Τρίτη 30 Μαΐου 2017

«Σπάσιμο» στα δυο του ΛΑΓΗΕ φέρνει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.


 
Δημήτρης Κοιλάκος
Αλλαγές στην ίδια τη δομή του ΛΑΓΗΕ, που φτάνουν μέχρι και το “σπάσιμο” της εταιρείας, με διαχωρισμό των λειτουργιών που αφορούν την αγορά από τις υπόλοιπες, ενδέχεται να επιφέρει η λειτουργία του Χρηματιστηρίου
Ενέργειας.
Όπως προέκυψε από τη συζήτηση που έγινε χθες, κατά τη διάρκεια της ημερίδας «Χρηματιστήριο Ενέργειας και Εξελίξεις στην Αγορά Ηλεκτρισμού» που διοργάνωσε ο ΛΑΓΗΕ, το θέμα αυτό έχει τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και εξετάζεται, χωρίς ακόμα να έχουν παρθεί αποφάσεις.
Αυτό, εξάλλου, παραδέχτηκε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΛΑΓΗΕ Μιχ. Φιλίππου, ο οποίος, πάντως, έσπευσε να τονίσει ότι εφόσον τελικά αποφασιστεί να προχωρήσει κάτι τέτοιο, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εξασφαλιστεί το προσωπικό του ΛΑΓΗΕ.
Ο κ. Φιλίππου τόνισε ότι τη σχετική απόφαση θα κληθεί να πάρει ο βασικός μέτοχος του ΛΑΓΗΕ.
Όλα θα τα δούμε όταν είμαστε έτοιμοι, όπως είπε, στην παρούσα φάση δεν μπορούμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι.
Η σχετική συζήτηση, πάντως, δεν μπορεί να προχωρήσει προτού ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες προετοιμασίες για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όπως, μάλιστα, προέκυψε από την ημερίδα, είναι πολύ αισιόδοξο το σενάριο που θέλει τα πάντα να έχουν ολοκληρωθεί με το βέλτιστο τρόπο στα σφικτά χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί. 
Ζητούμενο ο βέλτιστος σχεδιασμός της λειτουργίας του ΛΑΓΗΕ για την ανάπτυξη της αγοράς
Το πλαίσιο της σχετικής συζήτησης ανέδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο ο Αλ. Παπαλεξόπουλος, πρόεδρος και CEO της ECCO International, βασικού αρωγού του ΛΑΓΗΕ στην προσπάθεια για την οργάνωση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Όπως είπε ο κ. Παπαλεξόπουλος, ο ΛΑΓΗΕ σήμερα διαθέτει υπηρεσίες που δε σχετίζονται με την αγορά και υπ’ αυτή την έννοια, αποτελούν τροχοπέδη ώστε να εστιάσει τη λειτουργία του αποκλειστικά στη μέριμνα για να δουλέψει η αγορά όπως πρέπει. Αυτή η μέριμνα, όμως, καθίσταται ολοένα και περισσότερο αναγκαία, ιδιαίτερα στις νέες συνθήκες, με τη διεύρυνση της αγοράς.
Σε αυτές τις νέες συνθήκες, λοιπόν, είναι που θα πρέπει να αναζητηθεί ο βέλτιστος σχεδιασμός για τη λειτουργία του ΛΑΓΗΕ, ώστε όχι μόνο να μπορεί να δουλέψει σωστά το Χρηματιστήριο Ενέργειας στον τομέα της εγχώριας αγοράς ηλεκτρισμού, αλλά να επεκταθεί και περαιτέρω, στην περιφερειακή αγορά, αλλά και πέραν του ηλεκτρισμού, για παράδειγμα στις αγορές φυσικού αερίου και ρύπων.
Το συγκεκριμένο προβληματισμό αποδέχτηκε και ο κ. Κάπρος, καθηγητής στο ΕΜΠ και πρώην πρόεδρος της ΡΑΕ, ο οποίος συμμετείχε ως ομιλητής στην ημερίδα.
Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κάπρος, μέσα από μια τέτοια διαδικασία, ο ΛΑΓΗΕ θα μπορούσε να αποκτήσει και μεγαλύτερη μετοχική βάση, με τη συμμετοχή πολλών τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου