Τιμολογιακές πολιτικές πολλαπλών ταχυτήτων διαπιστώνονται στη λιανική αγορά ρεύματος, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των τιμοκαταλόγων του Αυγούστου από τους παρόχους.
Κοινό συμπέρασμα από τις τιμοληψίες του Euro2day.gr είναι πως οι προμηθευτές επιδίωξαν άλλοι σε μεγαλύτερο και άλλοι σε μικρότερο
βαθμό να περιορίσουν το ρίσκο της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς καθώς και της εκ των προτέρων πρόβλεψης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον μέσα από την τιμολογιακή τους πολιτική προσπαθούν να αποφύγουν τον κίνδυνο της ελεύθερης (χωρίς πέναλτι) μετακίνησης πελατών που ισχύει από την 1η Αυγούστου και θα έχει ως αποτέλεσμα και την άνθηση του ενεργειακού τουρισμού… Δηλαδή των καταναλωτών εκείνων που δεν πληρώνουν και αλλάζουν πάροχο φεσώνοντας τον προηγούμενο.Κάποιοι προμηθευτές, δε, επιδίδονται, σχεδόν εμφανώς, σε αντάρτικο… έναντι των κυβερνητικών μέτρων, εφαρμόζοντας μαθηματικό τύπο για τη χορήγηση εκπτώσεων στους πελάτες τους. Με τον τρόπο αυτό προσπαθούν να επαναφέρουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής νομότυπα.
Οι μειώσεις
Με τις επιδοτήσεις ύψους 1,136 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση πέτυχε, σε πρώτη ανάγνωση, να κερδίσει τις εντυπώσεις ως προς τη μείωση της επιβάρυνσης των λογαριασμών ρεύματος.
Αν κάποιος απομονώσει από τις συνολικές χρεώσεις των λογαριασμών, τις ανταγωνιστικές χρεώσεις των οικιακών καταναλωτών, που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ρεύματος για τον Αύγουστο, προκύπτουν οφέλη της τάξης των 101,1 ευρώ για τις καταναλώσεις των 300 kWh, 134,8 ευρώ για όσους καίνε… 400 kWh τον μήνα και 168,5 ευρώ για τις καταναλώσεις των 500 kWh.
Έτσι, με την κρατική επιδότηση του 0,337 ευρώ/kWh, οι τιμές της κιλοβατώρας -χωρίς χρεώσεις παγίων, ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τέλη υπέρ τρίτων- πέφτουν στα 0,147 με 0,231 ευρώ έναντι των 0,484 με 0,568 ευρώ που ανάρτησαν οι πάροχοι.
Τα τσουχτερά πάγια
Ωστόσο, στα συνολικά ποσά, οι οικιακοί καταναλωτές ορισμένων προμηθευτών δεν θα διαπιστώσουν τα παραπάνω οφέλη.
Κι αυτό καθώς κάποιες εταιρείες επέλεξαν να αυξήσουν σημαντικά τις χρεώσεις των μηνιαίων παγίων. Και όχι μόνο τις αύξησαν αλλά κλιμάκωσαν το ύψος τους ανάλογα με το μέγεθος της κατανάλωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως καταγράφονται περιπτώσεις όπου το πάγιο για μηνιαία κατανάλωση 500 kWh μπορεί να φτάσει και τα 90 ευρώ.
Σε περιπτώσεις εξ αυτών καταγράφεται ανταγωνιστική χρέωση της τάξης των 0,49 με 0,50 ευρώ, δηλαδή κοντά στις χαμηλότερες της αγοράς, που είναι στα 0,484 και 0,486 ευρώ/kWh.
Υψηλή κιλοβατώρα, χαμηλό πάγιο
Στην έρευνα που θα επιδιώξει να κάνει ο καταναλωτής θα διαπιστώσει επίσης πως εταιρείες ρεύματος ακολούθησαν μία άλλη τακτική.
Εκείνη της χαμηλής χρέωσης παγίου από 1 έως 5 ευρώ τον μήνα αλλά των υψηλών ανταγωνιστικών χρεώσεων που φτάνουν το 0,568 ευρώ/kWh.
Οι μαθηματικοί τύποι
Άλλες εταιρείες ενέργειας επέλεξαν να ανακοινώσουν προγράμματα που κρύβουν μαθηματικούς τύπους. Και θυμίζουν ρήτρες αναπροσαρμογής, οι οποίες με βάση το νόμο αναστέλλονται από την 1η Αυγούστου του 2022 μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.
Με αυτή την τιμολογιακή πολιτική διαμορφώνουν υπερβολικά υψηλή τιμή κιλοβατώρας, που πλησιάζει ακόμη και το 0,100 ευρώ. Στη συνέχεια υπολογίζουν την κρατική επιδότηση καθώς και την παροχή εμπορικής έκπτωσης, ώστε να φτάσει η τελική τιμή ανάμεσα στα 0,15 με 0,17 ευρώ/kWh. Η έξτρα έκπτωση, όμως, εξαρτάται από την πορεία της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος και έναν μαθηματικό τύπο…
Παρέμβαση ΥΠΕΝ
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημειώνουν αναφορικά με τις αυξήσεις στις χρεώσεις παγίων πως θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που δεν θα τις επιτρέψει.
Θα προβλέπεται ο καθορισμός τους στα επίπεδα που ίσχυαν πριν τον Ιούλιο. Αλλά και ως προς τους μαθηματικούς τύπους, οι ίδιες πηγές υπαινίσσονται πως πρόκειται για παράβαση της νομοθεσίας περί αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.
Το «κλείσιμο» της αγοράς
Η ΔΕΗ, που είναι και ο κυρίαρχος παίκτης της αγοράς, έχει τις χαμηλότερες ανταγωνιστικές χρεώσεις καθώς και χρεώσεις παγίων.
Παρατηρητές της αγοράς ηλεκτρισμού εκτιμούν ότι το προσεχές διάστημα αρκετοί καταναλωτές ίσως αφήσουν τους παρόχους τους για να επιστρέψουν στη δημόσια επιχείρηση. Το μερίδιό της ήδη βρίσκεται στο 64%, οπότε δεν αποκλείεται περαιτέρω αύξησή του, θυμίζοντας την αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2000.
Ωστόσο, η ανησυχία από τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση έγκειται στη μαζική μετακίνηση και των καταναλωτών με ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος. Οι τελευταίοι ήδη καταγράφουν άνοδο, εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης, και συνεπώς η κατάργηση της ποινής της πρόωρης αποχώρησης αναμένεται να παροτρύνει τους συγκεκριμένους οφειλέτες καθώς και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές στην αλλαγή προμηθευτών, αφήνοντας φέσια στους προηγούμενους παρόχους τους…
(euro2day.gr)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου