Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2020

«Έργα και ημέρες» Ν.Δ. οδηγούν σε αληθινά αδιέξοδα τη ΔΕΗ

 Αποτέλεσμα εικόνας για «Έργα και ημέρες» Ν.Δ. οδηγούν σε αληθινά αδιέξοδα τη ΔΕΗ


Το πρώτιστο μέλημα του Κ. Χατζηδάκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο ήταν να καταδείξει ότι εξαιτίας της διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ ήταν στο χείλος του γκρεμού
Του Ειδικού Συνεργάτη
Το πρώτιστο μέλημα του Κ. Χατζηδάκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε το υπουργείο ήταν να καταδείξει ότι εξαιτίας της
διαχείρισης του ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ ήταν στο χείλος του γκρεμού.
Έτσι επιδόθηκε σε μια πραγματική επικοινωνιακή λαίλαπα με 15 και πλέον εμφανίσεις στα ΜΜΕ κάθε βδομάδα. Και τι δεν άκουσαν εμβρόντητοι οι πολίτες, προκειμένου -α λα Γκαίμπελς- να εμπεδώσουν το μήνυμα.
Η ΔΕΗ χρειάζεται επειγόντως πάνω από 400-500-700 εκατομμύρια (οι αριθμοί αυξάνονταν κάθε δυο - τρεις μέρες) για να μην κλείσει!
Η ΔΕΗ δεν έχει χρήματα για να αγοράσει λίγους ξύλινους στύλους και έτσι μένουν περιοχές στο σκοτάδι!
Ο ορκωτός ελεγκτής προειδοποιεί ότι η ΔΕΗ θα διακόψει τη λειτουργία της με ανυπολόγιστες συνέπειες για τη χώρα!
Βέβαια ήρθαν τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2019 (κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), από τα οποία προέκυψε εικόνα πόρρω απέχουσα από την καταστροφολογία της κυβέρνησης. Εικόνα που επιβεβαίωνε πλήρως τις εκτιμήσεις και διατυπώσεις της -τότε- διοίκησης της Επιχείρησης, τις Γενικές Συνελεύσεις του Ιουνίου και του Αυγούστου.
Αυτά είναι αρκετά για τους οικονομικούς αναλυτές και κάθε αντικειμενικό κριτή.
Όμως έχει μεγάλη σημασία και αξία να καταδειχθεί με τα δεδομένα της πράξης η σαθρότητα της επιχειρηματολογίας Χατζηδάκη, χαρακτηριστικό δείγμα της ποιότητας της γενικότερης κυβερνητικής επικοινωνιακής πρακτικής.
Τι έγινε με την απαίτηση για άμεση ρευστότητα ύψους ακόμη και 700 εκατ. ευρώ; Η απάντηση είναι ότι η ΔΕΗ δεν πήρε πρόσθετα ούτε σεντ, και όμως δεν έκλεισε!
Συγκεκριμένα τα 200 εκατ. οφειλόμενα στη ΔΕΗ, από τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας του 2011, τα οποία επιτέλους αναγνώρισε η ΡΑΕ τον Απρίλιο του 2019, δόθηκαν στη ΔΕΗ τον νέο χρόνο (2020)!
Οι όποιες «θετικές» επιπτώσεις στις εισπράξεις από τις υπέρογκες αυξήσεις των τιμολογίων (για το θέμα θα επανέλθουμε) θα άρχιζαν να εμφανίζονται μετά τον Νοέμβριο.
Η τιτλοποίηση των οφειλών που είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη διοίκηση και ήταν στο τελικό στάδιο με προοπτική είσπραξης 500 εκατ. τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες. Η διοίκηση της ΔΕΗ ή είναι ράθυμη ή δεν συμμερίζεται τις ανησυχίες του Κ. Χατζηδάκη ή και οι δύο μαζί εξαπατούν τους πολίτες.
Ίδιας ποιότητας είναι και το επιχείρημα των ξύλινων στύλων. Υπάρχει πράγματι έλλειμμα. Αυτό όμως οφείλεται στη μη παραλαβή παρτίδας ακατάλληλων στύλων (χωρίς τον προβλεπόμενο εμποτισμό για λόγους ανθεκτικότητας), σε αντίθεση με το παρελθόν που παραλήφθηκαν στύλοι βαμμένοι με φούμο (!!!), υπόθεση με την οποία ασχολείται ο εισαγγελέας μετά από ενέργειες στελεχών της προηγούμενης διοίκησης. Όσο για τις ελλείψεις καλύφθηκαν σε πρώτη φάση με απευθείας προμήθεια από τη Φινλανδία, προφανώς με ανάλογο τίμημα από τα (άδεια κατά Χατζηδάκη) ταμεία της Επιχείρησης.
Απομένει η περίφημη παρατήρηση του ορκωτού ελεγκτή στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2019, για τα οποία τόση σπέκουλα έχει γίνει από τη Ν.Δ. και τα φιλικά της ΜΜΕ.
Ο ορκωτός ελεγκτής, λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική επίδραση επιδεινούμενων εξωγενών παραγόντων (π.χ. πενταπλασιασμός τιμών δικαιωμάτων CΟ2), έκρινε σκόπιμο να παρατηρήσει ότι, αν συνεχιστούν αυτοί οι παράγοντες, πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε στο μέλλον να μην υπάρχει πρόβλημα συνέχισης της δραστηριότητας (πράγμα αυτονόητο).
Η παρατήρηση αυτή άρθηκε με τα αποτελέσματα του εξαμήνου, δεδομένου ότι είχε προηγουμένως (Σεπτέμβριο) ληφθεί η απόφαση για αύξηση (υπερβολική, όπως θα καταδειχθεί σε επόμενο σημείωμα) των τιμολογίων.
Αυτά ήταν τα «μαγικά» του Κ. Χατζηδάκη για τη σωτηρία της ΔΕΗ!
Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ΣΥΡΙΖΑ το μόνο που θα μπορούσε να της «καταλογιστεί» είναι ότι εξάντλησε τα περιθώρια για να κρατήσει τα τιμολόγια όπως τα είχε μειώσει κατά 12% από όταν ανέλαβε. Αυτό προκάλεσε αναπόφευκτα κάποιες επιπτώσεις στα οικονομικά της ΔΕΗ, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν την έθεσε σε κίνδυνο.
Από την άλλη πλευρά το όφελος για την οικονομία και την κοινωνία ήταν πολλαπλάσιο.
Σε ό,τι αφορά τον Κ. Χατζηδάκη και την (εκλεκτή του ή του Μαξίμου) σημερινή διοίκηση της ΔΕΗ, οι οποίοι σε πείσμα της πραγματικότητας ανασύρουν το χαρτί της καταστροφολογίας σε κάθε ευκαιρία ή «ζόρι» που αντιμετωπίζουν, όπως πρόσφατα στην επίσκεψή τους στη Δυτική Μακεδονία, πολύ φοβόμαστε ότι με τα έργα και τις ημέρες τους θα οδηγήσουν την Επιχείρηση πράγματι σε αδιέξοδα, δίκην προσφυγικού. Και τότε...
 www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου