Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Η διαφωνία για τις μονάδες άνθρακα ανέβαλε τη συμφωνία για την αναμόρφωση του ETS

Άκαρπη αποδείχτηκε η πιο πρόσφατη συνάντηση στις Βρυξέλλες, όπου το Ε.Κ., η Κομισιόν και το Συμβούλιο συνομίλησαν σχετικά με την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού συστήματος εμπορίας ρύπων (ETS). Η συνάντηση διεξήχθη την Πέμπτη πίσω από κλειστές πόρτες και πλέον αναμένεται να γίνουν νέες επαφές μετά από μερικές εβδομάδες ώστε να επιλυθούν τα εναπομείναντα ζητήματα.


Όπως δήλωσε σχετικά η Τζούλια Μίτσαλακ, διευθύντρια του International Emissions Trading Association, «οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω ασυμφωνίας αναφορικά με τα μέτρα για τον άνθρακα στο ταμείο εκσυγχρονισμού». Το εν λόγω ταμείο σχεδιάζεται να αφιερώσει 310 εκατ. δικαιώματα εκπομπών για τον εκσυγχρονισμό της ηλεκτροπαραγωγής στις φτωχότερες χώρες της Ε.Ε., αλλά η διαφωνία αφορά το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση.

Από την πλευρά του, το Ε.Κ. αντιστέκεται στο να επιτραπεί στους πόρους αυτούς να επενδυθούν σε μονάδες άνθρακα, τη στιγμή που κράτη όπως η Πολωνία, που βασίζονται στην εν λόγω παραγωγή, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις σχετικές διατάξεις ώστε να αναβαθμίσουν τις μονάδες τους.

«Το Ε.Κ. είναι υπέρ του κανόνα των 450 γραμμαρίων/KWh ως όριο απόδοσης. Η εσθονική προεδρία δήλωσε ότι για να συνεχιστούν οι επαφές, θα πρέπει το Ε.Κ. να εγκαταλείψει αυτή την απαίτηση», δήλωσε σχετικά η Μίτσαλακ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η πιθανότερη ημερομηνία για την επανάληψη των τριμερών επαφών είναι πριν τις 6 Νοεμβρίου, όταν και ξεκινά η φετινή κλιματική διάσκεψη στη Βόννη. Όλα αυτά ενώ η τιμή των δικαιωμάτων εκπομπών βρέθηκε στα 7,36 ευρώ/τόνο την Παρασκευή, μειωμένη κατά 5 λεπτά σε σχέση με την περασμένη ημέρα.


Τέλος, το Συμβούλιο εξέδωσε ανακοίνωση μετά τις συνομιλίες της Πέμπτης, όπου αναφέρει πως οι πόροι του ταμείου εκσυγχρονισμού θα διατεθούν μόνο στα κράτη-μέλη εκείνα που θα επιτύχουν νωρίτερα το στόχο για τις εκπομπές τους του 2030 και θα έχουν εξαντλήσει πρώτα τις εναλλακτικές λύσεις που προσφέρει το ETS

https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου