Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Τα πάνω - κάτω στη λιανική ρεύματος: Αυξήσεις αντί μειώσεων στα τιμολόγια και βιωσιμότητα αντί ενίσχυση χαρτοφυλακίων προκρίνουν οι ιδιώτες πάροχοι

Τα πάνω - κάτω στη λιανική ρεύματος: Αυξήσεις αντί μειώσεων στα τιμολόγια και βιωσιμότητα αντί ενίσχυση χαρτοφυλακίων προκρίνουν οι ιδιώτες πάροχοι 
Το αποτέλεσμα της τελευταίας δημοπρασίας ΝΟΜΕ αλλάζει άρδην τη στρατηγική των εναλλακτικών προμηθευτών, ενώ οδηγεί με βεβαιότητα στην πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων μαζί με τις λιγνιτικές της ΔΕΗ
«Η επόμενη ημέρα από αυτή τη δημοπρασία είναι εντελώς διαφορετική για την αγορά. Από τον περασμένο Δεκέμβριο έχουμε ένα επιπλέον κόστος 7 ευρώ η μεγαβατώρα στο προϊόν της δημοπρασίας και επιπλέον 7 ευρώ η μεγαβατώρα κόστος ΕΛΑΠΕ (προμηθευτή). Μιλάμε για ένα συνολικό κόστος 17 ευρώ η μεγαβατώρα που δεν μπορεί να το αντέξει κάποια εταιρία χωρίς ένα μέρος τουλάχιστον να περάσει στα τιμολόγια».
Με αυτά τα λόγια περιγράφει στο World Energy News στέλεχος μεγάλης εταιρίας του κλάδου, το νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αγορά ηλεκτρισμού μετά το πέρας της μεγάλης δημοπρασίας των 718 Mwh/h με την υψηλή τιμή κλεισίματος στα 42,25 ευρώ η μεγαβατώρα που ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς της αγοράς και δυσκόλεψε περαιτέρω την διαπραγματευτική θέση του Γιώργου Σταθάκη έναντι των θεσμών για τους λιγνίτες και τη μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ στη λιανική αγορά.
Η υψηλή τιμή των 42,25 ευρώ η μεγαβατώρα δεν αφήνει στους ιδιώτες παρόχους περιθώρια να στηρίξουν μια επιθετική πολιτική για ενίσχυση του χαρτοφυλακίου τους όπως είχαν σχεδιάσει.
Αντιθέτως μάλιστα, οι διαφημιστικές καμπάνιες των τριών μεγάλων καθετοποιημένων εταιριών (Protergia, Ήρων, Elpedison) για μειώσεις στα τιμολόγια που ήταν έτοιμες να βγουν στην αγορά την επομένη της δημοπρασίας έμειναν στα συρτάρια και αντ’ αυτού τα επιτελεία τoυς επαναξετάζουν την εμπορική τους πολιτική με βασικό παρονομαστή τη βιωσιμότητα του χαρτοφυλακίου τους.

Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια μέσης τάσης

Στο επίκεντρο βρίσκονται τα τιμολόγια μέσης τάσης (μεγάλοι εμπορικοί πελάτες και μη ενεργοβόρες βιομηχανίες) όπου ο ανταγωνισμός έχει αποσπάσει από τη ΔΕΗ ένα συνολικό μερίδιο της τάξης του 30%, προσφέροντας χαμηλά τιμολόγια τα οποία πλέον δεν μπορούν να είναι βιώσιμα.
Οι πρώτες αυξήσεις σε αυτή την κατηγορία πελατών αναμένονται από τον Ιανουάριο, εξέλιξη που θα αντιστρέψει την πορεία του ανταγωνισμού και όπως εκτιμάται απ’ όλες σχεδόν τις πλευρές θα επισπεύσει τη λήψη άλλων «δομικών μέτρων» για το άνοιγμα της αγοράς, δηλαδή την πώληση και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ.
Ήδη το κλίμα στην τελευταία συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών έχει βαρύνει για πολλούς λόγους.
Η τελευταία δημοπρασία ήρθε να ενισχύσει την αναποτελεσματικότητα των ΝΟΜΕ ως εργαλείου για την μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ, καθώς οι όποιες προσδοκίες για ενίσχυση του ανταγωνισμού το επόμενο τρίμηνο και κλεισίματος της απόκλισης από το 83,5% που βρέθηκε το Σεπτέμβριο το μερίδιο της ΔΕΗ στο 75,24% στο τέλος του έτους όπως προβλέπει ο ενδιάμεσος δεσμευτικός στόχος, έχουν πλέον διαψευσθεί.

Προς εκποίηση υδροηλεκτρικές μονάδες  

Έτσι τα πράγματα σε σχέση με την θέση της ΔΕΗ στην αγορά και τα διαρθρωτικά μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν φαίνεται ότι θα εξελιχθούν ως εξής: Κυβέρνηση και θεσμοί σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων θα καταλήξουν σε μια κοινή πρόταση για τη λίστα των λιγνιτικών μονάδων που θα διατεθούν προς πώληση.
Αυτή θα περιλαμβάνει, όπως όλα δείχνουν, την πώληση του ΑΗΣ Μελίτη και των δύο μονάδων του ΑΗΣ Μεγαλόπολης αφού οι θεσμοί φέρονται να απέρριψαν την βελτιωμένη πρόταση Σταθάκη για την πώληση της μιας εκ των δύο μονάδων της Μεγαλόπολης μαζί με Αμύνταιο και Μελίτη.
Θα ακολουθήσει το market test το Νοέμβριο χωρίς να φέρει αποτέλεσμα, λόγω της απροθυμίας των εγχώριων και ευρωπαίων επενδυτών για το λιγνίτη.
Το αρνητικό αποτέλεσμα του market test σε συνδυασμό και με τα αρνητικά αποτελέσματα των ΝΟΜΕ θα καταστήσει μονόδρομο την πώληση ενός κοινού πακέτου που θα περιλαμβάνει λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Τον δρόμο αυτό θα ανοίξει η DGcomp ως αρμόδια αρχή για τον ανταγωνισμό, η οποία αυτή την περίοδο ολοκληρώνει την έρευνα που έχει ξεκινήσει περί πιθανής κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης της ΔΕΗ με σημαντικά ευρήματα που πιστοποιούν τέτοια συμπεριφορά στη χρήση των υδροηλεκτρικών την περίοδο του 2011.

www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου