Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Μειώνεται το ΕΤΜΕΑΡ και η «χρέωση προμηθευτή», επανεξετάζεται η έκπτωση 15% της ΔΕΗ.


  Θοδωρής Παναγούλης
Σε μια καινούργια φάση μπαίνει η λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με χρονική αφετηρία των εξελίξεων την 1η Ιανουαρίου. Κύριο χαρακτηριστικό της νέας αυτής φάσης είναι ότι όλες οι παράμετροι της εξίσωσης αλλάζουν ή έστω (κάποιες από αυτές) μπαίνουν υπό συζήτηση για να αξιολογηθεί αν πρέπει να αλλάξουν.
Ο λόγος για το ΕΤΜΕΑΡ, τη «χρέωση προμηθευτή», την
εμπορική πολιτική της ΔΕΗ  -και κυρίως την έκπτωση 15% που δίνει στους καλοπληρωτές πελάτες της -, ακόμα και τα ίδια τα ονομαστικά τιμολόγια της ΔΕΗ.
Εναρκτήριο λάκτισμα των αλλαγών είναι η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Πρόκειται για απόφαση που θα λάβει το Δεκέμβριο η ΡΑΕ, η οποία είναι υποχρεωμένη να μειώσει το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του λογαριασμού ρεύματος για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ.
Είναι δε υποχρεωμένη η ΡΑΕ να μειώσει το ΕΤΜΕΑΡ διότι με βάση την πορεία των εσόδων – εξόδων και τις προβλέψεις που κάνει αρμοδίως ο Λειτουργός, το παλιό συσσωρευμένο λογιστικό χρέος του Ειδικού Λογαριασμού θα μηδενιστεί στο τέλος Δεκεμβρίου και, αν δεν υπάρξει αλλαγή, ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ θα είναι πλεονασματικός το 2018.
Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ θα είναι «λελογισμένη» και στην πραγματικότητα θα αφήνει και ένα πλεονασματικό «μαξιλάρι» για το 2018 με σκοπό να μειωθούν ταχύτερα και οι υπερημερίες στην καθυστέρηση πληρωμών των επενδυτών ΑΠΕ από τον ΛΑΓΗΕ.
Χρέωση Προμηθευτή
Η δεύτερη παράμετρος της εξίσωσης που έχει μπεί στο τραπέζι των αλλαγών είναι η «χρέωση προμηθευτή». Πρόκειται για το «εργαλείο» με το οποίο, σε μεγάλο βαθμό, επιτεύχθηκε ο μηδενισμός του λογιστικού ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παρά την επίθεση που έχει δεχθεί από τη ΔΕΗ και τους υπόλοιπους προμηθευτές, η «χρέωση προμηθευτή» θα παραμείνει. Ωστόσο εξετάζεται η αλλαγή μεθοδολογίας υπολογισμού της και – αν πράγματι υπάρξει αλλαγή – αναμένεται ότι θα έχουμε εν τέλει μικρότερη «χρέωση».
Επειδή το έσοδο που θα δίνει η τροποποιημένη «χρέωση προμηθευτή» στον ΕΛΑΠΕ αποτελεί στοιχείο που πρέπει να ληφθεί υπόψη για τον καθορισμό του ΕΤΜΕΑΡ, εκτιμάται ότι η όποια αλλαγή στη μεθοδολογία θα γίνει πριν να φτάσουμε στο Δεκέμβριο.
Σε σχέση πάντα με τη «χρέωση προμηθευτή», ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι τα ποσά που επιβάρυναν τη ΔΕΗ (και τους άλλους προμηθευτές) από τη στιγμή που επιβλήθηκε το νέο μέτρο δεν μετακυλήθηκαν στους καταναλωτές, έστω και εν μέρει, όπως ίσως θα ανέμενε κανείς. Αυτό συρρίκνωσε κατά πολύ τα περιθώρια των εναλλακτικών παρόχων να προσφέρουν χαμηλότερα τιμολόγια στους καταναλωτές και να διεκδικήσουν έτσι τη μεγέθυνσή τους έναντι του δεσπόζοντος παίκτη.
Αντίθετα η ΔΕΗ κινήθηκε με επιθετική εμπορική πολιτική ώστε να συγκρατήσει τις διαρροές. Αιχμή του δόρατος η έκπτωση 15% που υιοθέτησε η επιχείρηση για τους καλοπληρωτές πελάτες, κίνηση που, όπως όλοι συμφωνούν, ανέκοψε τη φυγή πελατών της προς τους εναλλακτικούς παρόχους.
Η στασιμότητα στη λιανική του ρεύματος εκτιμάται ότι θα εδραιωθεί μετά την τελευταία μεγάλη δημοπρασία NOME, καθώς η τιμή των 45,25 ευρώ ανά Μεγαβατώρα θεωρείται πολύ υψηλή, σχεδόν απαγορευτική για την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την προσέλκυση πελατών από τους εναλλακτικούς παρόχους.
Η μετακίνηση όμως πελατών και η απώλεια μεριδίου της ΔΕΗ αποτελεί ζητούμενο, πόσω μάλλον όταν η χώρα έχει αναλάβει δεσμεύσεις για μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κάτω του 50% έως το 2020.
Έκπτωση 15%
Τούτων δοθέντων, επανεξετάζεται πλέον και η εμπορική πολιτική του δεσπόζοντος παίκτη, δηλαδή της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, εξετάζεται το πώς θα αξιοποιηθεί η μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (δηλαδή η ελάφρυνση του καταναλωτή) με μια αντίρροπη κίνηση αύξησης του τιμολογίου της ΔΕΗ ώστε τελικά το αποτέλεσμα να είναι ουδέτερο για τον καταναλωτή αλλά, αφενός μεν να βελτιώσει τα αποτελέσματα της ΔΕΗ, αφετέρου δε να δημιουργήσει ευνοϊκότερο περιβάλλον για την αύξηση του ανταγωνισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι αποτέλεσε σενάριο υπό διερεύνηση, η ΔΕΗ δεν συζητά οποιαδήποτε περίπτωση αύξησης των βασικών της τιμολογίων, δέχεται όμως πιέσεις για τροποποίηση (βλέπε περιορισμό) της έκπτωσης του 15%. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών αναφέρονται συχνά στην εκπτωτική πολιτική της ΔΕΗ ως παράγοντα που εμποδίζει το περαιτέρω άνοιγμα της λιανικής αγοράς.
Προς την κατεύθυνση αυτή ωθεί και το γεγονός ότι η συγκεκριμένη έκπτωση βρίσκεται ήδη στο στόχαστρο της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, μετά από καταγγελία για αθέμιτη πολιτική πώλησης κάτω του κόστους που κατατέθηκε από άγνωστον καταγγέλλοντα. Στελέχη μάλιστα που έχουν γνώση του αντικειμένου και του περιεχομένου, αναγνωρίζουν ότι η καταγγελία έχει ισχυρή τεκμηρίωση και απαιτεί εξίσου ισχυρή επιχειρηματολογία εκ μέρους της επιχείρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου