Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020

ΕΣΑΗ: Μόνιμο όριο 5-10% στα προθεσμιακά συμβόλαια για την ΔΕΗ - Μεταβατική περίοδος με αποκλιμάκωση για τους υπόλοιπους προμηθευτές

 
Εκκινώντας από την ύπαρξη δεσπόζοντα παίκτη στην αγορά και τον κατά συνέπεια κίνδυνο μιας σειράς αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών από πλευράς του, ο ΕΣΑΗ προτείνει την θέσπιση ορίου στη σύναψη διμερών και προθεσμιακών συμβολαίων για τη ΔΕΗ στο 5%-10%.
Σε ότι αφορά τους υπόλοιπους προμηθευτές με μερίδιο άνω του 4% και την επιβολή του μέτρου και σε αυτούς, η πρόταση του ΕΣΑΗ
είναι να διατηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας κατά την επιβολή των περιοριστικών μέτρων και άρα να ακολουθηθεί μια σταδιακή αποκλιμάκωση του περιοριστικού ποσοστού.
«Η πρότασή μας έχει πρακτικά το ίδιο αποτέλεσμα όσον αφορά την ρευστότητα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας με την εισήγηση του ΕΧΕ αλλά με μια αναλογικότερη επιβολή των περιορισμών», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ειδικότερα, για τους προμηθευτές άνω του 4%, ο ΕΣΑΗ προτείνει την υιοθέτηση μιας αρχικής μεταβατικής περιόδου τριών μηνών για την επιβολή των περιορισμών, που όμως θα ακολουθήσει μια σταδιακή αποκλιμάκωση. Η πρόταση έχει ως εξής:
Στη διάρκεια αυτού του αρχικού τριμήνου θα πρέπει να γίνεται συνεχής αξιολόγηση από την ΡΑΕ όσον αφορά τη ρευστότητα της Αγοράς Επόμενης Ημέρας και να προσδιοριστούν οι τυχόν ατέλειες και οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές. Στη συνέχεια ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης – και εάν κριθεί αναγκαίο – να δοθεί μια εφάπαξ παράταση κατά μέγιστο τριών μηνών στην επιβολή των ως άνω περιορισμών στους εναλλακτικούς προμηθευτές ώστε να εφαρμοστούν οι απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΕΣΑΗ καλεί την ΡΑΕ να περιλάβει στην απόφασή της ρητή διατύπωση, ότι μετά την ενδεχόμενη εφάπαξ παράταση, ο περιορισμός του 5-10% θα παραμείνει μόνο για την εταιρεία που το μερίδιο της λιανικής προμήθειας της ξεπερνά το 50%, δηλαδή για τη ΔΕΗ.
Δείτε εδώ την επιστολη του ΕΣΑΗ στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου