Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τι αποκαλύπτει η εκτίναξη της ΟΤΣ στα 80 ευρώ - Η στρέβλωση με τις πολυετείς δοκιμαστικές λειτουργίες μονάδων

Χρήστος Στεφάνου
Ανησυχητικά δείγματα για την επάρκεια του συστήματος αλλά και για την ορθολογική λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού προκαλούν τα στοιχεία των τελευταίων ημερών. 

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα δεδομένα της προημερήσιας
αγοράς, το τελευταίο διάστημα κατά τις απογευματινές ώρες η Οριακή Τιμή του Συστήματος εκτινάσσεται στα επίπεδα των 80 ευρώ η μεγαβατώρα παρά το γεγονός ότι η αιχμή της ζήτησης παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης των 6300 με 6600MW. Με δεδομένη τη λειψυδρία και τη χαμηλή στάθμη των ταμιευτήρων των υδροηλεκτρικών, στην πράξη η ΟΤΣ καθορίζεται ανάλογα με τα διαθέσιμα ΑΠΕ και τις εισαγωγές. 

Ενδεικτικά για χθες στις 9 το βράδυ και ενώ η αιχμή της ζήτησης ήταν στα 6371MW η ΟΤΣ εκτινάχθηκε στα 80,832 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται και για σήμερα στις 7 το απόγευμα όταν με αιχμή της ζήτησης στα 6501MW η ΟΤΣ αναμένεται να διαμορφωθεί στα 79,77 ευρώ η μεγαβατώρα.

Που οφείλεται η εκτίναξη της ΟΤΣ; Αυτήν την περίοδο εκτός από τα προβλήματα με τα υδροηλεκτρικά των οποίων οι ταμιευτήρες παραμένουν σε χαμηλή στάθμη εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης στη διάρκεια της περυσινής κρίσης, έχουμε μια σειρά από προγραμματισμένες συντηρήσεις μονάδων. Έτσι εκτός συστήματος βρίσκονται οι 2 μονάδες στον Άγιο Δημήτριο και η μονάδα συνδυασμένου κύκλου του Ήρωνα (εντός των ημερών αναμένεται να επανέλθει). Παράλληλα σε συντήρηση έχουν βγει δύο ακόμη μονάδες, η Μεγαλόπολη 5 και η Κομοτηνή, με αποτέλεσμα για αρκετές ώρες η ΟΤΣ να καθορίζεται από τις μονάδες φυσικού αερίου και να πιέζεται προς τα επάνω. 

Σημειώνεται ότι η μέση ημερήσια ΟΤΣ συνεχίζει να βρίσκεται στα επίπεδα των 50 - 56 ευρώ η μεγαβατώρα.

Εντούτοις, η εικόνα που διαμορφώνεται  στο ηλεκτρικό σύστημα αναδεικνύει και μία ακόμη παθογένεια που αφορά στις μονάδες που βρίσκονται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας. Υπενθυμίζεται ότι η μονάδα Μεγαλόπολη 5 δε βρίσκεται σε κανονική αλλά σε δοκιμαστική λειτουργία. Έτσι η  αύξηση της ΟΤΣ με την απόσυρση της Μεγαλόπολης, μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι οι προσφορές στην προημερήσια αγορά γίνονται με ίσους όρους και δεν υπάρχει εκτοπισμός μονάδων σε κανονική λειτουργία από μονάδες που βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία.   

Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι η Μεγαλόπολη 5 ισχύος 550MW συμπληρώνει 2,5 χρόνια δοκιμαστικής λειτουργίας από τις 20 Απριλίου του 2015. Και δεν είναι μόνο η Μεγαλόπολη αφού και ο Ιλαρίωνας επίσης βρίσκεται σε καθεστώς παρατεταμένης δοκιμαστικής λειτουργίας 3,5 ετών για άλλα 155 MW που επίσης όταν μπαίνουν στην αγορά εκτοπίζουν άλλες μονάδες που λειτουργούν ανταγωνιστικά στην αγορά και εισέρχονται βάσει προσφορών. 

https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου