Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

Κάτω και από τη σημερινή οριακή τιμή η βάση εκκίνησης για τα ΝΟΜΕ

 
Με τιμή εκκίνησης κάτω από τα 42 ευρώ η μεγαβατώρα, κάτω δηλαδή από τα επίπεδα της σημερινής οριακής τιμής, θα τρέξει το περίφημο μοντέλο διενέργειας δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ.
Ενόψει της άφιξης του κουαρτέρου την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, η κουβέντα του υπουργείου Ενέργειας με τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζεται εντατικά σε
καθημερινή βάση, και ειδικά για τα ΝΟΜΕ φαίνεται πως έχει φτάσει στο τελικό στάδιο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Εnergypress, το υπουργείο έχει κατανοήσει πλήρως πως με τιμές εκκίνησης σαν αυτές που επεδίωκε η ΔΕΗ -δηλαδή 45-46 ευρώ η μεγαβατώρα- ουδείς ιδιώτης θα εμφανιστεί στις δημοπρασίες.
Όταν δηλαδή η οριακή τιμή συστήματος είναι σήμερα στα επίπεδα των 42 ευρώ η μεγαβατώρα, μια δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 46 ευρώ αντί για το ενδιαφέρον των προμηθευτών μάλλον θα προκαλούσε τα γέλια…
Στο υπουργείο το έχουν καταλάβει, γι’ αυτό και προσανατολίζονται ώστε η τιμή εκκίνησης να είναι χαμηλότερη από τα επίπεδα της οριακής. 'Εστω και με βαριά καρδιά, φαίνεται ότι τελικά η διοίκηση της ΔΕΗ θα αναγκαστεί να ανεχθεί μια τέτοια τιμή σαν βάση για να ξεκινήσει το μοντέλο.
«Σε αυτό το σημείο βρισκόμαστε, αυτή είναι και η μοναδική μας εκκρεμότητα με τα ΝΟΜΕ», λέει άνθρωπος που γνωρίζει τις συνεχείς τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές συζητήσεις με τους θεσμούς, οι οποίες έγιναν και χθες, θα επαναληφθούν και σήμερα.
Για τον ΑΔΜΗΕ, τα τελευταία νέα είναι ότι οι επαφές βρίσκονται σε καλό δρόμο. Και εδώ οι συζητήσεις των συμβούλων Lazard, ΣΟΛ, Norton Rose με τους θεσμούς είναι καθημερινές και η εκτίμηση είναι πως το θέμα θα κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Στο δια ταύτα, ο σχεδιασμός της μελέτης για τον ΑΔΜΗΕ επικεντρώνεται στο χρόνο και τον τρόπο αποζημίωσης της ΔΕΗ, αλλά και στη διοργάνωση του εγχειρήματος για την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή, τους όρους και τις προϋποθέσεις.
Όπως έχει ήδη γράψει το Energypress ως προς το στρατηγικό επενδυτή, το σχήμα στο οποίο καταλήγει η μελέτη είναι να διατεθεί ένα ποσοστό που ξεκινά από το 20% μπορεί όμως να αυξηθεί και να φτάσει ακόμη και στο 30%.
Παράλληλα έχει προταθεί και εξετάζεται να δοθεί μετοχικό μερίδιο και σε άλλους θεσμικούς επενδυτές, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό μέχρι το 49% θα δοθεί σε ιδιώτες μετόχους μέσω του χρηματιστηρίου.
Ταυτόχρονα, διοικητικά το μοντέλο θα μοιάζει περισσότερο με το στάτους "συγκατοίκησης" Δημοσίου και ιδιώτη επενδυτή στα ΕΛΠΕ. Δηλαδή η πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. και ο πρόεδρος θα προέρχεται από το Δημόσιο ενώ ο διευθύνων σύμβουλος από τον στρατηγικό επενδυτή. Δεν παραχωρείται επομένως μόνο μια μειοψηφική θέση, αλλά και δικαιώματα στο μάνατζμεντ που θα γίνεται από κοινού με το Δημόσιο, με ξεκάθαρα όρια και προϋποθέσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το συμπέρασμα που προκύπτει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είναι ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η υπόθεση του ΑΔΜΗΕ καθώς η συμφωνία θα πρέπει να κλείσει μαζί με την πρώτη αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου