Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

ΔΕΗ Ανανεώσιμες και SUMEC “γλυκοκοιτάζουν” το νησί της Αφροδίτης


Χρήστος Στεφάνου
Τον περασμένο Αύγουστο υπεγράφη μεταξύ της ΔΕΗ Ανανεώσιμες και της κινεζικής εταιρείας SUMEC μνημόνιο συνεργασίας με στόχο την ανάπτυξη πράσινων έργων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Δύο μήνες μετά και οι δύο εταιρείες ετοιμάζουν τις πρώτες κινήσεις τους εκτός των
συνόρων έχοντας καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο για την είσοδό τους στην αγορά της Κύπρου.
Η κοινή εταιρεία που θα συσταθεί στο νησί της Αφροδίτης θα έχει ως αντικείμενο την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και ειδικότερα αιολικών και φωτοβολταϊκών έργων αλλά και έργων εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα για τα Έργα Εξοικονόμησης, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην τεχνολογία του net metering, η οποία και αναμένεται να εμφανίσει σημαντική ανάπτυξη και στη Μεγαλόνησο τα επόμενα χρόνια.
Θυμίζουμε ότι πρόσφατα σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ΔΕΗΑΝ Η. Μοναχολιάς είχε αναφερθεί στο μνημόνιο συνεργασίας με τη SUMEC Group  υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια επενδυτική σύμπραξη για ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ παράλληλα είχε σημειώσει ότι  στόχος της ΔΕΗΑΝ είναι ο εντοπισμός των καλύτερων δυνατών ευκαιριών για επενδύσεις σε ΑΠΕ και η ενίσχυση της επενδυτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ εντός και εκτός Ελλάδας.
Αλλά και από την πλευρά του κινεζικού γκρουπ, με δηλώσεις του ο διευθυντής της SUMEC Clean Energy International Christopher Tan είχε επίσης αναφερθεί στη συνεργασία υπογραμμίζοντας τη διαθεσιμότητα επενδυτικών κεφαλαίων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα της Κίνας (CDB) ειδικά για επενδύσεις ΑΠΕ, αποκαλύπτοντας ότι εξετάζονται έργα στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. 
Υπενθυμίζεται τέλος ότι η κινεζική εταιρεία SUMEC ανήκει στον όμιλο της China National Machinery Industry Corporation (SINOMACH) η οποία ιδρύθηκε το 1978, ενώ στον ίδιο όμιλο ανήκει και η γνωστή από τα μνημόνια συνεργασίας που έχει υπογράψει με το μητρικό όμιλο ΔΕΗ για τους λιγνίτες,  CMEC.

https://energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου