Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020

Απολιγνιτοποίηση Βιαστικά

Αποτέλεσμα εικόνας για Απολιγνιτοποίηση Βιαστικά. Του Στέφανου Μάνου* 



Του Στέφανου Μάνου*  

 
Αναταραχή στους εργαζομένους στη ΔΕΗ έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει εσπευσμένα τη λειτουργία των λιγνιτικών σταθμών μέχρι το 2023. Λογικό είναι. Το 1/3 περίπου των εργαζομένων δεν θα έχει πια αντικείμενο απασχόλησης. Ομολογώ ότι δεν κατάλαβα το σκεπτικό της κυβέρνησης. Απολιγνιτοποιούν τη ΔΕΗ σε εφαρμογή δέσμευσης του Πρωθυπουργού στον ΟΗΕ. Εκεί, για να δείξει την περιβαλλοντική ευαισθησία της Ελλάδας, δεσμεύτηκε να την απολιγνιτοποιήσει μέχρι τουφιστάμενοί του, βασιλικότεροι του βασιλέως, το 2028 το έκαναν 2023! Η Γερμανία, που δεν χρειάζεται να αποδείξει περιβαλλοντική ευαισθησία, απολιγνιτοποιεί μέχρι το 2038. Εμείς μέχρι το 2023! Ποιος θα καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί; Οι ιδιώτες πάροχοι προφανώς που θα τρίβουν τα χέρια τους. Τα «βιαστικά» σε μεγάλα ζητήματα όπως είναι ό,τι σχετίζεται με την ενέργεια (αλλά και τα μεγάλα έργα - θυμίζω τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης) δεν είναι δείγμα αποφασιστικότητας αλλά απειρίας και κακών συναναστροφών.
Ο αρμόδιος υπουργός μάς άφησε να καταλάβουμε ότι το κόστος των υψηλών εισφορών CO2 βούλιαζαν τη ΔΕΗ και συνεπώς την οικονομία. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Η αλήθεια είναι ότι στις ρυπογόνες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ, επιβάλλεται εισφορά CO2 που είναι ισχυρό κίνητρο μείωσης των ρύπων που προκαλούν. Η εισφορά όμως πληρώνεται από τη ΔΕΗ, αλλά εισπράττεται από το Δημόσιο. Συνολικά δηλαδή είναι εθνικά αδιάφορη. Βγαίνει από τη μια τσέπη και μπαίνει στην άλλη. Αν στο μέλλον η ΔΕΗ γίνει καθαρή, το Δημόσιο θα στερηθεί των εσόδων που σήμερα έχει από τα πρόστιμα CO2. Με δεδομένο ότι το Δημόσιο είναι αχόρταγο, μην απορήσετε αν η Εφορία δεν επιβάλλει στο μέλλον φόρο για να υποκαταστήσει τα έσοδα που θα χάσει από τα πρόστιμα CO2.
Το κεντρικό ερώτημα/απορία που θέλει υπεύθυνη και μετρήσιμη απάντηση είναι αν η εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας απέναντι στην οικονομία της ευρωζώνης. Η εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση βοηθάει ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι από τους Γερμανούς ή μεγαλώνει το μεταξύ μας χάσμα;
Μας ενδιαφέρει πολύ η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας διότι αυτή θα κοιτάξουν οι ξένοι επενδυτές. Από αυτούς εξαρτάται η μελλοντική ευημερία και ασφάλειά μας.
*Ο Στέφανος Μάνος είναι πρώην υπουργός www.energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου