Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Προσχηματική η ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση Βάλανε το κάρο μπροστά από το άλογο και ψάχνανε για «χρήσιμους ηλίθιους» να στηρίξουν την ημερίδα τους (ΒΙΝΤΕΟ))

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε φιάσκο κατέληξε η ημερίδα για την απολιγνιτοποίηση  στην Πτολεμαΐδα μετά την πλήρη αποτυχία που σημείωσε  συνοδεύτηκε με μαύρες σημαίες, έντονες αντιδράσεις, χημικά  και πολλές αποχωρήσεις.

Καθοριστική θεωρήθηκε από την κυβέρνηση η ημερίδα για να έχουν άλλοθι  την επόμενη μέρα εφαρμογής των αποφάσεων τους να κλείσουν τις λιγνιτικές μονάδες το 2023. Γι’ αυτό και συμμετείχαν σ’ αυτήν δύο Υπουργοί οι Κωστής Χατζηδάκης ΥΠΕΝ και Άδωνις Γεωργιάδης Ανάπτυξης και ο Υφυπουργός ΥΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς.

Παρόλο που το κυβερνητικό κλιμάκιο ξεδίπλωσε τις προθέσεις του δεν μπόρεσε να πείσει την ανησυχούσα κοινωνία και τους εκπροσώπους της, οι οποίοι βρέθηκαν έξω από την ημερίδα διαμαρτυρόμενοι.

Το μεγάλο χτύπημα για την ημερίδα και τους διοργανωτές της ήρθε από τους Δημάρχους των 4 Ενεργειακών Δήμων, που με ομόφωνη απόφαση τους αποχώρησαν από την ημερίδα. Το ίδιο έκαναν και οι εργαζόμενοι με τους εκπροσώπους τους αλλά και το σύνολο της αντιπολίτευσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Οι Δήμαρχοι των Ενεργειακών Δήμων δια του προέδρου τους του κ. Βασίλη Γιαννάκη Δημάρχου  Φλώρινας, ανακοίνωσαν ότι συμφωνούν ότι η περιοχή πρέπει να πάει σε ένα άλλο μοντέλο παραγωγικής ανάπτυξης αλλά αποχωρούν από την ημερίδα γιατί ο χρόνος των 5 λεπτών που τους δίνεται για να αναπτύξουν το σχέδιο τους μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή και τις προτάσεις τους είναι πολύ λίγος, διαφωνούν με την μη συμμετοχή τους στο συντονιστικό όργανο της Δυτικής Μακεδονίας και θα περιμένουν το σχέδιο της παγκόσμιας τράπεζας, το οποίο θα είναι έτοιμο καλώς εχόντων των πραγμάτων το καλοκαίρι. Για τους λόγους αυτούς αποχωρούν από την ημερίδα που δεν έχει να τους προσφέρει τίποτα νέο. Περιμένουν να κληθούν για να συμμετάσχουν σε έναν ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο με την κοινωνία και τους φορείς της.

Καμιά μετάβαση δεν μπορεί να είναι δίκαιη και να έχει τύχη με την κοινωνία απέναντι και μη συμμετέχουσα.

Η αποχώρηση των 4 Δημάρχων των ενεργειακών Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας και Κοζάνης ήταν γροθιά στο στομάχι των διοργανωτών και προκάλεσε την έκρηξη του Υπουργού Ανάπτυξης του κ. Γεωργιάδη με την απαράδεκτη φρασεολογία γι’ αυτούς, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση. Το αν είναι άξιοι ή όχι οι Δήμαρχοι θα το  κρίνουν οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας και όχι ο κ. Υπουργός. Εξανέστη ο κ. Γεωργιάδης γιατί τους χάλασε η σούπα από την αντίδραση των Δημάρχων, που εναρμονίστηκαν με την θέληση της συντριπτικής
πλειοψηφίας των πολιτών που θεωρούν ότι ο χρόνος προσαρμογής στη νέα εποχή είναι πολύ μικρός έως απαγορευτικός Ευτυχώς που λογοδοτούν στον λαό και όχι στον κ. Γεωργιάδη.

 Οι εξαγγελίες των Υπουργών δημιουργούν ένα μεγάλο και πολυετές χρονικό κενό, το οποίο θα δημιουργήσει εκρηκτική ανεργία, μεγάλη φτώχεια και μαζική μετανάστευση. Κι αυτόν τον εφιάλτη οι τοπικές κοινωνίες τον γνωρίζουν πολύ καλά και γι’ αυτό τους γύρισαν την πλάτη. Εμφανίστηκαν στην ημερίδα χωρίς προτάσεις, που να λύνουν άμεσα το πρόβλημα της ανεργίας έχοντας όμως ειλημμένη  την απόφαση να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες το 2023. Βάλανε το κάρο μπροστά από το άλογο. Υπάρχει κάποιος στη Δ. Μακεδονία, όσο καλοπροαίρετος και αν είναι, που πιστεύει ότι μπορούν να υλοποιηθούν όλα αυτά που ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης μέχρι το 2023 ή και το 2028; Θα είναι πολιτικά αφελής να πιστεύει  κανείς ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα μεταλιγνιτικό πρόγραμμα  με τους ρυθμούς που κινείται η κρατική μηχανή και με τα διαθέσιμα χρήματα που ανακοινώθηκαν  μέχρι τώρα σ’ αυτό το χρονικό διάστημα.     

Οι Δήμοι είναι έτοιμοι με πρόγραμμα και συγκεκριμένες προτάσεις. Ζητούμενο είναι να ενταχθούν στο σχέδιο της παγκόσμιας Τράπεζας και να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις, να ολοκληρωθούν οι μελέτες
σύντομα και να υπάρξει ο αναγκαίος χρόνος για την υλοποίηση του σχεδίου της μεταλιγνιτικής εποχής.  

Σωστά αποχώρησαν οι Δήμαρχοι, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στο περιφερειακό συμβούλιο, τα συνδικάτα καθώς και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ. Ο εκνευρισμός του κυβερνητικού κλιμακίου που φάνηκε καθαρά από την δήλωση Γεωργιάδη δείχνει ότι θέλανε να χρησιμοποιήσουν τους Δημάρχους των ενεργειακών Δήμων ως ασφαλή γέφυρα για να πάνε στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, τους θέλανε ως «χρήσιμους ηλίθιους» αλλά δεν τα κατάφεραν.

Θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι δεν  μπορεί να υπάρξει δίκαιη μετάβαση αλλά και κανένα σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί με απούσα την κοινωνία και τους φορείς της.  Και αυτοί οι φορείς είναι η Αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα, είναι ο ίδιος ο λαός της Δυτικής Μακεδονίας.

Νωρίτερα ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Νυμφαίο,  για να μας δείξει όπως είπε ότι υπάρχει και η άλλη ανάπτυξη, η τουριστική ανάπτυξη.

Ξεχνάει βέβαια ο κ. Υπουργός ότι για να γίνει το Νυμφαίο στην κατάσταση που το είδε χρειάστηκαν 30 χρόνια. Αν περιμένουμε κι εμείς τόσα χρόνια για να φτιάξουν την Δυτική Μακεδονία χαθήκαμε. Τι πίνει και δεν μας δίνει ο κ. Υπουργός;

Ο κ. Χατζηδάκης επισκέφθηκε το Νυμφαίο εκτός προγράμματος, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η συνάντηση  του με φορείς στο δημαρχείο του Αμυνταίου επί δίωρο, αδιαφορώντας για τους φορτηγατζήδες και τους εργαζόμενους  που τον περίμεναν στο τσουχτερό κρύο για να επιστρέψει  ο κ. Υπουργός από την βόλτα του στο Νυμφαίο. Αυτό είναι το ενδιαφέρον του κυβερνητικού κλιμακίου για την περιοχή και κάπως έτσι  θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα μας στη μεταλιγνιτική εποχή.

Βέβαια για τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Γεωργιάδη πολύ μικρή σημασία έχει αν οι λιγνιτικές μονάδες κλείσουν το 2023 ή το 2040. Εμάς όμως μας καίει και μας τσουρουφλίζει, γιατί  «…στην περιοχή θα χαθούν 25.000 θέσεις εργασίας και θα θιγούν συνολικά 100.000 πολίτες, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της Περιφέρειας, καθώς αυτό αποτυπώνεται από τον συντελεστή του ΑΕΠ, όπου συμμετέχει ο τομέας της Ενέργειας και υπερβαίνει το 42% με το ποσοστό στις Π Ε Κοζάνης και Φλώρινας να ξεπερνά το 50%», όπως πολύ σωστά δήλωσε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης, στην ημερίδα «το μέλλον της Ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία».
Η απόφαση τους να κλείσουν οι λιγνιτικές μονάδες το 2023 είναι αδιέξοδη, γιατί τα χρονικά περιθώρια μετάβασης είναι απαγορευτικά.
Όσο είναι καιρός  η κυβέρνηση να κάνει αποδεκτή την πρόταση των Δημάρχων των πέντε Ενεργειακών Δήμων Φλώρινας, Αμυνταίου, Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Μεγαλόπολης, των περιφερειακών συμβούλων καθώς και του συνδικάτου των εργαζομένων και των άλλων τοπικών φορέων, βάζοντας τον «δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων», πριν είναι πολύ αργά και δούμε συγκρούσεις ζωής και θανάτου.
Αντί προσχηματικών ημερίδων, ας ξεκινήσει η κυβέρνηση έναν  ειλικρινή  και εξαντλητικό  διάλογο  σε κάθε Δήμο και μέσα απ’ αυτόν θα προκύψει και το πρόγραμμα και ο χρόνος δίκαιης μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή, με ενωμένη την κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας.
www.parathrhthsflorina.gr

κείμενο : Μπάμπης Θ. Τριανταφυλλίδης (parathrhthsflorina.gr
         κάμερα ήχος: Κώστας Τρύφωνος (floriniotika.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου