Παρασκευή 12 Μαΐου 2017

Συμψηφίζοντας τις πληρωμές των φωτοβολταϊκών στέγης θα κλείσει η ΔΕΗ τις οφειλές για τη «χρέωση προμηθευτή»

Θοδωρής Παναγούλης
 
Συνεχίζει να μην πληρώνει στον ΛΑΓΗΕ τα ποσά που αναλογούν στη «χρέωση προμηθευτή» η ΔΕΗ, κάνοντας ουσιαστικά στάση πληρωμών από την αρχή του χρόνου.
Το ποσό που έχει σωρευθεί ως ληξιπρόθεσμη οφειλή - και το οποίο
φυσικά λείπει από τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ - φτάνει τα 75 εκατ. ευρώ.  Μικρότερα ποσά από εκείνα που τους αναλογούν πληρώνουν και όσες ιδιωτικές εταιρείες είχαν προσφύγει δικαστικά και (με απόφαση δικαστηρίου για ασφαλιστικά μέτρα) έχουν εξασφαλίσει ότι θα πληρώνουν το 50% της «χρέωσης προμηθευτή» μέχρι να υπάρξει οριστική απόφαση. Το 50% ήταν προφανώς δίκαιο κατά τις εποχές που είχε εκτοξευθεί η τιμή της συγκεκριμένης χρέωσης, ωστόσο σήμερα που οι τιμή έχει «εκλογικευθεί» τα 50% υποαποδίδει.
Το σοβαρό πρόβλημα ωστόσο σχετίζεται με το «δεν πληρώνω» της ΔΕΗ, η οποία είναι ο συντριπτικά μεγαλύτερος προμηθευτής. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, o ΛΑΓΗΕ αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη κατανόηση τη δυσκολία που έχει η ΔΕΗ σε επίπεδο ρευστότητας και βρίσκεται σε επαφές με τα στελέχη της επιχείρησης προκειμένου να βρεθεί λύση.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λύση που φαίνεται ότι θα υιοθετηθεί, είναι να συμψηφιστεί μέρος των οφειλών που έχει η ΔΕΗ με τα ποσά που η ίδια πληρώνει στους παραγωγούς φωτοβολταϊκών στέγης. Είναι γνωστό ότι στον τομέα αυτό η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να προπληρώνει τους ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών και στη συνέχεια περιμένει να εισπράξει με καθυστέρηση από τον ΛΑΓΗΕ τα αντίστοιχα ποσά.
Όσον αφορά το ύψος της χρέωσης προμηθευτή, μετά την αναστάτωση που δημιουργήθηκε κατά τις πρώτες εβδομάδες του χρόνου, όταν ήταν σε εξέλιξη η κρίση ενεργειακού εφοδιασμού, οι τιμές έχουν περάσει σε φυσιολογικά επίπεδα, δηλαδή σε επίπεδα αντίστοιχα με εκείνα που είχε προβλέψει το ΑΠΘ (6 με 7 ευρώ/MWh μεσοσταθμικά).
Από την άλλη, η ΡΑΕ δεν φαίνεται να προχωρά προς το παρόν σε καμία αλλαγή του ωριαίου πλαφόν των 15 ευρώ/MWh που έθεσε κατά την περίοδο της κρίσης. Είναι γνωστό ότι είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ την εκπόνηση και υποβολή μεθοδολογίας για τον υπολογισμό των εφεδρειών έτσι ώστε να καθίσταται διακριτό κάθε στιγμή, ποιό κομμάτι των εφεδρειών θα πρέπει να υπολογίζεται και ποιό να μην υπολογίζεται ως προερχόμενο από την ίδια την είσοδο των ΑΠΕ στο σύστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η μελέτη που παρέδωσε ο ΑΔΜΗΕ για το θέμα κρίθηκε από τη ΡΑΕ «εντελώς ανεπαρκής» γεγονός που δεν επιτρέπει να υπάρξει σήμερα ένα νέο συνολικό σύστημα για τη «χρέωση προμηθευτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου