Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020

Απολιγνιτοποίηση: Το μεγάλο "πείραμα" της δυτικής Μακεδονίας. Η βίαιη αλλαγή της Οικονομικής της ταυτότητας.

Απολιγνιτοποίηση: Το μεγάλο "πείραμα" της δυτικής Μακεδονίας. Η βίαιη αλλαγή της Οικονομικής της ταυτότητας. 
Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού από το βήμα του ΟΗΕ, καθώς και η οριστικοποίηση του νέου Εθνικού σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), οδηγεί από το 2028 αρχικά στο 2023 στην συνέχεια, σε μια βίαιη αλλαγή της Οικονομικής ταχύτητας της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας.. Το τι σημαίνει η βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ στην περιοχή, αποτυπώνεται στους περιφερειακούς λογαριασμούς της ΕΛΣΤΑΤ
και σε όλες τις μελέτες που έχουν γίνει κατά καιρούς για λογαριασμό δημόσιων φορέων.
Η Οικονομική δραστηριότητα γύρω από την ΔΕΗ έγινε μονοκαλλιέργεια από την οποία καθορίζεται ο πλούτος της περιοχής. Μάλιστα στα χρόνια της κρίσης σύμφωνα με την μελέτη που παρουσιάστηκε στην περιφερειακή αρχή Κασαπίδη στις 23 Δεκεμβρίου 2019, «όλοι οι άλλοι τομείς που τροφοδοτούσαν το τοπικό ΑΕΠ της δυτικής Μακεδονίας υποχώρησαν δραματικά αφήνοντας κυρίαρχη τη βιομηχανική δραστηριότητα της ΔΕΗ».
Δεν έχει υπάρξει ποτέ στα Ελληνικά χρονικά περίπτωση όπου το ίδιο το Κράτος να αποφασίζει να σταματήσει μια τεραστίου μεγέθους οικονομική δραστηριότητα και στην συνέχεια να θέλει  αλλάξει την οικονομική ταυτότητα  μιας περιοχής στην οποία συμμετέχει μέσω της εταιρίας όπου είναι βασικός μέτοχος, βλέπε ΔΕΗ.
Στο παρελθόν έχουμε ζήσει μεγάλους τριγμούς από την κατάρρευση μεγάλων βιομηχανικών κλάδων της οικονομίας που επηρέασαν με αρνητικό τρόπο την ανάπτυξη και την ταυτότητα ολόκληρων πόλεων και περιοχών. Να αναφέρω εν συντομία την Πάτρα με την αποβιομηχάνιση στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 με απώλεια 25.000 θέσεων εργασίας από τις επιχειρήσεις Πειραϊκή Πατραϊκή, Χαρτοποιεία Λαδόπουλος ΒΕΣΟ κλπ , τον Μαντούδι  της Εύβοιας την δεκαετία του ‘90, τις Κλωστουφαντουργικές επιχειρήσεις της Νάουσας την ιδία περίοδο καθώς και την αποβιομηχάνιση της Κοζάνης με το κλείσιμο των εξορυκτικών επιχειρήσεων ΜΑΒΕ και ΕΛΣΙ. Όλοι οι παραπάνω βιομηχανικοί κλάδοι άνηκαν σε ιδιωτικές εταιρίες που για διαφόρους λόγους πτώχευσαν η μετέφεραν τις υγιείς τους δραστηριότητες σε άλλες περιοχές.
Η περίπτωση της εξορυκτικής δραστηριότητας της ΔΕΗ για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος δεν ανήκει στην κατηγορία των παραπάνω περιπτώσεων που περιγράψαμε. Δεν πτώχευσε η ΔΕΗ, παρότι ορισμένοι κινδυνολόγησαν για τα οικονομικά της προκειμένου να θεωρηθούν οι αποφάσεις τους ως αναγκαίο κακό η μοναδική επιλογή για την εξυγίανση η την  απαλλαγή της από τα βαρίδια. Κάπως έτσι όλα τα φιλικά προς την κυβέρνησης μμε εν χορώ, αναπαράγοντας τα κυβερνητικά non paper προσπάθησαν τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού να πουν ότι ο λιγνίτης είναι ζημιογόνος  για την επιχείρηση και πρέπει κατεπειγόντως να παύσει η εκμετάλλευση του ώστε να καταστεί κερδοφόρος η ΔΕΗ έναντι των ανταγωνιστών της.
Να εξηγήσουμε στους αναγνώστες μας ότι τα ορυχεία κλείνουν το κύκλο ζωής τους που είναι γνωστός σε όλους όπως και τα εργοστάσια παραγωγής ρεύματος που ανήκουν  στην ιδία κατηγορία. Τα τελευταία μπορούν να πάρουν παράταση λειτουργίας μόνο εάν εκπληρώνουν ορισμένες από της προδιαγραφές που αφορούν την εκπομπή αέριων ρύπων και σωματιδίων. Ήδη ένα βιομηχανικό συγκρότημα ο ΑΗΣ Πτολεμαΐδας έχει κλείσει από το 2014, ενώ ο ΑΗΣ Καρδιάς και ο ΑΗΣ Αμυνταίου θα κλείσουν το 2020 έως 21.  Έως το 2028 προβλεπόταν να λειτουργήσουν οι 4 μονάδες του ΑΗΣ ΑΓ. Δημητρίου ενώ η 5η Μονάδα του ιδίου σταθμού και η μια μονάδα της Μελίτης μπορούν να λειτουργήσουν έως το 2034 η πρώτη και το 2040 η δεύτερη. Η νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2050.
Το παραπάνω πρόγραμμα που περιγράψαμε ανατρέπεται από μια και μόνο απόφαση που φέρνει την προγραμματισμένη απολιγνιτοποιηση της περιοχής από το 2040 στο 2023. Παρότι ο Ιούνιος του 2019 ήταν προεκλογικός μήνας, ουδείς από τους πρωταγωνιστές της βίαιης απολιγνιτοποίησης ενημέρωσε τους πολίτες για τα σχέδια που υπήρχαν στο συρτάρι. Ακόμη και σήμερα μετά την ανακοίνωση των τελικών ημερομηνιών δεν υπάρχει στοιχειώδης ενημέρωση από την κυβέρνησης πάρα μόνο διαβεβαιώσεις ότι περιμένουμε το σχέδιο που έχει αναλάβει να εκπονήσει η  Παγκόσμια τράπεζα για την επόμενη ημέρα μετάβαση της περιοχής.  Όλα τα παραπάνω γίνονται χωρίς την συμμετοχή, χωρίς την ουσιαστική ενημέρωση, χωρίς την διαβούλευση των τοπικών κοινωνιών, των κάτοικων των φορέων των δήμων και σε κάποιες περιπτώσεις των επιστημονικών οργανώσεων. 
Οποιον και να ρωτήσεις δεν γνωρίζει για το περιβόητο Master plan τι θα περιέχει ακόμη και εαν είναι βουλευτής η κυβερνητικός παράγοντας η δήμαρχος. Η κυβέρνηση δια επίσημων δηλώσεων αναφέρει οτι το σχέδιο θα παραδοθεί απο τα στελέχη της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Ιούνιο. Απο διαρροές μαθαίνουμε οτι θα προωθηθούν σχέδια για χρήση μεθόδων και τεχνολογιών που ακόμη σε ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε εμβρυακό στάδιο.  Με λίγα λόγια στην περιοχή θα γίνει ενα πείραμα που θα αφορά χρήση νέων τεχνολογικών μεθόδων γύρω απο την παραγωγή ενέργειας και όλα αυτό το πακέτο θα συνοδευτεί όπως είναι φυσικό απο καινούργια χρηματοδικά επενδυτικά σχήματα που θα αποτελούν και την μηχανή της υλοποιησής του. 

Τα κίνητρα της βεβιασμένης ανακοίνωσης του πρωθυπουργού 

Δεν είναι της παρούσης να πούμε η να εξηγήσουμε γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός  προχωρά στην βεβιασμένη αυτή επιλογή, χωρίς σχέδιο, χωρίς προετοιμασία, οδηγώντας με απόλυτη ακρίβεια μια ολόκληρη περιοχή -που κάηκε συθέμελα προς όφελος της βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρας-, στην οικονομική κατάρρευση, την οικονομική απαξία, την μετανάστευση του τοπικού πληθυσμού, την ερήμωση και την οικονομική απαξίωση του ακίνητου πλούτου των πολιτών.
Δεν είναι της παρούσης να εξηγήσουμε γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προχωρά σε εμπροσθοβαρή απολιγνιτοποίηση ξεπερνώντας σε χρόνο ακόμη και μεγάλες λιγνιτικές δυνάμεις της Ευρώπης η μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία και η Πολωνία. Οι ψίθυροι που διαλαλούσαν οι καλοθελητές της κυβέρνησης και οι καναπεδάτοι συνδικαλιστές της ΝΔ στην ΔΕΗ, ότι θα μας επιβραβεύσει η συντρόφισσα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν του CDU/CSU που εκλέχτηκε στην θέση της προέδρου της ΕΕ, δεν επιβεβαιώθηκαν. Η ΕΕ διαθέτει  τα χρήματα του ταμείου Δίκαιης Μετάβασης με συγκεκριμένα κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τις επιθυμίες των παραπάνω στελεχών.

Αλλαγή ημερομηνίας ως λύση

Πάνω απ’όλα προέχει να πεισθεί υ κυβέρνηση ότι οι ημερομηνίες που εξήγγειλαν για την απολγνιτοποιηση δεν «βγαίνουν».
Πάνω απ’όλα προέχει να πεισθεί η κυβέρνηση ότι οι άνθρωποι δεν είναι αριθμοί, ούτε απρόσωπες μονάδες στους οικονομικούς δείκτες της βίαιης μετάβασης.
Πάνω απ’όλα προέχει να πεισθεί η κυβέρνηση ότι δεν μπορεί να θυσιαστεί η ενεργειακή λεκάνη της Κοζάνης, Εορδαίας, για να καυχιόνται κάποιοι ότι πρωτοπορούμε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της Ευρωπης. Οι άνθρωποι χρειάζονται την δουλειά τους και τον μισθό τους για να μπορούν να αισθάνονται αξιοπρεπείς σ’ένα κοινωνικό σύνολο. Δεν μπορεί ξαφνικά προς χάριν του δήθεν περιβαλλοντικού αποτυπώματος να οδηγηθούν στο ταμείο βοήθειας η στα σεμινάρια κατάρτισης χωρίς μέλλον. Αυτή η επιλογή θα φέρει χιλιάδες συμπολίτες μας στο οικονομικό περιθώριο και πολλοί εξ αυτών θα επιλέξουν αναγκαστικά την εσωτερική η εξωτερική μετανάστευση.
Λίγο ψυχραιμία και λογική χρειάζεται. Δεν γίνεται να ξεπερνάμε στην κούρσα της απολιγνιτοποίησης τους πρωτεργάτες στην επιβάρυνση της ατμόσφαιρας με co2 που είναι οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρώπης που πρωτοστάτησαν στην βιομηχανική επανάσταση αλλά και στην εκπομπή  βιομηχανικών ρύπων επιβαρύνοντας το περιβάλλον.
Πάνω από όλα προέχει η αλλαγή της τελικής ημερομηνίας, αλλά χρειάζεται να συμφωνήσουν όλοι οι τοπικοί πρωταγωνιστές σε αυτό. Να πουν με στεντόρεια φωνή στο υπουργικό κλιμάκιο ότι κουβεντιάζουν και οργανώνουν την απολιγνιτοποίηση με ορίζοντα το 2040 και οχι το 2023.


Γράφτηκε από τον
vetonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου