Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

Μπενρουμπή: Αν δεν υπάρξει ανταγωνισμός στην παραγωγή, δεν θα υπάρξει και στην κατανάλωση

Στην ηλεκτρική αγορά, αν δεν υπάρξει ισότιμος ανταγωνισμός στην παραγωγή, δε θα υπάρξει ανταγωνισμός στην κατανάλωση. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Protergia  Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας χθες βράδυ στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα "Πως επηρεάζεται η εθνική οικονομία από τις διακυμάνσεις πετρελαίου και ενέργειας" που διοργάνωσε το
Greek Energy Forum.
Περίπου 6,5 δισ. ευρώ πληρώνονται από τους οικιακούς και βιομηχανικούς καταναλωτές στο ευρύτερο κομμάτι που λέγεται ηλεκτρική ενέργεια, μέσω των λογαριασμών ρεύματος, σημείωσε στην αρχή της παρέμβασής του ο Ντ. Μπενρουμπή, ο οποίος στη συνέχεια εστίασε στο κόστος που πληρώνει ο πελάτης για να έχει πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως σημείωσε, το κόστος που πληρώνει ο καταναλωτής για την ηλεκτρική ενέργεια, μόνο κατά το ήμισυ αφορά την παραγωγής της. Ένα άλλο κομμάτι αφορά τη μεταφορά και τη διανομή της (κόστη που είναι άμεσα συνδεδεμένα με το ρεύμα) και το ένα τρίτο περίπου αφορά άλλα κόστη που προστίθενται στο λογαριασμό.
Τα περίφημα ΥΚΩ, όπως είπε, των λογαριασμών είναι τα λεφτά που πληρώνει ο καταναλωτής στη στεριανή Ελλάδα ώστε ο κάτοικος του νησιού να πληρώνει το ίδιο κόστος ενέργειας. Δηλαδή, όλη η στεριανή Ελλάδα επιδοτεί τα νησιά. Η λύση είναι η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Το κόστος μιας τέτοιας επένδυσης μπορεί να αποσβεσθεί το πολύ σε 3 χρόνια, αλλά παρόλα αυτά οι καθυστερήσεις, τόσο στη διασύνδεση των Κυκλάδων, όσο και στη διασύνδεση της Κρήτης, καθυστερούν δραματικά!
Το τέλος ΑΠΕ (που πολλοί δε θέλουν να το λέμε έτσι, σημείωσε χαρακτηριστικά) είναι παράδειγμα αυτού που λέμε ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά. Η Ελλάδα καθυστέρησε να συνειδητοποιήσει τι γίνεται και γι’ αυτό έχει αναταραχθεί όλη η αγορά.
Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι (σε σχέση με απανθρακοποίηση, στόχους ΑΠΕ και εξοικονόμηση), την αποθήκευση ενέργειας και την τάση προς το presuming. Αντί να τα κάνει αυτά, όμως, η Ελλάδα ακόμα έχει ένα κρατικό μονοπώλιο με μερίδιο 87% στη λιανική που προσπαθεί να πάρει πίσω το μερίδιο που χάνει, τόνισε ο κ. Μπενρουμπή.
Ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις, είπε ότι υπάρχει η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για το λιγνίτη, καθώς και οι μνημονιακές υποχρεώσεις, αν και δεν είναι σαφές πως αυτά διαχωρίζονται, πάντως από αυτά αναμένονται οι όποιες εξελίξεις.
Αν δεν υπάρξει ισότιμος ανταγωνισμός στην παραγωγή, δε θα υπάρξει ανταγωνισμός στην κατανάλωση, υπογράμμισε κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση.

https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου