Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

«Υπηρεσίες» ρευματοκλοπών από κυκλώματα που τις … προσφέρουν έναντι αμοιβής σε επαγγελματίες και νοικοκυριά

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΔΕΗ, τα διαφυγόντα έσοδα της επιχείρησης από το φαινόμενο αγγίζουν τα 250 εκατ. ευρώ

Σοβαρές ενδείξεις για το ρόλο και υπαλλήλων του ΔΕΔΔΗΕ στα φαινόμενα των ρευματοκλοπών φέρνει στις επιφάνεια περιστατικό που έφτασε τις προηγούμενες ημέρες στις αστυνομικές αρχές και πήρε το δρόμο της δικαιοσύνης.
Πρόκειται για ιδιώτη ηλεκτρολόγο που σε συνεργασία, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στις αστυνομικές αρχές, με υπάλληλο του ΔΕΔΔΗΕ παρείχε «υπηρεσίες» ρευματοκλοπής σε ιδιοκτήτη μπαρ στο Κολωνάκι. 

Η «υπηρεσία» προέβλεπε την επανασύνδεση του ρεύματος που είχε διακόψει η ΔΕΗ λόγω ανεξόφλητων οφειλών κάθε Παρασκευή προκειμένου το μπαρ να λειτουργεί μέχρι και την Κυριακή έναντι αμοιβής 600 ευρώ και την αποσύνδεση κάθε Δευτέρα έναντι αμοιβής 200 ευρώ.
Όταν κάποια στιγμή ο ιδιοκτήτης θέλησε να αποκαταστήσει τη νομιμότητα στην παροχή της ηλεκτροδότησής του συνάντησε την αντίδραση του ιδιώτη ηλεκτρολόγου με αποτέλεσμα ο ίδιος να προσφύγει στην αστυνομία και να καταγγείλει το γεγονός.
Έτσι όταν ο ιδιώτης ηλεκτρολόγος κλήθηκε για ανάκριση αποκάλυψε και το συνεργό του, που όπως είπε, ήταν υπάλληλος του ΔΕΔΔΗΕ.
Κύκλοι του ΔΕΔΔΗΕ τονίζουν ότι δεν έχουν σχετική ενημέρωση για υπάλληλό τους και ότι πιθανότατα θα πρόκειται για υπάλληλο κάποιου συνεργαζόμενου εργολάβου.
Η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί χθες 16/10 στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αλλά πήρε αναβολή λόγω απεργίας των δικηγόρων.
Το περιστατικό είναι ενδεικτικό των κυκλωμάτων που έχουν βρει τρόπο να βγάζουν έσοδα εις βάρος της ΔΕΗ και των καταναλωτών, πουλώντας υπηρεσίες ρευματοκλοπών σε επαγγελματίες αλλά και απλά νοικοκυριά που είτε δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις οφειλές τους από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος είτε απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση της οικονομικής κρίσης.

Η κρίση ευνoεί τις ρευματοκλοπές

Το φαινόμενο των ρευματοκλοπών διευρύνθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια.
Το 2016 έπειτα από στοχευμένους ελέγχους, τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντόπισαν 11.528 ρευματοκλοπές ενώ φέτος μόνο μέχρι τον Ιούνιο εντοπίστηκαν 5.000.
Για το σύνολο των ρευματοκλοπών η νομική υπηρεσία του ΔΕΔΔΗΕ καταθέτει αυτόματα μηνύσεις.
Στο ακροατήριο καταλήγει ένας περιορισμένος αριθμός, ο οποίος αυξάνεται κατακόρυφα τα τελευταία δύο χρόνια, αφού οι περισσότεροι σπεύδουν να πληρώσουν το ρεύμα βάσει των όσων προβλέπει ο νέος Κώδικας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη οι υποθέσεις που έφτασαν στο ακροατήριο από 324 το 2015, αυξήθηκαν σε 1.410 το 2016 και το πρώτο οκτάμηνο του 2017 στις 2.971.
Τα συνολικά διαφυγόντα έσοδα από τις ρευματοκλοπές, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ, ανέρχονται στα 250 εκατ. ευρώ.
Τα καθαρά διαφυγόντα έσοδα για τη ΔΕΗ αγγίζουν τα 170 εκατ. ευρώ, ενώ σε εγχυόμενη ενέργεια, η ζημιά αφορά περίπου 1.525.292 MWh.
Η ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που δεν τιμολογείται λόγω των ρευματοκλοπών αντιστοιχεί στο 3,2 % επί της συνολικά εγχυόμενης ενέργειας στο δίκτυο της ηπειρωτικής χώρας.
Επιπρόσθετα, λόγω της μη επιβολής φόρους εισοδήματος επί των κερδών της μη τιμολογηθείσας ενέργειας, υπάρχουν σημαντικά διαφυγόντα έσοδα και για το δημόσιο που αγγίζουν το ποσό των 35 εκατ. ευρώ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος των ρευματοκλοπών επιβαρύνει αρχικά τη ΔΕΗ και μετά από μία διετία περίπου, αφού μεσολαβήσει ο έλεγχος των στοιχείων και η έγκριση της ΡΑΕ, μεταβιβάζεται στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος. 


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου