Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Πέμπτη 9/11 η Ελλάδα για τη ΛΑΡΚΟ

Στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Πέμπτη 9/11 η Ελλάδα για τη ΛΑΡΚΟ 
Με την προσφυγή της, η Κομισιόν ζητά να καταδικαστεί η χώρα για τη μη ανάκτηση των 136 εκατ. ευρώ με τα οποία ενίσχυσε παράνομα την επιχείρηση
Ένα ακόμη επεισόδιο του δικαστικού σίριαλ σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις που έχει λάβει η ΛΑΡΚΟ από το ελληνικό δημόσιο, αναμένεται να εκτυλιχθεί την επόμενη Πέμπτη 9/11 στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, οπότε εκδικάζεται η προσφυγή της Κομισιόν κατά της Ελλάδας.
Πρόκειται για την υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων της  ΛΑΡΚΟ και τη μη έγκαιρη ανάκτηση από το ελληνικό δημόσιο των σχετικών ποσών,  ύψους 136 εκατ. ευρώ συν τους τόκους.
Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η υπόθεση αφορά την αναγνώριση ότι η Ελληνική Δημοκρατία μη λαμβάνοντας εντός των προβλεπομένων προθεσμιών όλα τα απαραίτητα μετρά για την εκτέλεση της απόφασης της Επιτροπής της 27ης Μαρτίου 2014 σχετικά με κρατική ενίσχυση της Ελλάδας υπέρ της ΛΑΡΚΟ ή μην ενημερώνοντας επαρκές της Επιτροπή για τα μέτρα που έλαβε, παρέβη τις υποχρεώσεις έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Επιτροπή ζητεί επίσης να καταδικαστεί η Ελλάδα στα δικαστικά έξοδα.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την απόφαση της Κομισιόν της 27ης Μαρτίου 2014, το ελληνικό δημόσιο όφειλε να ανακτήσει εντός τεσσάρων μηνών τις ασυμβίβαστες ενισχύσεις, καθώς και να ενημερώσει επαρκώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μέτρα που θα λάβει γι’ αυτό το σκοπό.
Η Ελλάδα δεν ανάκτησε τις ενισχύσεις, ενώ όπως υποστηρίζει η Κομισιόν δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την εκτέλεση της.

Αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω κρατικής οικονομικής στήριξης

Πρέπει να σημειωθεί ότι η έρευνα της Κομισιόν για τη ΛΑΡΚΟ ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2013 μετά από καταγγελίες και αφορούσε κρατικές εγγυήσεις που δόθηκαν το 2008, το 2010 και το 2011, αλλά και τη  συμμετοχή του Δημοσίου στην αύξηση του κεφαλαίου της εταιρείας το 2009, συνολικού ύψους 136 εκατ. ευρώ.
Το Μάρτιο του 2014 η Κομισιόν αποφάσισε ότι τα μέτρα στήριξης έδωσαν στη ΛΑΡΚΟ αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της και ότι το ελληνικό δημόσιο οφείλει να ανακτήσει από την εταιρία εντόκως το σχετικό ποσό.
Το δημόσιο δεν κίνησε τις διαδικασίες για την είσπραξη του ποσού και στις 2 Σεπτεμβρίου 2016 η Κομισιόν προσέφυγε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο θέμα της ΛΑΡΚΟ έχει αναφερθεί πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης δηλώνοντας ότι πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση που ωστόσο θα διευθετηθεί έως το τέλος του έτους.
Μάλιστα όπως είπε η εταιρία εκπονεί αναθεωρημένο business plan και ότι βούληση της κυβέρνησης είναι η εταιρία να μείνει σε λειτουργία και να μην χαθούν θέσεις εργασίας.  
Πάντως η ΛΑΡΚΟ πέρα από την επιστροφή των 136 εκατ. ευρώ  χρωστά (μετά τη ρύθμιση) περί τα 243 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, ενώ οι λοιπές δανειακές οφειλές της εταιρείας φτάνουν τα 32 εκατ. ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι η ΔΕΗ είναι και μέτοχος της ΛΑΡΚΟ, με μερίδιο 11%.
Το δημόσιο έχει μεταβιβάσει το 56% των μετοχών του στο ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο 33% ανήκει στην Εθνική Τράπεζα.  

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου