Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Ύστατη προσπάθεια να αλλάξουμε τη συμφωνία για τους λιγνίτες


Παναγιωτάκης (ΔΕΗ): Ύστατη προσπάθεια να αλλάξουμε τη συμφωνία για τους λιγνίτες 

Του Χάρη Φλουδοπουλου 

Μέχρι τον Ιούνιο η ΔΕΗ σε συνεργασία με την κυβέρνηση αναμένεται να έχει καταθέσει την πρόταση για το μείγμα των εργοστασίων που θα διατεθούν προς πώληση στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές για την αποεπένδυση του 40% των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό τόνισε στο περιθώριο της έκτακτης
γενικής συνέλευσης της Δ.Ε.Η. πρόεδρος της εταιρείας Μανόλης Παναγιωτάκης. 
Ο ίδιος ωστόσο επέμεινε στην πρόταση που παρουσίασε προ ημερών για την δημιουργία κοινοπρακτικών σχημάτων με ιδιώτες που θα αντικαταστήσει την πώληση του 40%. Θα καταβάλουμε μια ύστατη προσπάθεια να αλλάξει η συμφωνία και ελπίζω να συντονιστούμε με το υπουργείο σε αυτή την κατεύθυνση ανέφερε. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υποστήριξε ότι είναι πολύ δύσκολη η διαδικασία επιλογής του μίγματος καθώς δεν μπορούν να διατεθούν μεμονωμένες μονάδες ή να τεμαχιστούν ορυχεία αλλά θα πρέπει να πουληθούν ολόκληρα λιγνιτικά συγκροτήματα που σε ορισμένες περιπτώσεις προμηθεύονται λιγνίτη από κοινό  ορυχείο. 
Παράλληλα ο κ. Παναγιωτάκης ανέφερε ότι η ΔΕΗ επιμένει στην πρόταση της για διάθεση πελατών λιανικής μέσω διαγωνισμού πώλησης εταιρειών  που θα συγκροτηθούν από τη ΔΕΚΟ. Σύμφωνα με τον ίδιο η πρώτη εταιρεία η οποία θα έχει προίκα 400 με 450 Χιλιάδες πελάτες θα διαθέσει προς πώληση τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο. Ως κίνητρο οι εταιρείες αυτές θα έχουν σταθερή προμήθεια ενέργειας σε σχέση με τη χονδρεμπορική τιμή της αγορας (ΟΤΣ) η οποία ομως θα είναι πάνω από την τιμή των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Έχουν ξεπεραστεί πολλά προβλήματα πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει πιο εύκολα η αγορά υπεύθυνος Παναγιωτάκης.
Για την κοινοπραξία της ΔΕΗ με τον κινέζικη CMEC με στόχο την κατασκευή της δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στη περιοχή της Μελίτης ο κ. Παναγιωτάκης επέμεινε ότι δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία πάρα μόνο σε περίπτωση που η υφιστάμενη 1η μονάδα της Μελίτης ενταχθεί στο μείγμα των προς πώληση μονάδων της συμφωνίας με τους δανειστές. Πάντως ο κύριος Παναγιωτάκης παραδέχτηκε ότι εάν τελικώς το υπουργείο ενέργειας επιμένει στην επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για το λιγνιτωρυχείο της Βεύης θα δημιουργηθεί πρόβλημα και στο πρότζεκτ Μελίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου