Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Τις… καλύτερες ημέρες περιμένει η κυβέρνηση για να ζητήσει Μηχανισμό Επάρκειας Ισχύος – Ολοκληρώθηκε από τον ΑΔΜΗΕ η Μελέτη Επάρκειας

 

Έτοιμη είναι η Μελέτη Επάρκειας από την ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ώστε να είναι πλέον θέμα ημερών να καθαρογραφεί και να αποσταλεί στην κυβέρνηση. Έτσι, με δεδομένο ότι έχει ήδη ολοκληρωθεί και το επικαιροποιημένο Market Reform Plan, λαμβάνοντας υπόψη τις επισημάνσεις της Κομισιόν αναφορικά τρόπο εφαρμογής των μέτρων, έχουν «κλειδώσει» τα δύο απαραίτητα κείμενα, για να ανοίξει ο δρόμος για την υποβολή

αιτήματος έγκρισης του Μηχανισμού Επάρκειας Ισχύος (CRM). 

Η προπαρασκευαστική, ωστόσο, ετοιμότητα δεν σημαίνει ότι πρόκειται αναγκαστικά να δρομολογηθεί άμεσα η υποβολή του αιτήματος για το CRM. Αντίθετα, η κυβέρνηση είναι εκείνη που θα επιλέξει αν και πότε θα «ανοίξει» τις σχετικές διαπραγματεύσεις με την DG Comp. 

Μάλιστα, εκτιμήσεις μεταφέρουν την υποβολή του αιτήματος για τουλάχιστον μετά τον Σεπτέμβριο και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκαθαρίσουν έστω και σε μικρό βαθμό το «τοπίο» αναφορικά με την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης. 

Κι αυτό γιατί στη δεδομένη συγκυρία, όπου οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος βρίσκονται στα ύψη και τα ευρωπαϊκά κράτη επιστρατεύουν δραστικές παρεμβάσεις για να «αναχαιτίσουν» όσο το δυνατόν περισσότερο τη μετακύλιση των ανατιμήσεων στη λιανική, δύσκολα θα μπορούσε να δεχθεί η Κομισιόν να δώσει  το «πράσινο φως» σε ένα μηχανισμό που θα προκαλέσει έστω και μικρή πρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές. 

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η δημιουργία του CRM είναι απαραίτητη για να καταστούν βιώσιμες οι επενδύσεις σε νέα ηλεκτροπαραγωγική ισχύ – βάζοντας μάλιστα «στο κάδρο» τόσο τις ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου, όσο και τους αντλησιοταμιευτικούς σταθμούς. Κοινός παρονομαστής και των δύο τεχνολογιών, σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, είναι πως η συμμετοχή τους στην αγορά δεν μπορεί να τους διασφαλίσει τέτοια έσοδα που να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. 

Ωστόσο, μονάδες και των δύο τεχνολογιών κρίνονται απαραίτητες για το σύστημα, ώστε να είναι ανά πάσα στιγμή «ετοιμοπόλεμες» να συνδράμουν στην ευστάθειά του, υποστηρίζοντας με διαφορετικό τρόπο λειτουργίας την ολοένα αυξανόμενη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα. Επομένως, ένας μηχανισμός CRM θα καλύπτει το «κενό» σε κόστος κεφαλαίου για την υλοποίησή τους. 

Για αυτό τον σκοπό, ο Μηχανισμός Επάρκειας δεν θα χρειαζόταν να εξασφαλίζει μεγαλύτερες αποζημιώσεις, από τις αμοιβές που λάμβαναν οι ηλεκτροπαραγωγοί από τον Μεταβατικό Μηχανισμό Αποζημίωσης Ευελιξίας. Επίσης, η διάρκειά του θα μπορούσε να είναι ετήσια και να ανανεώνεται κάθε χρόνο. 


Κώστας Δεληγιάννης

 energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου