Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μέσα στο 2016 οι συμπράξεις της ΔΕΗ με ιδιώτες – Και νερά, εκτός από λιγνίτες, στο κοινό σχήμα

DEiidiotes 
Πολλαπλά μηνύματα στέλνει η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας να ανοίξει με δική του πρωτοβουλία τη συζήτηση με τους δανειστές για το θέμα των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες. Η προκαταρκτική συζήτηση που έγινε χθες έδωσε προς τους θεσμούς το στίγμα της πρότασης της ελληνικής πλευράς για το πώς θα ικανοποιηθεί ίσως ο βασικότερος όρος του μνημονίου του καλοκαιριού για την αγορά ηλεκτρισμού που
δεν είναι άλλος από τον περιορισμό του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% μέχρι το 2020, τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια.
Η πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς δεν είναι άμοιρη των εξελίξεων συνολικά στο πακέτο των ενεργειακών εκκρεμοτήτων. Και αυτό διότι με τα σημερινά δεδομένα οι δημοπρασίες τύπου NOME δεν φαίνεται να μπορούν να φέρουν το αποτέλεσμα για το οποίο προβλέφθηκαν στο μνημόνιο, δηλαδή να οδηγήσουν σε μετακίνηση από τη ΔΕΗ του 50% των καταναλωτών ρεύματος (Διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ). Το ΝΟΜΕ είναι ένα μεταβατικό μέτρο, επανέλαβαν χθες πηγές του ΥΠΕΝ στο περιθώριο των συζητήσεων με την τρόικα, υπογραμμίζοντας ότι η ικανοποίηση των όρων της συμφωνίας θα προέλθει από άλλα μέτρα.
Υπό την πίεση λοιπόν του κουαρτέτου και υπό τον φόβο ότι θα επανέλθει από τους δανειστές στο προσκήνιο το παλιό σχέδιο  για «μικρή ΔΕΗ», η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, οδηγείται στην επίσπευση της λύσης των συμπράξεων της ΔΕΗ με ιδιώτες.
Μάλιστα, κάποιες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η δημιουργία μιας νέας εταιρείας μέσω σύμπραξης της ΔΕΗ με ιδιώτες θα προχωρήσει το ταχύτερο δυνατόν, πιθανόν ίσως και εντός του 2016. Αυτή η κινητικότητα από ελληνικής πλευράς εξηγεί και την κίνηση χθες του ΥΠΕΝ να ανοίξει τη συζήτηση με τους δανειστές βολιδοσκοπώντας τις προθέσεις τους.
Ένα από τα πλεονεκτήματα της ελληνικής πρότασης, είναι ότι έχει καταγραφεί υπαρκτό ενδιαφέρον να προχωρήσουν συμπράξεις από σχήματα που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Ως γνωστόν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον τουλάχιστον από το σχήμα Edison, ΕΛΠΕ, που όμως έχουν ζητήσει να αποσαφηνιστούν οι όροι των συμπράξεων και ταυτόχρονα έχουν θέσει και τις δικές τους προϋποθέσεις, προκειμένου μια τέτοια συνεργασία να έχει νόημα. Το αίτημα που έχει ατύπως υποβληθεί είναι να ενταχθούν στα κοινά σχήματα εκτός από λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες.
Άλλωστε ο λιγνίτης σήμερα εμφανίζει πρόσθετα κόστη λόγω ρύπων, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, με την εφαρμογή των συμφωνιών για το κλίμα. Υπό το πρίσμα αυτό, η συμμετοχή ιδιωτών σε λιγνιτικές επενδύσεις και μάλιστα σε παλιές, ρυπογόνες μονάδες, θεωρείται ως μη ελκυστικό εγχείρημα.
Σε αυτό το σκηνικό λοιπόν, φαίνεται ότι η προοπτική ένταξης και υδροηλεκτρικών στο κοινό σχήμα λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και είναι πολύ πιθανό να συμπεριληφθεί στην τελική ελληνική πρόταση προς τους θεσμούς, η οποία θα σχηματοποιεί και θα συγκεκριμενοποιεί το περιεχόμενο των συμπράξεων μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών.
Μάλιστα κάποιες πληροφορίες θέλουν εκτός από τη θετική στάση της κυβέρνησης, ακόμη και η ΔΕΗ να έχει αποδεχθεί παρά τα όσα λέγονται δημοσίως από τους επιτελείς της, την προοπτική στα κοινά σχήματα να συμπεριληφθούν και υδροηλεκτρικές μονάδες. «Αλλιώς θα πρέπει να οδηγηθούμε και πάλι στη μικρή ΔΕΗ» επισημαίνεται χαρακτηριστικά.
ΠΗΓΗ energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου