Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Καύσωνας και στο σύστημα ηλεκτροδότησης με το φορτίο αιχμής στις 9.691 MWh – Υψηλότερη 30% η συνολική ζήτηση σήμερα λόγω κλιματιστικών – Στο φουλ όλες οι θερμικές μονάδες

 

Σε δοκιμασία μπαίνει το σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας από σήμερα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που πυροδοτεί ο καύσωνας.

Αξίζει να σημειωθεί, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΑΔΜΗΕ, πως για σήμερα το συνολικό φορτίο στο σύστημα θα εκτιναχθεί στις

189.806 MWh, έναντι 145.602 MWh την περασμένη Παρασκευή, οπότε ήταν επίσης μία εργάσιμη ημέρα. Δηλαδή το συνολικό φορτίο θα είναι για σήμερα υψηλότερο κατά 30%.

Η αιχμή των φορτίων προβλέπεται να σημειωθεί τις μεσημβρινές ώρες. Στις 12.30 το μεσημέρι θα χτυπήσει τις 9.691 MWh, και θα κινηθεί στα επίπεδα ρεκόρ που καταγράφονται στη χώρα μας πάντα σε συνθήκες καύσωνα. Το φράγμα των 9.000 MWh αναμένεται να σπάσει από νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα από τις 10.30.

Για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της κατανάλωσης ρεύματος βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες. Οι σταθμοί φυσικού αερίου και τα λιγνιτικά εργοστάσια θα καλύψουν πάνω από το 56% της ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να κινούνται λίγο πάνω από το 21%. Υψηλή για την εποχή είναι και η παραγωγή από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια αγγίζοντας το 9,5%, ενώ οι εισαγωγές θα καλύψουν σχεδόν το 8% της ζήτησης.

Η έκρηξη της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι και ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο σήμερα η μέση τιμή στο χρηματιστήριο ενέργειας εκτοξεύτηκε στα 466,03 ευρώ/MWh, ήτοι υψηλότερα κατά 42,51% σε σχέση με τη χθεσινή ημέρα.

Πάντως, τα 40άρια του καύσωνα, ο οποίος αναμένεται να διαρκέσει σχεδόν όλη την εβδομάδα προκαλούν πρόσθετο βάρος στο εγχώριο σύστημα ηλεκτροπαραγωγής, το οποίο επιδιώκει την εξοικονόμηση καυσίμων ενόψει του δύσκολου ενεργειακού χειμώνα.  

 

Κωνσταντίνος Φιλίππου

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου