Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Ποιές ενεργειακές συνεργασίες συζητά στο Πεκίνο ο Τσίπρας

 

Γιώργος Φιντικάκης

Σαν το χαλί που θα στρώσει ένα δυναμικό "follow up" κινεζικών επενδύσεων στην ελληνική οικονομία, μετά τον ΟΛΠ (Cosco) και τον ΑΔΜΗΕ (State Grid), αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση την επίσκεψη Τσίπρα στο Πεκίνο.
Στο πρόσωπο του Πεκίνου άλλωστε βλέπουν τον πιο "ζεστό" από όλους τους τωρινούς και μελλοντικούς επενδυτές, με
τους Κινέζους να τους έχουν διαβεβαιώσει ότι θα υπάρξει μπαράζ νέων κινήσεων στην Ελλάδα μετά και την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, κάτι που φυσικά μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη.
Σε αυτή την σαφή προτίμηση της κυβέρνησης για μια στρατηγική συνεργασία με τον ιδιότυπο κινεζικό καπιταλισμό, η ενέργεια κατέχει περίοπτη θέση. To τάιμινγκ μάλιστα της έγκρισης χθες από την Κομισιόν για την εξαγορά του 24% του ΑΔΜΗΕ από την State Grid, και ενώ ο Πρωθυπουργός πετούσε ήδη για το Πεκίνο, ερμηνεύονταν από κυβερνητικά στελέχη ως το καλύτερο χαρτί που θα μπορούσε να κουβαλήσει στις βαλίτσες του.
Στο δια ταύτα, η κυβέρνηση θα έβλεπε με καλό μάτι την εκδήλωση ενδιαφέροντος από κινεζικές επιχειρήσεις τόσο για την επικείμενη πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όσο και για την ιδιωτικοποίηση του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου, και ενώ υπάρχει πάντα το σχέδιο για την Μελίτη ΙΙ.
Στην ουσία ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης θα επιχειρήσει να καθησυχάσει τους Κινέζους της CMEC που έχουν θορυβηθεί ή και παγώσει το αρχικό τους ενδιαφέρον για το project μετά και από τις τελευταίες εξελίξεις στα ενεργειακά, και να διασφαλίσει την συνέχιση της μεταξύ τους συνεργασίας. Τα θέματα τα οποία έχουν ανησυχήσει την κινεζική εταιρεία είναι τόσο η αναγγελία Σταθάκη ότι θα δημοπρατήσει ξανά το ορυχείο της Βεύης, όσο και τα σενάρια που θέλουν να εξετάζεται η συμμετοχή της άδειας για την Μελίτη ΙΙ στο προς πώληση πακέτο των μονάδων της ΔΕΗ.
Σφήνα φυσικά σε όλα τα παραπάνω έχει μπει και η πρόταση Παναγιωτάκη για κατασκευή της ΔΕΗ από κοινού με ιδιώτες δύο νέων λιγνιτικών μονάδων, την οποία ωστόσο η κυβέρνηση δεν συμμερίζεται. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτοβουλία του επικεφαλής της ΔΕΗ έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στο υπουργείο Ενέργειας, αφού αμφισβητεί το ίδιο το πνεύμα της συμφωνίας με τους δανειστές, κάτι που ο ίδιος γνωρίζει καλά. Γι’ αυτό και θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι στις επαφές που θα κάνει ο κ. Παναγιωτάκης με κινεζικές εταιρείες στο Πεκίνο (CMEC, Shenhua Group, SPIC, και China Development Bank-CDB), θα επιχειρήσει να ενισχύσει την άποψη του ως προς την επόμενη ημέρα της ΔΕΗ στους λιγνίτες. 
Το αν θα το πετύχει μένει να φανεί. Σίγουρα ωστόσο θα επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί την εκεί παρουσία του Πρωθυπουργού και την παλαιότερη δημόσια τοποθέτησή του ότι "το μνημόνιο με την CMEC αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία", προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την προοπτική της επένδυσης. 
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το μομέντουμ για ελληνοκινεζικές επενδύσεις στην ενέργεια είναι ιδανικό, μετά και το τέλος της αξιολόγησης που αίρει την αβεβαιότητα, η οποία υπήρχε κατά το ταξίδι Τσίπρα στο Πεκίνο τον περυσινό Ιούλιο. Τότε ήταν που έγιναν και τα πρώτα ραντεβού με κινεζικές εταιρείες, ένα εκ των οποίων τελεσφόρησε, αυτό της State Grid, με την κυβέρνηση σήμερα να προσδοκά σε συνέχεια, δίχως φυσικά αυτό να σημαίνει ότι αρκεί μόνο ένα ταξίδι του Πρωθυπουργού στο Πεκίνο για να πετάξουν τα κινεζικά κεφάλαια προς την Ελλάδα. 
Στη λογική λοιπόν αυτή, ότι οι Κινέζοι μπορούν να αποτελέσουν έναν επιταχυντή για να αλλάξει το κλίμα στην οικονομία, θεωρείται βέβαιο ότι η ελληνική πλευρά θα τους απευθύνει πρόσκληση  για πολλαπλές ενεργειακές συνεργασίες. Από την συμμετοχή στους διαγωνισμούς για πώληση λιγνιτικών μονάδων, έως την επίδειξη ενδιαφέροντος για την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ, επιχειρώντας ταυτόχρονα να αναθερμάνει και άλλα projects, όπως την συνεργασία με την CMEC στην δημιουργία μονάδας κατασκευής μετρητών στην Ελλάδα.
Στο ίδιο κάδρο εντάσσεται το ενδιαφέρον τόσο της China Shenhua Group να συμμετάσχει επενδυτικά στην αναβάθμιση του Αμύνταιου, όσο επίσης της SPIC, ενός από τους πέντε μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, να επενδύσει στην αποθείωση του Αγ.Δημητρίου, και φυσικά της China Development Bank να χρηματοδοτήσει ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα.

https://energypress.gr
https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου