Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

Ερχονται αλλαγές πάνω στις… αλλαγές για τα τιμολόγια ρεύματος του Αυγούστου - Κυβέρνηση και ΡΑΕ καλούν τους παρόχους να «ξαναδούν» τις χρεώσεις τους


Σε επανυπολογισμό χρεώσεων, όπως των κλιμακωτών τιμών, του θέματος με τα διαφορετικά πάγια που αποτελεί «εμπορικό τρικ» και δημιουργεί σύγχυση στους καταναλωτές, καθώς και άλλων παραμέτρων που δεν συνάδουν με το νέο μοντέλο τιμολογίων, θα αναγκαστούν πιθανότατα να προχωρήσουν κάποιοι προμηθευτές.

Εως τις 12 σήμερα το μεσημέρι, όλοι οι πάροχοι καλούνται με βάση

χθεσινή επιστολή που παρέλαβαν από τη ΡΑΕ, να της στείλουν στοιχεία τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν για τον Αύγουστο είναι κοστοστρεφή, απολύτως νόμιμα και δεν επιχειρούν μέσω τεχνασμάτων να καταστρατηγήσουν το νόμο.

Στην επιστολή της, η Αρχή, και ενώ είχε προηγηθεί η έντονη ενόχληση του ΥΠΕΝ, όπως αποκάλυψε το Energypress, για το θέμα με τα πάγια, καλεί τους προμηθευτές να τεκμηριώσουν με αναλυτικά στοιχεία την κοστοστρέφεια των τιμολογίων τους.

Κατά πόσο δηλαδή δικαιολογείται από τα κόστη, η παρουσίαση τιμολογίων με διαφορετικά πάγια έναντι όσων είχαν έως σήμερα, αλλά και διαφορετικών παγίων ανά τιμολόγιο, καθώς επίσης κλιμακωτών χρεώσεων που μπερδεύουν τους καταναλωτές, αλλά και τιμές που παραπέμπουν σε αρνητική ρήτρα αναπροσαρμογής. Στόχος της παρέμβασης είναι να κλείσουν τα όποια «παράθυρα» καταστρατηγούν το νόμο, προκειμένου ο καταναλωτής να έχει μπροστά του μια σαφή net τιμή για να μπορεί να συγκρίνει.

Ειδικά στο θέμα των παγίων, κάποιες εταιρείες είτε αναθεώρησαν προς τα πάνω αυτά που είχαν στα παλαιά τους τιμολόγια, είτε τα καθιέρωσαν για πρώτη φορά. Κατά την ΡΑΕ, σε κάποια τιμολόγια τα πάγια, ακριβώς επειδή κλιμακώνονται ανάλογα με την κατανάλωση, αλλάζουν σημαντικά προς τα πάνω την τιμή χρέωσης της κιλοβατώρας, μέχρι και κατά 20 ευρώ, παραπλανώντας τον καταναλωτή. Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ προτίθεται να φέρει άμεσα, συμπληρωματική διάταξη με την οποία θα στερεί από τους προμηθευτές ρεύματος τη δυνατότητα να παρουσιάζουν τιμοκαταλόγους με διαφοροποιημένα πάγια. Η διάταξη θα τους υποχρεώνει να επαναφέρουν το πάγιο που είχαν έως τώρα, με τη λογική ότι δεν προκύπτει από πουθενά η αύξησή τους.

Σε κάθε περίπτωση, κάποιες εταιρείες θα υποχρεωθούν να «ξαναδούν» τις χρεώσεις τους, αφαιρώντας συγκεκριμένες παραμέτρους. Και παρ’ ότι δεν είναι βέβαιο μέχρι που μπορεί να φτάσει η παρέμβαση της Αρχής και του ΥΠΕΝ, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν εταιρείες που θα αναπροσαρμόσουν και πάλι τους τιμοκαταλόγους Αυγούστου που ανακοίνωσαν τη Δευτέρα. 

Τρομάζει η απογείωση του αερίου

Εκείνο που δεν μπορεί με τίποτα να αλλάξει στα τιμολόγια αφορά στις προβλέψεις των παρόχων για τις διεθνείς τιμές, βάσει των οποίων και ανακοίνωσαν τις ονομαστικές τους χρεώσεις για το μήνα Αύγουστο. Η απογείωση των τιμών στο φυσικό αέριο, το οποίο χθες έκανε ρεκόρ όλων των εποχών, στα 214 ευρώ η μεγαβατώρα, τρομάζει την αγορά. Εάν η έντονα ανοδική αυτή τάση συνεχιστεί και μέσα στον Αύγουστο, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως κάποιοι προμηθευτές θα πέσουν έξω στους υπολογισμούς τους.

Και όσοι δεν θα έχουν καταφέρει να «μαντέψουν» σωστά τις διεθνείς τιμές του Αυγούστου, θα δυσκολευτούν πολύ ή δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις τιμές λιανικής για τις οποίες έχουν δεσμευτεί απέναντι στους πελάτες τους. Εταιρείες, ειδικά οι μη καθετοποιημένες, κινδυνεύουν να πληρώσουν ακριβά τους λάθος υπολογισμούς.

Εξ ου και οι τσιμπημένες τιμές που ανακοίνωσαν όλοι οι προμηθευτές, δηλαδή το risk premium που έβαλαν στα τιμολόγια. Ηταν προκειμένου να καλύψουν το ρίσκο να μην «διαβάσουν» σωστά τις διεθνείς τάσεις για τον επόμενο μήνα, και να πέσουν έξω.

Το σκηνικό στην αγορά παραμένει εκρηκτικό. Η αγορά είναι απολύτως ρευστή και κυρίως ανοδική. Τι θα συμβεί αν οι τιμές χονδρικής, από όπου και αγοράζουν ηλεκτρική ενέργεια οι πάροχοι, εκτιναχθουν κι άλλο (στα 473,93 ευρώ σήμερα), στον απόηχο των ανακοινώσεων της Gazprom για μείωση των ροών του Nord Stream στο 20%; Εάν δεν αλλάξει η τάση, τότε στις 20 Αυγούστου, όταν θα έρθει η ώρα για να ανακοινώσουν τις χρεώσεις Σεπτεμβρίου, ειδικά όσοι έπεσαν έξω στις προβλέψεις για τον Αύγουστο, θα προβούν σε διορθωτικές κινήσεις προς τα πάνω. Γεγονός που με τη σειρά του μπορεί να προκαλέσει κύμα φυγής πελατών προς αναζήτηση φθηνότερων παρόχων, πυροδοτώντας ένα φαύλο κύκλο μετακινήσεων. Αυτές ως γνωστόν συνοδεύονται από απλήρωτα χρέη που αφήνουν πίσω τους στον προηγούμενο πάροχο, όσοι μετακομίζουν στον επόμενο, κ.ό.κ.

 

Γιώργος Φιντικάκης 

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου