Το τι θα συμβεί στο εγχώριο ενεργειακό σύστημα σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας εξετάζει το το Σχέδιο Προληπτικής Δράσης που κατάρτισε και έθεσε χθες σε διαβούλευση η ΡΑΕ.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω σενάριο έχει διάρκεια τρεις μήνες και διαχωρίζεται σε δύο επιμέρους περιπτώσεις, μια με την Πτολεμαΐδα
5 και μια χωρίς.Και στις δύο περιπτώσεις, οι επιπτώσεις στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αναμένονται από "μεγάλες" ως "καταστροφικές" και στη δεύτερη περίπτωση το έλλειμμα φυσικού αερίου θα είναι της τάξης των 1,9-4,2 τεραβατωρών (δίχως τα μέτρα που προβλέπονται). Επίσης, θεωρείται δεδομένη η χρήση όλων των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων που θα επιστρατευτούν και θα διπλασιάσουν την παραγωγή τους σε σχέση με τα τωρινά επίπεδα.
Από εκεί και πέρα, προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων, γίνεται καταγραφή των υφιστάμενων και νέων μέτρων που μπορούν να ληφθούν, όπως οι μονάδες αερίου που μπορούν να αλλάξουν καύσιμο σε ντίζελ.
Παράλληλα, υπάρχει σειρά προληπτικών μέτρων όπως η μεγιστοποίηση των υποδομών αερίου της χώρας μας, η ενίσχυση διαθεσιμότητας και αποθήκευση, η αποτελεσματικότερη διαχείριση κατά την κρίση και η βελτιστοποίηση του ρυθμιστικού πλαισίου.
Στην πράξη, τα παραπάνω μεταφράζονται σε χρήση της νέας πλωτής δεξαμενής της Ρεβυθούσας, την αποθήκευση αερίου στην Ιταλία όπως ορίζει η Ε.Ε., τη διατήρηση αποθέματος αερίου και ντίζελ από τους ηλεκτροπαραγωγούς, σχέδια περιορισμού της άσκοπης κατανάλωσης και προτεραιότητα σε "σημαντικές βιομηχανίες" που ορίζονται με βάση τα κριτήρια που θέτει η Ε.Ε.
Συγκεκριμένα, ορίζεται ότι θα διασφαλίζεται κατά προτεραιότητα η τροφοδοσία για τους οικιακούς καταναλωτές καθώς και τους εξής φορείς: νοσοκομεία, σχολεία, αεροδρόμια, πρατήρια καυσίμων για μέσα μαζικής μεταφοράς και απορριμματοφόρα, κτίρια του Δημοσίου, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εγκαταστάσεις τηλεθέρμανσης. Προβλέπεται, επίσης, κατά προτεραιότητα τροφοδοσία κρίσιμων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, π.χ. στους τομείς υγείας, ασφάλειας, άμυνας, διύλισης, τροφίμων ή σε κλάδους όπου απότομη διακοπή της τροφοδοσίας με φυσικό αέριο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στις εγκαταστάσεις (π.χ. βιολογικά φάρμακα, βιομηχανία υφασμάτων, φαρμακοβιομηχανία, στους περισσότερους τομείς χημικών διεργασιών, λιπάσματα, γυαλί, χάλυβα, αλουμίνιο, διυλιστήρια, ασβέστη, τομείς κεραμικών).
Ταυτόχρονα, προβλέπεται η ανάπτυξη εξειδικευμένου προϊόντος αερίου για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης στο βάθρο εμπορίας, η θέσπιση ενιαίου τέλους ασφάλειας εφοδιασμού και η έκτακτη τροποποίηση του προγραμματισμού εκφορτώσεων LNG στη Ρεβυθούσα για πλήρη αξιοποίησή της.
Δεδομένης της σημασίας των μονάδων αερίου που μπορούν να καταναλώσουν ντίζελ, προβλέπεται και η απαλλαγή του ντίζελ από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τη συγκεκριμένη χρήση.
energypress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου