Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Σε "επικίνδυνα" υψηλά επίπεδα η δημοπρασία NOME – Κινείται πλέον στο χώρο των 40 ευρώ/MWh

(upd: 15:47)  Σε πολύ υψηλά επίπεδα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους της αγοράς, κινείται πλέον η τιμή του ρεύματος στην εν εξελίξει δημοπρασία NOME, καθώς βρίσκεται στα "τοξικά" επίπεδα των 40 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.


(upd: 15:00) Σε υψηλά επίπεδα κινείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η τιμή που έχουν "χτυπήσει" οι συμμετέχοντες στη μεγάλη δημοπρασία NOME που βρίσκεται σε εξέλιξη. Τρείς ώρες μετά την έναρξή της η τιμή βρίσκεται στα επίπεδα των 38,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα

(upd: 13:35) Ανεβαίνει σταδιακά η τιμή στη σημερινή δημοπρασία NOME με άγνωστη την εξέλιξη των δεδομένων. Λίγο μετά τις 13:30 η τιμή είχε φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 36,2 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Με μικρότερη δυναμική από εκείνη που υπήρχε στην προηγούμενη δημοπρασία ξεκίνησε στις 12:00 η μεγάλη σημερινή δημοπρασία NOME. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στην πρώτη μισή ώρα είχε διαμορφωθεί σύμφωνα με πληροφορίες στα 33,1 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν στην προηγούμενη δημοπρασία, με την ίδια τιμή εκκίνησης, η τιμή στο μισάωρο ήταν 37 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Όπως ήταν αναμενόμενο, έχουν ζητηθεί όλες οι προς δημοπράτηση ποσότητες (718 MWh/h).

Όπως έχει επισημάνει το energypress, η εξέλιξη της σημερινής δημοπρασίας είναι καθοριστική για το περαιτέρω άνοιγμα της προμήθειας ρεύματος και την πορεία της αγοράς το 2018.
Η ποσότητα που δημοπρατείται είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, 718 MWh/h και η  τιμή εκκίνησης είναι 32,05 ευρώ/MWh. 

Το ζητούμενο για την αγορά είναι ο συνδυασμός όγκου και χαμηλής τιμής εκκίνησης να οδηγήσει σε τιμές που θα επιτρέψουν στους παίκτες της αγοράς να προσφέρουν ακόμη χαμηλότερα τιμολόγια και να προσελκύσουν με μεγαλύτερη ένταση μερίδια από τη ΔΕΗ. 

Ωστόσο όπως έδειξε το πρόσφατο παρελθόν και οι τελευταίες δημοπρασίες επιτυχία και αποτυχία χωρίζονται από μια λεπτή γραμμή και εύκολα οι τιμές μπορούν να ξεφύγουν οδηγώντας την αγορά σε ακινησία.

Πρέπει τέλος να σημειωθεί ότι η σημερινή είναι η πρώτη δημοπρασία κατά την οποία έχει τεθεί περιορισμός σχετικά με τη συμμετοχή εταιρειών που δεν έχουν διαθέσει στην εγχώρια αγορά ποσοστό τουλάχιστον 30% του ρεύματος που έχουν αγοράσει από τα NOME στις προηγούμενες δημοπρασίες. Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 50% το πρώτο εξάμηνο του 2018 και σε 70% το δεύτερο εξάμηνο.


Η συγκεκριμένη απόφαση της ΡΑΕ συνάντησε αντιδράσεις από την Κομισιόν και είναι πιθανόν να τροποποιηθεί κατά τις δημοπρασίες του 2018 κρατώντας ωστόσο τον πυρήνα της, δηλαδή την ανάγκη να διοχετεύεται προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή και όχι στις αγορές του εξωτερικού το φθηνό ρεύμα που αγοράζουν οι προμηθευτές από τις δημοπρασίες NOME.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου