Παρασκευή 3 Απριλίου 2015

Το παρασκήνιο και τα μηνύματα των επιλογών Λαφαζάνη για ΔΕΗ

Το όνομα του κ. Μ. Παναγιωτάκη στη λίστα με τα προτεινόμενα ονόματα που είχε φτάσει τις προηγούμενες ημέρες στα χέρια του Π. Λαφαζάνη δε βρισκόταν ψηλά, κυρίως λόγω του μάλλον μικρού βιογραφικού, ιδιαίτερα σε σύγκριση με άλλες επιλογές, κυρίως από τον ακαδημαϊκό χώρο. Μάλιστα χθες πριν τις ανακοινώσεις ήταν έντονη η φημολογία ότι το όνομα του κ. Παναγιωτάκη είχε για αυτό το λόγο «καεί». Ωστόσο, η τελευταία λέξη ανήκε στον αρμόδιο υπουργό, ο οποίος θέλησε με την επιλογή του να στείλει πολλαπλά μηνύματα– ακόμη και προς το εσωτερικό της κυβέρνησης.
Έτσι, εκείνο που φαίνεται ότι βάρυνε περισσότερο στην επιλογή του αρμόδιου υπουργού ήταν το γεγονός ότι η επιλογή του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ, θα σηματοδοτούσε μια αλλαγή τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο για τον τρόπο που θα διοικείται το επόμενο διάστημα η εμβληματική λόγω μεγέθους αλλά και σημασίας για την οικονομία ΔΕΚΟ. Έτσι καταλήξαμε στην επιλογή του μέχρι χθες διευθυντή οργάνωσης, εκπαίδευσης και ασφάλειας εργασίας του ΔΕΔΔΗΕ (θυγατρική της ΔΕΗ) ο οποίος θα κληθεί να διαχειριστεί τις τύχες της εισηγμένης, με τζίρο 5,8 δισ. ευρώ και 18,5 χιλιάδες εργαζόμενους.
Με το προσωπικό πάντως και ιδιαίτερα με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους, ο κ. Παναγιωτάκης αναμένεται να έχει ιδιαίτερη κατανόηση. Άλλωστε είχε εμπλακεί και ο ίδιος στα συνδικαλιστικά, έχοντας μάλιστα διατελέσει και πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ. Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να βρει την υπογραφή του στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που υπεγράφησαν από το 1989 έως το 1990, επί διοικήσεως Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου. Σημειώνεται ότι ως πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ο κ. Παναγιωτάκης διαδέχθηκε τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Πιπεργιά.
Πέρα από το «φιλολαϊκό» προφίλ, σημαντικό προσόν που αξιολογήθηκε για την επιλογή του αποτέλεσε η πολύχρονη θητεία του σε διάφορες μεσαίες θέσεις της διοικητικής βαθμίδας της ΔΕΗ. Είναι δηλαδή άνθρωπος που γνωρίζει τα θέματα της εταιρείας έστω και από τη σκοπιά της μέσης βαθμίδας, αφού έχει διατελέσει διευθυντής σε τέσσερις διευθύνσεις της επιχείρησης. Από την άλλη μεριά ο ίδιος θα βρεθεί για πρώτη φορά σε ανώτατη διοικητική θέση ευθύνης αναλαμβάνοντας έναν οργανισμό με 18,5 χιλιάδες προσωπικό, ενώ στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι θα κληθεί να εποπτεύσει τους μέχρι σήμερα προϊσταμένους του γενικούς διευθυντές.
Από τα προσόντα που βάρυναν στην επιλογή του, επίσης, ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα – τουλάχιστον της απόφασης του συμβουλίου εφετών – με τους γενικούς διευθυντές που ελάμβαναν παράνομα το οικογενειακό επίδομα των 2 χιλιάδων ευρώ το μήνα.
Το γεγονός δε ότι προέρχεται από τη μεσαία ιεραρχία της ΔΕΗ, με συνδικαλιστικό παρελθόν σηματοδοτεί και μια νέα εποχή για τον τρόπο που θα διοικηθεί το επόμενο διάστημα η εταιρεία, με σαφώς πιο έντονο τον επεμβατικό ρόλο αλλά και την ανάμειξη του εποπτεύοντος υπουργείου στα πράγματα της εταιρείας. Μια ανάμειξη, η οποία δεν είναι κάτι καινούριο για τη ΔΕΗ αλλά αποτελεί διαχρονικό κανόνα,  με μοναδική ίσως εξαίρεση την περίοδο διοίκησης του Τ. Αθανασόπουλου.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει και η επιλογή του επίκουρου καθηγητή του τμήματος μηχανολόγων και αεροναυπηγών του πανεπιστημίου Πατρών Σταύρου Γούτσου για τη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου. Και για την επιλογή του δεύτερου τη τάξει εκτελεστικού μέλους της διοίκησης, βαρύνουσα σημασία φαίνεται ότι έπαιξε όχι το βιογραφικό (το διδακτορικό του έχει αντικείμενο «συστήματα ελέγχου και ρύθμισης δημοσίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα) αλλά το γεγονός ότι προέρχεται από την κομματική ιεραρχία του Σύριζα και ήταν στις τελευταίες εκλογές υποψήφιος βουλευτής (10ος σε σταυρούς μεταξύ 11 υποψηφίων του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα). Ούτε η περίπτωση του κ. Γούτσου πάντως είναι η πρώτη φορά που αποτυχών πολιτευτής αναλαμβάνει ανώτατη διοικητική θέση σε ΔΕΚΟ (περίπτωση Παπαθανασίου στα ΕΛΠΕ).
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ καλείται να διαχειριστεί μια σειρά από κρίσιμα ζητήματα και εκκρεμότητες, με το πρόβλημα της ρευστότητας να είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος», σε συνδυασμό βεβαίως με την έκρηξη των ανεξόφλητων λογαριασμών που έχουν ξεπεράσει τα 2 δις ευρώ. Μεταξύ άλλων οι κύριοι Παναγιωτάκης και Γούτσος θα πρέπει να προχωρήσουν το πλάνο για τις επενδύσεις και κυρίως θα πρέπει να δώσουν λύση στο θέμα της χρηματοδότησης στο σκέλος που αφορά τη για το μεγάλο έργο της Πτολεμαΐδας 5. Επίσης θα κληθούν να εφαρμόσουν τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για μείωση των τιμολογίων καθώς και δωρεάν ρεύμα σε απόρους. Τέλος ανάλογα και με το περιεχόμενο της συμφωνίας – εάν τελικώς αυτή υπάρξει – σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, θα κληθούν να διαμορφώσουν ανάλογα τις πολιτικές για την αγορά και τη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό δίκαιο.
 
Χ. Φλουδόπουλος capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου