Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δεν χρειαζόμαστε έναν υπερ-διαχειριστή ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, λέει ο πρώην πρόεδρος της γαλλικής ΡΑΕ

 
Την δημιουργία περιφερειακών διαχειριστών ηλεκτρισμού στην Ευρώπη αντί για την ανάδειξη του ENTSO-E σε «υπερδιαχειριστή» στηρίζει ο Αντρέ Μερλίν, πρώην πρόεδρος της γαλλικής ΡΑΕ και νυν πρόεδρος της κοινοπραξίας Medgrid, η οποία έχει στόχο την διευκόλυνση της μεταφοράς ηλεκτρισμού στη Μεσόγειο.
Μιλώντας στο energypost.eu, ο Μερλίν είπε μεταξύ άλλων ότι «η δημιουργία ενός διαχειριστή για ολόκληρη την Ευρώπη δεν μου φαίνεται ρεαλιστική. Χρειάζονται αρκετοί διαφορετικοί διαχειριστές, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ». Σύμφωνα με τον
ίδιο, ο ρόλος του ENTSO-E θα πρέπει να παραμείνει καθαρά συντονιστικός και επικουρικός.
Αναφορικά με τις διασυνδέσεις ηλεκτρισμού, ο Μερλίν υιοθετεί μια διαφορετική στάση από τα συνηθισμένα: «Σήμερα μια διασύνδεση χρηματοδοτείται από τους διαχειριστές στην κάθε πλευρά των συνόρων. Αυτές οι διασυνδέσεις, εφόσον είναι στρατηγικές για την Ευρώπη, θα πρέπει να χρηματοδοτούνται τουλάχιστον από τους διαχειριστές της ευρύτερης περιοχής. Για παράδειγμα, είναι δύσκολο να δεχτεί κανείς ότι το κόστος της διασύνδεσης Μπορντό-Κανταμπρίκα, προϋπολογισμού 1,5 δις. ευρώ, πραγματοποιείται μονάχα από την Γαλλία και την Ισπανία, καθώς όλοι θα επωφεληθούν από αυτή. Η ίδια λογική ισχύει και για τις διασυνδέσεις φυσικού αερίου».
Με άλλα λόγια, ο Μερλίν υποστηρίζει την ανάπτυξη των διεθνών διασυνδέσεων με πρωτοβουλία κρατικών και περιφερειακών διαχειριστών και με κοινή χρηματοδότηση από όλες τις περιοχές που οφελούνται από την κάθε διασύνδεση.
Σχετικά με τις ΑΠΕ και τα έξυπνα δίκτυα, ο Μερλίν θεωρεί ότι απέχουν πολύ από την ιδεατή κατάσταση που οραματίζεται ο Τζέρεμι Ρίφκιν και ευαγγελίζονται οι Βρυξέλλες και οι εταιρείες του κλάδου: «Έχουμε ένα πρόβλημα, την αποθήκευση ενέργειας. Αυτή είναι εφικτή σήμερα μόνο έναντι πολύ υψηλού κόστους, συμπεριλαμβανομένων των αντλησιοταμιευτικών, που είναι και η πιο αποδοτική μέθοδος. Το να φανταζόμαστε σήμερα ότι μπορούμε να φτιάξουμε ένα οικονομικά βιώσιμο σύστημα χρησιμοποιώντας την αποκεντρωμένη αποθήκευση για να αντιμετωπίσουμε την μεταβλητότητα των ΑΠΕ, δεν είναι ρεαλιστικό. Το πλήρως αποκεντρωμένο σύστημα ηλεκτρισμού που οραματίζεται ο Ρίφκιν, όπου το κάθε δομικό μέλος βρίσκεται σε «διάλογο» με το επόμενο για να το βοηθήσει, είναι ένα όνειρο για εμένα, το οποίο προς το παρόν παραμένει ουτοπικό. Αύριο, ίσως με τεχνολογικές καινοτομίες, ιδίως στην αποθήκευση, να αλλάξουν τα πράγματα».

ΑΠΟ ΤΟ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου