Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Η Κίνα Έχει Κλείσει το 40% των Εργοστασίων της σε μια Άνευ Προηγουμένου Κινητοποίηση Κατά της Ρύπανσης

Η Κίνα εφαρμόζει μία πολιτική μηδενικής ανοχής εναντίον όλων των ρυπαινόντων που παραβιάζουν τα πρότυπα εκπομπών, κλείνοντας δεκάδες χιλιάδες εργοστάσια σε μια τεράστια προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών προβλημάτων ρύπανσης στη χώρα.
Οι εκτιμήσεις για το κλείσιμο των βιομηχανικών μονάδων αναδεικνύουν ότι έως και το 40% των εργοστασίων της Κίνας
έχουν κλείσει προσωρινά από τους επιθεωρητές ασφαλείας, ενώ στελέχη περισσότερων από 80.000 εργοστασίων κατηγορούνται για ποινικά αδικήματα εξαιτίας της παραβίασης των ορίων εκπομπών κατά το προηγούμενο έτος.
Η εκστρατεία αυτή διαρκεί μήνες και συμπίπτει με την ανακοίνωση εκ μέρους της Κίνας, αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, του σχεδίου μείωσης της συγκέντρωσης επικίνδυνων λεπτών σωματιδίων (των λεγόμενων PM2.5) από 47 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο το 2016 σε 35 μικρογραμμάρια μέχρι το 2035.
«Θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί ο στόχος και πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες για να επιτύχουμε», δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας Περιβάλλοντος Li Ganjie τη Δευτέρα.
Οι σύγχρονες προσπάθειες της Κίνας για την αντιμετώπιση της εγχώριας ρύπανσης χρονολογούνται από το 2013, όταν η χώρα ανακοίνωσε 10 μέτρα για τον καθαρισμό της ατμόσφαιρας της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης κατά 30% των εκπομπών από βιομηχανίες που ρυπαίνουν σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του 2017.
Για να συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της, η Κίνα έχει ενισχύσει τις επιθεωρήσεις των εργοστασίων και των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής τα τελευταία δύο χρόνια σε αρκετές επαρχίες, για να βεβαιωθεί ότι χιλιάδες εταιρείες δεν παραβιάζουν τους νόμους περί εκπομπών.
«Βασικά, βλέπουμε αυτούς τους επιθεωρητές να πηγαίνουν σε εργοστάσια για επιθεωρήσεις έκπληξη», ανέφερε στο NPR ο Gary Huang από την εταιρεία συνμβούλων εφοδιασμού 80/20 Sourcing.
«Επιβάλλουν ημερήσια πρόστιμα, και μερικές φορές - σε πραγματικά σοβαρές περιπτώσεις- ποινικές κυρώσεις. Κάποιοι καταλήγουν στη φυλακή».
Οι κινήσεις - οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο να πληγεί η έντονη οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, παρά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για το αντίθετο - δε θα οδηγήσουν απλώς σε μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Οι αρχές προσδοκούν ότι με την επιβολή ποινών σε όσους ρυπαίνουν, η Κίνα θα αποκτήσει καθαρότερο νερό και θα απολαύσει ένα ευρύ φάσμα οικολογικών πλεονεκτημάτων.
«Για εκείνους τους τομείς που έχουν υποστεί οικολογικές ζημίες, οι βιομηχανίες που ευθύνονται και τα στελέχη τους θα θεωρηθούν ισοβίως υπεύθυνοι», δήλωσε στους New York Times ο αναπληρωτής διευθυντής της Κεντρικής Ηγετικής Ομάδας Οικονομικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος, Yang Weimin.
«Ο λαός μας θα μπορεί να δει τα αστέρια τη νύχτα και να ακούσει τα πουλιά να κελαηδούν», συμπλήρωσε.

http://www.energia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου