Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2017

Το παρασκήνιο στα «μπινταρίσματα» της δημοπρασίας NOME - Ποιος πήρε τι

 
Θοδωρής Παναγούλης
Οι ποσότητες που πήραν οι «καθαροί» traders στη δημοπρασία της Τετάρτης (που τελείωσε ξημερώματα της Πέμπτης) δεν ήταν τελικά υψηλές. Για τη ακρίβεια η Alpiq εξασφάλισε τελικά 20 MWh/h και η NOVAERA μόλις
MWh/h.
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μέρος των ποσοτήτων που εξασφάλισαν άλλοι προμηθευτές δεν θα κατευθυνθεί στο εξωτερικό, είτε απευθείας είτε μεταπωλούμενο στη δευτερογενή αγορά.
Υπάρχουν περιπτώσεις εταιρειών που έχουν πολύ μικρή πελατειακή βάση και πήραν παρόλα αυτά από τη δημοπρασία πολύ μεγάλες ποσότητες. Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εταιρεία ΚΕΝ η οποία πήρε 50 MWh/h (είχε και 21 MWh/h από προηγούμενη δημοπρασία) έχοντας ένα πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά. Ακόμα και αν κάνει την πλέον επιθετική εμπορική πολιτική θεωρείται αδύνατον να απορροφήσει το ρεύμα αυτό στη εγχώρια αγορά και προφανώς θα εξαχθεί στο μεγαλύτερό του μέρος.
Ούτως ή άλλως το δέλεαρ για την εξαγωγή είναι μεγάλο, αφού η ζήτηση έξω από τα σύνορα είναι υψηλή και οι τιμές αντίστοιχες.
Κατά τα λοιπά οι τρείς μεγάλοι του κλάδου πήραν φυσικά τη μερίδα του λέοντος για να καλύψουν το πελατολόγιό τους και να έχουν περιθώριο για ανάπτυξη: Τη μεγαλύτερη ποσότητα πήρε η ΗΡΩΝ (160 MWh/h), τη δεύτερη μεγαλύτερη η ELPEDISON (151 MWh/h) και την τρίτη η PROTERGIA (105 MWh/h).
Αντίστοιχη υπήρξε και η στόχευση της Watt + Volt που «τράβηξε» 70 MWh/h.
Από εκεί και κάτω, ενδιαφέρον έχει ότι τα ΕΛΤΑ πήραν 21 MWh/h προσδοκώντας προφανώς ότι θα ανεβάσουν το μερίδιό τους, καθώς και το γεγονός ότι οι «αεριάδες» υπήρξαν ιδιαίτερα συγκρατημένοι, πράγμα που δίνει ίσως στίγμα για το τι σκοπεύουν να κάνουν στο χώρο του ρεύματος. Συγκεκριμένα η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας πήρε 7 MWh/h και η ΕΠΑ Αττικής 4 MWh/h.
Οι υπόλοιπες εταιρείες πήραν τις εξής ποσότητες:
NRG 56 MWh/h
VOLTERRA 29 MWh/h
GREEN 28 MWh/h
OTE 10 MWh/h
Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τα παραπάνω στοιχεία δεν είναι επίσημα, δεν υπήρξε δηλαδή (όπως είναι φυσικό) κάποια ανακοίνωση, αλλά αποτελούν εκτιμήσεις της αγοράς και αποτέλεσμα ρεπορτάζ.

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου