Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

«Φρένο» στις κινεζικές επενδύσεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά βάζει μέσω του ΑΔΜΗΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση

«Φρένο» στις κινεζικές επενδύσεις στην εγχώρια ενεργειακή αγορά βάζει μέσω του ΑΔΜΗΕ η Ευρωπαϊκή Ένωση 
Σύμφωνα με όρο της Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, κάθε φορά που μία εταιρία της Κίνας κρατικών συμφερόντων εισέρχεται στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής θα πραγματοποιείται εκ νέου η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ
Εργαλείο ελέγχου της εισόδου κινεζικών εταιριών στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού φαίνεται ότι θα αποτελέσει για την ΕΕ η πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Αυτό προκύπτει από έναν όρο που η Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ ενέκρινε την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ουσιαστικά την εξαγορά του 24% από την κινεζική State Grid.
O όρος αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει ότι κάθε φορά που το κινεζικό δημόσιο κάτω από οποιαδήποτε οντότητα που ελέγχεται από το κράτος εισέρχεται στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα, θα πραγματοποιείται εκ νέου η διαδικασία επανελέγχου της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ.
Με τον όρο αυτό η ΕΕ βάζει φρένο ουσιαστικά στα κινεζικά σχέδια για είσοδο στην ελληνική αγορά ηλεκτρισμού και κατά πολλούς αποτελεί ένα πρώτο βήμα ανακοπής τις κινεζικής επέκτασης σε στρατηγικούς τομείς της ευρωπαϊκής αγοράς (ενέργεια, δίκτυα, υποδομές κλπ), κάτι που συζητείται ήδη στους κόλπους της Κομισιόν με σκοπό να πάρει τη μορφή κάποιας Οδηγίας.

«Στο συρτάρι» τα σχέδια συνεργασιών;

Σε κάθε περίπτωση, η συνεργασία της ΔΕΗ με την CMEC για το project Μελίτη τίθεται εν αμφιβόλω ακόμη και εάν κυβέρνηση και ΔΕΗ τα βρούνε, ενώ υπό αμφισβήτηση τίθεται και η συμφωνία Ομίλου Κοπελούζου και Shenhua για την αναβάθμιση λιγνιτικών μονάδων που ανακοινώθηκε προσφάτως, δεδομένου και σε αυτή την εταιρία, μέτοχος είναι το κινεζικό δημόσιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την ΕΕ κατά την διαδικασία έγκρισης της πιστοποίησης του ΑΔΜΗΕ ήταν εκτός από τη συνεργασία ΔΕΗ - CMEC και ο κοινός έλεγχος του ελληνικού δημοσίου στην ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ, κάτι που δεν διασφάλισε την απαραίτητη ανεξαρτησία του Διαχειριστή.
Έτσι και προκειμένου να αρθεί το εμπόδιο για την έγκριση της πιστοποίησης, με νομοθετική ρύθμιση ορίστηκε μέτοχος της ΔΕΗ το υπουργείο Ενέργειας και παρέμεινε το υπουργείο Οικονομικών ως μέτοχος στον ΑΔΜΗΕ έτσι ώστε να διασφαλίζεται η ανεξαρτησία των δύο εταιριών.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου