Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Oι ιδιώτες επιφυλάσσονται για τις τιμές που θα δώσει η ΔΕΗ στην πιθανή περίπτωση κατάργησης του Antitrust Case

Oι ιδιώτες επιφυλάσσονται για τις τιμές που θα δώσει η ΔΕΗ στην πιθανή περίπτωση κατάργησης του Antitrust Case

Η ΔΕΗ μπορεί ως αποκλειστικός χρήστης του λιγνίτη αναμένεται να πιέσει τις τιμές σύμφωνα με τους ιδιώτες του κλάδου

Ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον ανταγωνισμό η ενεργότερη συμμετοχή του λιγνίτη στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής εκφράζει η πλευρά των ιδιωτών παρόχων.
Εκπρόσωποι του κλάδου μάλιστα εκτιμούν ότι το μέτρο θα πρέπει να

συνοδευτεί με την εφαρμογή και όχι την κατάργηση του μηχανισμού που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της άρσης της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη - Antitrust Case- όπως έχει αιτηθεί η διοίκηση της επιχείρησης.

Το πρόβλημα, όπως περιγράφεται από την αγορά συνδέεται με την δυνατότητα που θα έχει η ΔΕΗ ως αποκλειστικός χρήστης του λιγνίτη με την κατά προτεραιότητα ένταξης των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα να διαμορφώνει χαμηλές τιμές στα τιμολόγια ρεύματος. Η πρώτη ένδειξη για τη στάση της ΔΕΗ θα φανεί με την ανακοίνωση των τιμολογίων για τις καταναλώσεις του Αυγούστου στις 25 Ιουλίου. «Περιμένουμε να δούμε τι θα ανακοινώσει η ΔΕΗ και ελπίζουμε να μην δώσει τιμές που θα κλείσει την αγορά, γιατί εκεί που βρίσκονται σήμερα οι τιμές είναι αδύνατον να χετζάρουμε» τονίζει εκπρόσωπος μεσαίας εταιρίας του κλάδου προμήθειας.

Που ανησυχούν οι ιδιώτες

Οι ιδιώτες προμηθευτές παρακολουθούν τις τιμές που δίνει η ΔΕΗ στα προθεσμιακά συμβόλαια μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. «Θα είναι προκλητικό αν δούμε να δίνει τιμές καταναλωτή χαμηλότερες από αυτές που δίνει στο Χρηματιστήριο με αντίστοιχη τιμή φυσικού αερίου στο ΤΤF” τονίζουν σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο "θα πληγώσει ανεπανόρθωτα την αγορά".

Η ΔΕΗ πάντως από την πλευρά της έχει θέσει ως προϋπόθεση για τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής στις 10 από τις 5 τεραβατώρες σε ορίζοντα δωδεκαμήνου με την κατάργηση του μηχανισμού που προβλέπει την διάθεση έως το 2023 του 40-50% της λιγνιτικής της παραγωγής ως αντιστάθμισμα στο Antitrust Case.

Γιατί κερδίζει έδαφος η κατάργηση

Το αίτημα φέρεται να έχει γίνει αποδεκτό από το ΥΠΕΝ το οποίο και αναμένεται να το υποβάλλει με τη σειρά του προς έγκριση στις Βρυξέλλες. Η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογήσει στην Κομισιόν στη βάση της αλλαγής των δεδομένων, καθώς η αύξησης της λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων γίνεται για λόγους διασφάλισης της ενεργειακής επάρκειας και της συγκράτησης των τιμών ρεύματος.

Είσησης η επιχείρηση θα δεσμευόταν ότι το 2023 και το 2024 θα παραχωρούσε αυξημένη λιγνιτική παραγωγή, σε περίπτωση συνέχισης ισχύος του Antitrust Case.

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει αποδεκτή και το έτερο αίτημα της ΔΕΗ για την κάλυψη με τη μορφή εγγύησης του ποσού των 150 εκατ. ευρώ που θα επενδύσει για την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, ώστε να αποζημιωθεί σε περίπτωση αιφνίδιας πτώσης των τιμών φυσικού αερίου, εξέλιξη που θα καθιστούσε ασύμφορη την λιγνιτική παραγωγή.


www.worldenergynews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου