Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Έρευνα της Κομισιόν για τους Μηχανισμούς Διασφάλισης Επάρκειας Ισχύος 11 Κρατών-Μελών



Έρευνα για το κατά πόσον 11 κράτη-μέλη της ΕΕ προχωρούν σε παράνομες επιδοτήσεις προς ηλεκτροπαραγωγούς ξεκινά η Επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, η οποία έχει γίνει πρόσφατα γνωστή για τις κατηγορίες που απήγγειλε στην Google και την Gazprom για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης.
Η νέα έρευνα εντάσσεται, όπως σημειώνουν οι Financial Times, στην προσπάθεια της ΕΕ να κάνει πράξη την πρόσφατα διακηρυχθείσα «Ενεργειακή Ένωση», την ενιαία, δηλαδή, ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας. Η έρευνα αφορά τους μηχανισμούς διασφάλισης επάρκειας ισχύος του Βελγίου, της Κροατίας, της Δανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της
Ιρλανδίας, της Ιταλίας, της Πολωνίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν στόχο να διασφαλίσουν ότι τα συστήματα ηλεκτρισμού δεν κινδυνεύουν από διακοπές στην παροχή ρεύματος. 
Στο πλαίσιο της έρευνας η Κομισιόν έχει αποστείλει διαφορετικά ερωτηματολόγια στις αρχές και τους «παίκτες» των ενεργειακών αγορών των εν λόγω χωρών. Στόχος της έρευνας είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον οι αρχές των υπό κατηγορίαν χωρών ευνοούν κατά παράβασιν των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού τις εγχώριες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρισμού και δε συμβάλλουν, έτσι, την ανάπτυξη των διασυνοριακών ενεργειακών διασυνδέσεων εντός ΕΕ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας θα είναι ανοικτά για σχολιασμό στα τέλη του έτους, ενώ τα τελικά αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στα μέσα του 2016.
«Σε μερικές περιπτώσεις ίσως είναι πιο αποτελεσματικό να επενδύσουμε στη βελτίωση των διασυνδέσεων του δικτύου ηλεκτρισμού ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ από το να κατασκευάσουμε νέες μονάδες», δηλώνει η Δανή Επίτροπος.
Στελέχη της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν τόνιζαν ότι η έρευνα δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μία απόπειρα επέμβασης στις πολιτικές επιλογές των κρατών σχετικά με το ενεργειακό μείγμα, αλλά ως μία εξέταση του κατά πόσον τα κράτη-μέλη παραβλέπουν πιο οικονομικές επιλογές αψηφώντας του κανόνες του ανταγωνισμού.
 Ας σημειωθεί, τέλος, ότι, σύμφωνα με επικριτές των μηχανισμών διασφάλισης επάρκειας ισχύος, η πλημμελής εφαρμογή τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξήσεις στις τιμές χονδρικής και σε επιδότηση των εταιρειών ορυκτών καυσίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου