Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Ο λιγνίτης η λύση! Αντιμετώπιση ακρίβειας & ενεργειακή ασφάλεια

Η Ελλάδα παίρνει τις σωστές αποφάσεις, σχετικά με την επένδυση στο λιγνίτη σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία.

Διπλασιασμός παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη (από 5 σε 10 Twh). 150 εκ. ευρώ επενδύσεις της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία. Στόχος η μείωση τιμών ρεύματος και η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας. Εγκαταλείπεται προς το παρόν το δόγμα «πράσινης μετάβασης».

Σε διπλασιασμό της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη από 5 σε 10 τεραβατώρες (Twh), αλλά και νέες επενδύσεις της ΔΕΗ

ύψους 150 εκατομμυρίων ευρώ σε λιγνιτωρυχεία προσανατολίζεται πλέον η χώρα, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα, σε σύσκεψη με την Επιτροπή Διαχείρισης Ενεργειακών Κρίσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου (παρουσία και του πρωθυπουργού), παρουσιάστηκε, όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του iefimerida.gr, από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ σχέδιο 4 σημείων για τον διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής της χώρας.

Ειδικότερα, το σχέδιο, όπως διαβάζουμε στο ρεπορτάζ, περιλαμβάνει τα εξής 4 σημεία:
  • Την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στον ημερήσιο προγραμματισμό για την κάλυψη του φορτίου, δεδομένων των τεχνικών τους χαρακτηριστικών που δεν επιτρέπουν την συνεχή αυξομείωση της παραγωγής τους.
  • Τη διασφάλιση επαρκούς χρονικού ορίζοντα ώστε να αποπληρωθούν οι επενδύσεις που θα απαιτηθούν για την εντατική εκμετάλλευση των υφιστάμενων λιγνιτωρυχείων και τη διάνοιξη νέων. Πρόκειται για επενδύσεις οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις προσεγγίζουν, αν δεν ξεπερνούν τα 150 εκατ. Ευρώ.
  • Την εγγύηση κάλυψης των δαπανών ΔΕΗ και εργολάβων στην (απίθανη με τα σημερινά δεδομένα) περίπτωση που ανατραπεί το σκηνικό στην διεθνή αγορά ενέργειας και καταρρεύσουν οι τιμές του φυσικού αερίου.
  • Την κατάργηση της ρήτρας που προβλέπει ότι η ΔΕΗ ως το 2023 θα διαθέτει το 40 - 50 % της λιγνιτικής παραγωγής ως αντιστάθμισμα για την υπόθεση της μονοπωλιακής πρόσβασης της ΔΕΗ στον λιγνίτη (Anti-Trust Case), της περιόδου του 2007.

Λιγνίτης VS φυσικό αέριο!

Οι λιγνιτικές μονάδες της χώρας μπαίνουν σε διαδικασία φουλ λειτουργίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια (υψηλές τιμές ρεύματος), αλλά και για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Ουσιαστικά, ο λιγνίτης έρχεται να υποκαταστήσει μεγάλο μέρος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, καθώς εκτός του ό,τι το τελευταίο είναι πλέον πανάκριβο, υπάρχει και ο κίνδυνος διακοπής παροχής από τη Ρωσία. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες εκτιμούν ό,τι αυτό το σενάριο είναι υπαρκτό και προειδοποιούν για έναν πολύ δύσκολο χειμώνα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και το οικονομικό όφελος και για τη χώρα, καθώς σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τις αρχές του Ιουλίου έχει επιβληθεί πλαφόν στην αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών, κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα αποζημιώνεται με 208 ευρώ,ενώ η αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας από τις μονάδες φυσικού αερίου με τις σημερινές διεθνείς τιμές του καυσίμου εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 400 ευρώ.Αυτό σημαίνει ό,τι για τις 5 επιπλέον Twh που καλείται να καλύψει ο λιγνίτης, το κόστος περιορίζεται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ για το φυσικό αέριο θα ήταν διπλάσιο.

Συμπέρασμα

Αναμφίβολα, η «πράσινη μετάβαση», λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής, είναι απαραίτητη και δύσκολα μπορεί κάποιος να διαφωνήσει σε αυτό. Ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν τη λήψη έκτακτων και άμεσων μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι οικονομικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για τους πολίτες, αλλά και για να θωρακιστεί η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας.

Αξίζει να σημειώσουμε ό,τι η ενεργειακή κρίση είχε ξεκινήσει πολύ πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος ασφαλώς και επιδείνωσε την κατάσταση διεθνώς. Σε άρθρο του το 4green.gr είχε εγκαίρως (από τον περασμένο Οκτώβριο) θέσει το θέμα της ενεργειακής κρίσης και το αν η Ελλάδα βιάζεται να προχωρήσει σε απολιγνιτοποίηση.

Ξαναλέμε. Οι έκτακτες περιστάσεις απαιτούν τη λήψη έκτακτων και άμεσων μέτρων, ειδικά από τη στιγμή που δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και οι χώρες της Ευρώπης προσπαθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν αυτή την κατάσταση. Φαίνεται ό,τι η Ελλάδα παίρνει τις σωστές αποφάσεις, σχετικά με την επένδυση στο λιγνίτη σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, μέχρι όλο αυτό να λήξει. Και από ό,τι λένε οι ειδικοί, δεν πρόκειται να λήξει σύντομα…

 

www.4green.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου