Δευτέρα 11 Ιουλίου 2022

100-150 ευρώ επάνω τα πλαφόν των μονάδων αερίου για τον Αύγουστο αν διατηρηθεί ψηλά το κόστος αερίου


Σημαντική άνοδος προβλέπεται για τον Αύγουστο στις ρυθμιζόμενες τιμές (πλαφόν) των μονάδων αερίου με βάση το νέο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη χονδρική αγορά που τέθηκε σε εφαρμογή και προβλέπει αναθεώρησή τους σε μηνιαία βάση.

Σημειώνεται ότι για το μήνα Ιούλιο με βάση μέση τιμή ρύπων στα 84

ευρώ και τιμή αερίου στα 109 ευρώ για το TTF (του αμέσως προηγούμενου μήνα), προέκυψε πλαφόν στα 292 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου που αποτελούν και την πλειοψηφία του στόλου και 408 ευρώ για τις μονάδες ανοικτού κύκλου.

Αν λάβουμε υπόψη την ίδια τιμή εκπομπών CO2 και μια τιμή TTF στα 150 ευρώ για τον Ιούλιο, τότε τα πλαφόν Αυγούστου των μονάδων αερίου αυξάνονται σημαντικά και φτάνουν τα 380 ευρώ για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου και τα 565 ευρώ για τις ανοικτού κύκλου.

Στη χειρότερη, αλλά ρεαλιστική περίπτωση που το TTF διαμορφωθεί στα 180 ευρώ κατά μέσο όρο για τον Ιούλιο, τότε οι τιμές των μονάδων αερίου εκτοξεύονται με 446 ευρώ για του συνδυασμένου κύκλου και 630 ευρώ για τις ανοικτού κύκλου.

Όλα αυτά ενώ προχθες η τιμή του TTF βρέθηκε μέχρι τα 187 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ μέσα στον Ιούλιο αυξήθηκε σταθερά από τα 147 ευρώ που ήταν αρχικά.

Ο Nord Stream 1 ρυθμιστής των εξελίξεων

Η τιμή του TTF άγγιξε πλέον τα 180 ευρώ εν μέσω έντονης αβεβαιότητας για το θα συμβει στο εξής. Βασικός παράγοντας που θα κρίνει τις εξελίξεις αυτό το μήνα είναι αφενός η συντήρηση του αγωγού Nord Stream 1 που θα τον θέσει εκτός λειτουργίας για περίοδο 10 ημέρων, όπως και το αν θα επιλέξει η Gazprom να τον επαναφέρει σε έστω και μερική λειτουργία στα τέλη του μήνα μετά το πέρας των εργασιών.

Αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι ο Γερμανός υπουργός ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ζήτησε από τον Καναδά να αποδεσμεύσει τα εξαρτήματα που η Μόσχα έχει δηλώσει πως χρειάζεται ο Nord Stream 1 για να επαναλειτουργήσει φυσιολογικά. Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι θα επαναλειτουργήσει ο αγωγός πλήρως αν επιστραφούν τα εξαρτήματα, όμως είναι άγνωστο το αν και το πότε θα συμβεί αυτό.

 

Χάρης Αποσπόρης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου