Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Σκουρλέτης: "Μπηχτές" για τη ΔΕΗ, "μπλόκο" στα τέλη ΔΕΣΦΑ, ικανοποίηση για διαπραγμάτευση, συμβιβασμός για Σκουριές

 
Στα μείζονα θέματα της αγοράς ενέργειας αναφέρθηκε σήμερα ο Πάνος Σκουρλέτης κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο ΥΠΕΝ.
Όσον αφορά τα τιμολόγια της ΔΕΗ, ο υπουργός προανήγγειλε μειώσεις για όλες τις κατηγορίες οικιακών καταναλωτών εφόσον κριθεί επιτυχημένη η νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην οποία προχώρησε η Επιχείρηση (η οποία όπως είπε έγινε με παρότρυνση της πολιτικής ηγεσίας) κι εφόσον παραμείνουν
χαμηλές οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και φυσικού αερίου. "Δεν μπορεί να συνεχιστεί το φαινόμενο να έχουν πέσει τα εισοδήματα μέχρι και 45% τα τελευταία χρόνια και την ίδια περίοδο τα τιμολόγια ρεύματος να έχουν αυξηθεί σε ποσοστό αντίστοιχο, ίσως και μεγαλύτερο" είπε χαρακτηριστικά.
Πάντως, αναγνώρισε ότι οι αποσβέσεις και τα μεγάλα ποσά ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔEΗ έχουν επιδεινώσει τα οικονομικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, η οποία σημείωσε ζημίες 102 εκατ. ευρώ πέρυσι, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η μείωση των τιμολογίων άμεσα. Παράλληλα, ενώ χαρακτήρισε "νοικοκύρεμα" τις αυξημένες αποσβέσεις και επισφάλειες που πέρασε στα αποτελέσματά της η ΔΕΗ (γεγονός που οδήγησε σε ζημιές), άφησε να εννοηθεί ότι αυτό δημιουργεί μια εικόνα που δεν ευνοεί τις μειώσεις στα τιμολόγια και υποννόησε (χωρίς να το πει ρητά) ότι αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυτή τη στιγμή.
Στο θέμα των τιμολογίων φυσικού αερίου, ο υπουργός επανέλαβε όσα είπε χθες στα Φάρσαλα και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης της φορολογίας (δεν έχει κλείσει ακόμα), αλλά ανέφερε ότι οι τιμές θα είναι έτσι κι αλλιώς χαμηλότερες από πέρυσι.
«Ακόμη και να μπει φόρος στο αέριο», είπε ο υπουργός, «πάλι η επιβάρυνση δεν θα αντιστρέψει την πραγματικότητα της χαμηλότερης τιμής σε σχέση με πέρυσι».
Με την ευκαιρία αυτή, ο κ. Σκουρλέτης άσκησε κριτική στην ΕΠΑ Αττικής για την τιμολογιακή της πολιτική, αναφέροντας ότι οι τιμές της συγκεκριμένης εταιρίας είναι 11% χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ενώ οι αντίστοιχες τιμές των ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας είναι μειωμένες κατά 24%.
Βεβαίως, εν μέρει δικαιολόγησε τη διαφορά αυτή αναφέροντας ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στις δύο πόλεις αυτές είναι πολύ υψηλότερη απ' ό,τι στην Αττική και άρα έχουν χαμηλότερο κόστος.
Πάντως, ο ίδιος, αναγνωρίζοντας ότι υπάρχει θέμα υψηλού ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία, είπε ότι μελετάται η μείωση άλλων συντελεστών που διαμορφώνουν την τιμή στο πλαίσιο άτυπης επιτροπής που μελετά το θέμα και αναφέρθηκε ειδικότερα στη διακοψιμότητα που εφαρμόζεται ήδη, καθώς και στο νέο μηχανισμό ΑΔΙ για τον οποίο το υπουργείο αναμένει την απάντηση της Ε.Ε. επί του σχεδίου ποου έχει υποβάλλει.
Παράλληλα, ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τα ανοιχτά ενεργειακά θέματα, κυρίως NOME και ΑΔΜΗΕ, και εκτίμησε ότι τα θέματα αυτά θα κλείσουν με την έλευση του κουαρτέτου. Δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει καμία επιπλέον ιδιωτικοποίηση στην ενέργεια. Υπογράμμισε ότι οι μετοχές της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, και ΔΕΠΑ θα μεταβιβαστούν από το ΤΑΙΠΕΔ στο νέο ταμείο για την αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας αλλά κάτι τέτοιο δεν σημαίνει ότι οι εταιρείες αυτές θα πουληθούν.
Aναφορικά με τον ΔΕΣΦΑ και τη στάση της Socar, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της πώλησης έχει βρει εμπόδιο στο ύψος των τελών χρήσης δικτύου, τα οποία αποτελούν το έσοδο της εταιρίας και τα οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αυξηθούν στα επίπεδα 35% και 45% και 60% που προδιέγραφαν τα αρχικά σενάρια. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αποσταλεί στους Αζέρους και αναμένεται η απάντησή τους.
Επίσης, ο υπουργός ανήγγειλε κι επίσημα την προώθηση μοντέλου των κοινοπρακτικών σχημάτων ΔΕΗ και ιδιωτών, υποστηρίζοντας ότι είναι ανοιχτή η ατζέντα σε σχέση με τη συνεισφορά της ΔΕΗ (λιγνιτικές  αλλά και υδροηλεκτρικές μονάδες). «Όλα συζητούνται», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας ομαλής μετάβασης στο νέο καθεστώς απελευθερωμένης αγοράς.
Αναφερόμενος στον τομέα των ΑΠΕ ο υπουργός επισήμανε ότι ο τρόπος ανάπτυξής τους στο παρελθόν έχει δημιουργήσει στρεβλώσεις που "τις πληρώνουμε όλοι" και ότι με το νέο σχέδιο στήριξής τους θα αποκατασταθεί η ορθολογική λειτουργία της αγοράς.
Σε σχέση με τα μεγάλα έργα στον τομέα του αερίου ο κ. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη σημασία του μεγαλύτερου από αυτά τα έργα που είναι ο αγωγός TAP που θα εγκαινιαστεί επίσημα στις 17 Μαϊου στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στα έργα που συνδέονται μαζί του όπως είναι ο ΕλληνοΒουλγαρικός αγωγός IGB και το πλωτό τερματικό LNG της Αλαξανδρούπολης, έργα των οποίων η πορεία θα εξαρτηθεί όπως είπε από τις προθέσεις "της αγοράς", καθώς είναι καθοριστικό αν υπάρχουν επενδυτές για να επενδύσουν στην κατασκευή και στην αξιοποίησή τους. Έκανε επίσης ειδική αναφορά στη συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η ΔΕΠΑ με την Edison και την Gazprom για τον αγωγό διοχέτευσης του Ρωσικού αερίου μέσω Ελλάδας στην Ιταλία.
Ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε ακόμα την επανέναρξη, μετά το Πάσχα, του Προγράμματος "εξοικονόμηση κατ΄ οίκον" για το οποίο όπως είπε υπήρξε καθυστέρηση λόγω του ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν φρόντισε να επικαιροποιήσει έγκαιρα τον ΚΕΝΑΚ, πράγμα που ήταν προϋπόθεση.
Τέλος, αναφορικά με τις Σκουριές ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι είναι ανάγκη όλα τα εμπλεκόμενα μέρη εταιρεία, τοπική κοινωνία και υπουργείο, να κάνουν υποχωρήσεις. Είπε ότι είναι απαραίτητος ένας αμοιβαίος συμβιβασμός και τόνισε ότι εμμένει στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος, του περιβάλλοντος και στην τήρηση της νομιμότητας.

πηγή  http://energypress.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου