Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Απέρριψε ο ΔΕΔΔΗΕ την προσφυγή κατά του πιλοτικού διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές - Εν αναμονή της οριστικής απόφασης του ΣτΕ


 
Γιώργος Φιντικάκης
Στην απόρριψη της προδικαστικής προσφυγής της ένωσης εταιρειών ΟΤΕ-Intrakat- Intrasoft International κατά του αποτελέσματος του πιλοτικού διαγωνισμού για τους έξυπνους μετρητές, προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ. 
Σε ένα νέο επισόδειο στο σίριαλ για τους έξυπνους μετρητές, το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ απέρριψε την περασμένη Πέμπτη
25 Μαίου την προσφυγή του παραπάνω σχήματος αναφορικά με το τίμημα του μειοδότη στο διαγωνισμό, δηλαδή της Intracom Telecom, που σημαίνει ότι η υπόθεση επιστρέφει ξανά στο Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο και καλείται να εκδώσει την οριστική του απόφαση.
Θυμίζουμε ότι τον Μάρτιο η Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας, είχε κάνει δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της κοινοπραξίας ΟΤΕ -Intrakat- Intrasoft International, ζητώντας από το ΔΕΔΔΗΕ να αποφανθεί επί της προσφυγής με νέα αιτιολογημένη κρίση, δηλαδή να τεκμηριώσει γιατί πρότεινε ως προσωρινό μειοδότη την Intracom Telecom. 
Στην πράξη το ΣτΕ ζητούσε από τον ΔΕΔΔΗΕ να απαντήσει σε δύο ερωτήματα. Αφενός να επιβεβαιώσει ότι η προσφορά του μειοδότη δεν αφορούσε μόνο στους 160.000 μετρητές αλλά είχε συμπεριλάβει και τα ποσά της option για την προμήθεια και εγκατάσταση 50.000 επιπλέον μετρητών (25.000 ανά 5ετία). Αφετέρου να δώσει διευκρινήσεις ως προς το αν και κατά πόσο η προσφορά του μειοδότη είναι ασυνήθιστα χαμηλή, όπως ισχυριζόταν η κοινοπραξία υπό τον ΟΤΕ.
Σχετικά με το πρώτο κεφάλαιο, αυτό της option, το ΣτΕ είχε εγείρει το ερώτημα κατά πόσο στο προσφερθέν τίμημα είχαν συνυπολογιστεί και τα κόστη για αυτούς τους επιπλέον 50.000 μετρητές ή όχι, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, τα ποσά θα έπρεπε να προστεθούν στο τίμημα, προφανώς ανεβάζοντάς το. Αλλά όπως προέκυψε από την επανεξέταση των στοιχείων στην οποία προέβη ο ΔΕΔΔΗΕ, τα κόστη της option είχαν συμπεριληφθεί στο τίμημα της Intracom Telecom. Σημειωτέον ότι πριν από δύο εβδομάδες, το Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ της 11ης Μαίου είχε αποφασίσει να καλέσει την Intracom Telecom να διευκρινίσει τα επίμαχα σημεία της οικονομικής της προσφοράς
Οσο για το δεύτερο ερώτημα, κατά πόσο δηλαδή η προσφορά του μειοδότη είναι ασυνήθιστα χαμηλή, η απάντηση σχετίζεται με το γεγονός ότι το έργο απαρτίζεται από τρία διαφορετικά τμήματα : Την προμήθεια των μετρητών και των επικοινωνιακών μέσων, την παροχή του κεντρικού πληροφοριακού συστήματος, και το κόστος συντήρησης. Στην περίπτωση των μετρητών και των επικοινωνιακών μέσων, τόσο η μία όσο και η άλλη προσφορά βρίσκονται πολύ κοντά. Εκεί όπου υπάρχει διαφορά είναι στις προσφορές για το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα. Το σχήμα ΟΤΕ -Intrakat- Intrasoft International είχε καταβάλει υψηλή τιμή, γεγονός που συμπαρέσυρε προς τα πάνω και το κόστος συντήρησης καθώς η τεχνική υποστήριξη αποτελεί ποσοστό του ποσού αυτού. Με άλλα λόγια, η επανεξέταση των στοιχείων στην οποία προχώρησε ο ΔΕΔΔΗΕ κατέληξε ότι η διαφορά των δύο προσφορών οφείλεται στο τίμημα για το κεντρικό σύστημα, γεγονός που συμπαρασύρει ανοδικά και το κόστος συντήρησης. Αφού λοιπόν ο ΔΕΔΔΗΕ επαναξιολόγησε όλα τα δεδομένα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η διαφορά ανάμεσα στις δύο προσφορές δεν είναι ασυνήθιστα υψηλή.
Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, το θέμα επανήλθε στο Δ.Σ. του ΔΕΔΔΗΕ το οποίο και απέρριψε την προσφυγή της ένωσης ΟΤΕ -Intrakat- Intrasoft International, η οποία και δεν αποκλείεται να επανέλθει με νέα δικαστικά μέσα. Σε κάθε περίπτωση, μετά και την τελευταία εξέλιξη, η οριστική απόφαση βρίσκεται στα χέρια του ΣτΕ. 
Υπενθυμίζουμε ότι ο προϋπολογισμός του μειοδοτικού διαγωνισμού για τους 200.000 έξυπνους μετρητές του ΔΕΔΔΗΕ είναι 86,5 εκατ. ευρώ, και σύμφωνα με τις πληροφορίες, όταν τον περασμένο Νοέμβριο αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές, το τίμημα της κοινοπραξίας ΟΤΕ- Intrakat- Intrasoft International ήταν 62 εκατ. ευρώ, έναντι 46 εκατ ευρώ της Intrakom Telecom.
Ο πιλοτικός διαγωνισμός του ΔΕΔΔΗΕ αποτελεί τον "μπούσουλα" για τον μεγάλο διαγωνισμό, που αφορά στην προμήθεια και τοποθέτηση μετρητών σε περίπου 6 εκατομμύρια σημεία, πανελλαδικά, εκτιμώμενου προυπολογισμού άνω του ενός δισ. ευρώ. Το γεγονός που καθιστά τον "μικρό" διαγωνισμό εξαιρετικής σημασίας είναι ότι μέσω της εγκατάστασης των 200.000 μετρητών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε οικιακούς και μικρούς επαγγελματικούς καταναλωτές (όλοι στη χαμηλή τάση), θα αξιολογηθούν εκτός των άλλων, δύο τεχνολογίες μετάδοσης δεδομένων, ενόψει και του μεγάλου διαγωνισμού : Η ενσύρματη (Power Line Carrier) μετάδοση και η ασύρματη GPRS/3G.

https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου