Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Και με τη βούλα του μνημονίου τα εμπόδια από Κομισιόν στο φλερτ των Κινέζων με μονάδες της ΔΕΗ.


 
Γιώργος Φιντικάκης
Σε απόλυτη γνώση τόσο του υπουργείου Ενέργειας όσο και της ΔΕΗ φαίνεται ότι είναι η ανησυχία των Βρυξελλών για το εντεινόμενο ελληνο-κινεζικό φλερτ στην ενέργεια, που ήταν
κάτι παραπάνω από εμφανές και κατά την διαδικασία σύνταξης της τελικής συμφωνίας με τους δανειστές.
Η ευρύτερη δυσαρέσκεια για την ελληνο-κινεζική ενεργειακή προσέγγιση, όπως την περιέγραφε στο χθεσινό του θέμα το "Energypress", έχει ήδη μεταφερθεί από στελέχη της Κομισιόν προς την ελληνική πλευρά, πήρε δε, και την μορφή της διατύπωσης στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.
Σύμφωνα μάλιστα με μια ερμηνεία, αυτός είναι και ο λόγος που ο επικεφαλής της επιχείρησης Μ. Παναγιωτάκης, παρά το ζωηρό ενδιαφέρον που λέγεται ότι συνάντησε στο Πεκίνο για κινεζικές επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, κράτησε σύμφωνα με τις πληροφορίες χαμηλά τους τόνους, παραδίδοντας στους συνομιλητές του υπόμνημα ενόψει του market test του φθινοπώρου για την πώληση μονάδων της επιχείρησης.
Και αυτό καθώς στη σελίδα 36 του τελικού κειμένου της συμφωνίας με τους πιστωτές έχει προστεθεί παράγραφος που επιχειρεί να μπλοκάρει όχι μόνο το project Μελίτη ΙΙ, αλλά σύμφωνα με μια ερμηνεία, κάθε εμπλοκή κινεζικών εταιρειών τόσο στην πώληση υφιστάμενων μονάδων της ΔΕΗ, όσο και σε συμπράξεις μαζί της για την δημιουργία νέων.
Στο επίμαχο σημείο αναφέρεται ότι οι αγοραστές μονάδων της ΔΕΗ "δεν θα πρέπει ούτε να δημιουργήσουν, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, εκ πρώτης όψεως προβλήματα ανταγωνισμού, ούτε όμως και να προκαλέσουν τον κίνδυνο καθυστέρησης στην υλοποίηση των διαρθωτικών μέτρων".  Στην πραγματικότητα, η αναφορά αυτή φωτογραφίζει την περίπτωση της CMEC, υποννοώντας έμμεση "συγκέντρωση" στον κλάδο από την συμμετοχή στο project Μελίτη μιας κινεζικής εταιρείας με βασικό μέτοχο το Δημόσιο, το οποίο και είναι ταυτόχρονα μέτοχος της State Grid που εξαγόρασε το 24% του ΑΔΜΗΕ. Οι Βρυξέλλες φαίνεται να θεωρούν ότι δημιουργεί συνθήκες "συγκέντρωσης" το γεγονός ότι το κινεζικό Δημόσιο συμμετέχει πλειοψηφικά τόσο στον στρατηγικό εταίρο του ΑΔΜΗΕ (State Grid), όσο και στο κοινοπρακτικό σχήμα που θα έχει υπό τον έλεγχό του δύο μονάδες της ΔΕΗ: Τόσο την Μελίτη Ι, όσο και την άδεια της Μελίτη ΙΙ, πολλώ δε μάλλον που αμφότερες εξετάζεται να ενταχθούν στο προς πώληση πακέτο μονάδων της ΔΕΗ.
Ευρύτερα εμπόδια
Στην ουσία η εν λόγω διατύπωση μπορεί, σύμφωνα με τους συνομιλητές μας, να θέσει ευρύτερα εμπόδια στην δρομολογούμενη συνεργασία της ΔΕΗ με κινεζικές εταιρείες, την επέκταση των οποίων στην Ε.Ε. βλέπουν με ολοένα και μεγαλύτερη επιφύλαξη η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία, δίχως ωστόσο και αυτές να βάζουν το χέρι στην τσέπη. Δηλαδή να κινητοποιούν τις δικές τους κρατικές εταιρείες προκειμένου να εμπλακούν σε συνεργασίες με την ΔΕΗ ή στο επικείμενο πρόγραμμα πώλησης μονάδων.
Στις επαφές πάντως που είχε ο Μ.Παναγιωτάκης στην Κίνα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση για επενδύσεις στον ελληνικό ενεργειακό τομέα. Στην περίπτωση του project Μελίτη, λέγεται ότι η CMEC εμφανίζεται έτοιμη για το επόμενο βήμα, αφού πρώτα αποστείλει ερωτηματολόγιο στην ΔΕΗ, προκειμένου να πάρει κάποιες επιπλέον πληροφορίες, ενώ εκφράζεται η ελπίδα πως το θέμα θα έχει λήξει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Παραμένει φυσικά η εκρεμμότητα με το ορυχείο της Βεύης που θα τροφοδοτεί με λιγνίτη τις δύο μονάδες (Μελίτη Ι,ΙΙ), και για το οποίο ο Γ. Σταθάκης είχε υποστηρίξει ότι θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό. Σύμφωνα ωστόσο με κάποιες πληροφορίες, το υπουργείο έχει κάπως κατεβάσει τους τόνους, και όπως εκτιμούν πηγές της ΔΕΗ όταν θα συνυπολογιστούν τα υπερ και τα κατά της επένδυσης στη Μελίτη ΙΙ θα υπάρξει ενδεχομένως διαφορετική προσέγγιση. Στον αντίποδα, εφόσον ο κ. Σταθάκης επιμείνει, τότε είναι προφανές ότι όχι μόνο θα ναυαγήσει το project με την CMEC, αλλά θα παραταθεί και το σημερινό αδιέξοδο καθεστώς να τροφοδοτείται η υφιστάμενη μονάδα Μελίτη Ι με λιγνίτη από τα ορυχεία της Αχλάδας, και να αναγκάζεται η ΔΕΗ να "τσοντάρει" με επιπλέον καύσιμο από αλλού. Το θέμα πάντως φαίνεται να παραμένει ανοικτό.
Η πρόταση για δύο νέες μονάδες
Στις συναντήσεις του στην Κίνα ο πρόεδρος της ΔΕΗ φαίρεται να ξεδίπλωσε στους συνομιλητές του, όπως η Shenhua και η SPIC, την δική του πρόταση για την κατασκευή, εκτός της Μελίτη ΙΙ, δύο ακόμη λιγνιτικών μονάδων, σε Αμύνταιο και Αγ. Δημήτριο. Το σχέδιο δηλαδή που παρουσίασε στην πρόσφατη συνέντευξή του στην "Καθημερινή", και το οποίο προϋποθέτει σημαντικές ανατροπές σε σχέση με την συμφωνία κυβέρνησης-δανειστών, με πρώτη και καλύτερη να επιτραπούν στην ΔΕΗ οι συμπράξεις με ιδιώτες. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση συγκέντρωσε το ενδαφέρον τόσο της Shenhua όσο και της SPIC, δίχως ωστόσο, προς το παρόν τουλάχιστον, η κυβέρνηση να φαίνεται διατεθειμένη να θέσει θέμα αλλαγών στην συμφωνία με τους πιστωτές.
Ειδικότερα η Senhua δηλώνει διατεθειμένη να εμπλακεί τόσο στην περιβαλλοντική αναβάθμιση υφιστάμενων μονάδων, όσο και σε επένδυση καινούργιων. Η ομάδα της ΔΕΗ επισκέφτηκε μάλιστα δύο σταθμούς της κινεζικής εταιρείας, έναν φυσικού αερίου, και έναν λιγνιτικό, με τα όρια ρύπων να κινούνται χαμηλότερα ακόμη κι από αυτά που προβλέπει η Ε.Ε, δείγμα ότι η Senhua διαθέτει την τεχνολογία. Να επενδύσουν στην Ελλάδα κάλεσε ο κ. Παναγιωτάκης και την ηγεσία της SPIC, έναν από τους πέντε μεγαλύτερους ενεργειακούς ομίλους της χώρας, ο οποίος είχε παλαιότερα εκφράσει το ενδιαφέρον του για επένδυση αποθείωσης στον σταθμό του Αγ.Δημητρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου