Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ποιοι άλλοι μεγαλοοφειλέτες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΔΕΗ μετά το «Atrina»

Ποιοι άλλοι μεγαλοοφειλέτες μπαίνουν στο στόχαστρο της ΔΕΗ μετά το «Atrina» 
Το κτιριακό συγκρότημα «Atrina» στο οποίο η ΔΕΗ διέκοψε την περασμένη εβδομάδα την ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών ύψους 1,38 εκατ. ευρώ, για να το επανασυνδέσει κατόπιν καταβολής μικρού μέρους του ποσού, ήταν μόνο η αρχή.
Δεκάδες περιπτώσεις επιχειρήσεων και επώνυμων φυσικών προσώπων που χρωστούν εκατομμύρια ευρώ από ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος στη ΔΕΗ, έχουν μπει στο στόχαστρο των εισπρακτικών υπηρεσιών της
επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την εβδομάδα η διοίκηση της ΔΕΗ απεριμένει αναλυτική ενημέρωση από τις υπηρεσίες για τους επόμενους «μεγάλους» στόχους κακοπληρωτών μαζί με τα πρώτα στοιχεία γύρω από το κοινωνικό και οικονομικό τους προφίλ.

Στόχος είναι το μοντέλο «Atrina» να εφαρμοσθεί σε πανελλαδική κλίμακα. Δηλαδή με βάση το προφίλ του κάθε οφειλέτη, και τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά του, να καθοριστεί μια δέσμη από κριτήρια για αποκοπές. Από εκεί και πέρα τα καταστήματα της ΔΕΗ ανά την Ελλάδα θα εφαρμόζουν τα κριτήρια κατά την κρίση τους δηλαδή ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Πρόκειται στην ουσία για μια φόρμουλα παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε στην περίπτωση του συγκροτήματος «Atrina». Πρώτο κριτήριο κατηγοριοποίησης θα είναι το ύψος της οφειλής. Εν συνεχεία θα εξετάζεται αν ο οφειλέτης έχει συνάψει διακανονισμό με τη ΔΕΗ, και πόσες από τις δόσεις της ρύθμισης έχει εξοφλήσει.

Εάν οι υπηρεσίες διαπιστώνουν ότι παρά την ένταξη σε ρύθμιση, ο οφειλέτης δεν έχει εξοφλήσει παρά ελάχιστες δόσεις και έχει σταματήσει την εξυπηρέτηση των υπολοίπων- όπως συμβαίνει σε παρά πολλές περιπτώσεις διακανονισμών- τότε θα ακολουθεί νέα ειδοποίηση από τη ΔΕΗ να τηρήσει τις υποχρεώσεις του με τελεσίγραφο διακοπής. Αν ούτε τότε συμμορφώνεται, η επιχείρηση θα διακόπτει οριστικά την ηλεκτροδότηση.

Στην περίπτωση για παράδειγμα του «Atrina», ο διαχειριστής του κτιρίου είχε συνάψει στις 31/11/2014 διακανονισμό με τη ΔΕΗ για συνολική οφειλή 1,27 εκατ. ευρώ, αλλά μέχρι και την ημέρα διακοπής της ηλεκτροδότησης δεν είχε καταβάλει καμία από τις δόσεις της ρύθμισης, αλλά ούτε και τις καταναλώσεις των μηνών που ακολούθησαν. Κάπως έτσι, η οφειλή του είχε εκτιναχθεί στα 1,38 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ακόμη δουλειά ώστε να ολοκληρωθεί το οικονομικό και κοινωνικό προφίλ των μεγαλοοφειλτών, που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε αρκετούς χιλιάδες επί ενός συνόλου 500.000 κακοπληρωτών. Μόνο όταν το προφίλ αυτό ολοκληρωθεί, η ΔΕΗ θα θέσει συγκεκριμένους εισπρακτικούς στόχους, και το πόσα ακριβώς από τα 1,8 δισ. ευρώ των ληξιπρόθεσμων οφειλών μπορούν να εισπραχθούν.

Στόχος της νέας διοίκησης είναι οι υπηρεσίες της ΔΕΗ να διασταυρώσουν το προφίλ των κακοπληρωτών, λαμβάνοντας ως βάση τα τετραγωνικά μέτρα και τις καταναλώσεις ενέργειας.

Από εκεί και πέρα, αν προκύπτει ότι κάποιος που διαμένει σε μεγάλης επιφάνειας κατοικία σε ακριβή περιοχή συνεχίζει να καταναλώνει την ίδια ποσότητα ενέργειας που κατανάλωνε και προ κρίσης, αυτό θα σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται την κρίση ως πρόσχημα για να μην πληρώσει. Ίσως στην προσπάθεια αυτή να επιστρατευθούν και νομικά γραφεία, κάτι που είχε επιχειρηθεί να γίνει και από την προηγούενη διοίκηση χωρίς να προχωρήσει. 


 Aπο το http://www.tanea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου