Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Κανένα ελληνικό έργο στο πακέτο Γιούνκερ




Αναγκαία η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού με αιχμή τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, τόνισε ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα για τον τομέα της Ενέργειας, Πάνος Καρβούνης.
Η Ελλάδα μπορεί να διαδραματίσει ρόλο ενεργειακού κόμβου και να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας. Ομως, απουσία σταθερού νομοθετικού, φορολογικού και ρυθμιστικού πλαισίου, χρηματοδότησης και σαφούς στρατηγικού σχεδιασμού, επενδύσεις δεν μπορούν
να υπάρξουν, και είναι χαρακτηριστική η ανυπαρξία ελληνικών έργων στο πακέτο Γιούνκερ. Αυτές ήταν οι βασικές διαπιστώσεις που εκφράστηκαν σχεδόν ομόφωνα από εκπροσώπους μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, αναλυτές και διπλωμάτες στο συνέδριο που διοργάνωσε χθες το ΤΕΕ και το ελληνικό ινστιτούτο ενεργειακής οικονομίας. Από την πλευρά της Ε.Ε., ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα για τον τομέα της Ενέργειας Πάνος Καρβούνης μετέφερε στο ακροατήριο του συνεδρίου την απουσία οποιουδήποτε ελληνικού έργου στο πακέτο Γιούνκερ, γεγονός που, όπως είπε, ανησυχεί την Επιτροπή, η οποία προετοιμάζεται να επικοινωνήσει μέσω ειδικής καμπάνιας το πρόγραμμα στην Ελλάδα για να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Ο κ. Καρβούνης επεσήμανε επίσης τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων στην αγορά ενέργειας. Η Κομισιόν θεωρεί ότι η ενέργεια μπορεί να βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας, τόνισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να προχωρήσει η αναμόρφωση της αγοράς ηλεκτρισμού με αιχμή τον ΑΔΜΗΕ και τη ΔΕΗ, αλλά και η υλοποίηση των μέτρων για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά του φυσικού αερίου. Ο κ. Καρβούνης σημείωσε με νόημα και τη σημασία που δίνει η Κομισιόν στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τον ρόλο της χώρας τόνισε ότι «όλοι στις Βρυξέλλες θέλουν να αναδειχθεί η Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο».
Για θέμα ρυθμιστικής σταθερότητας έκαναν λόγο και οι εκπρόσωποι των εταιρειών ΕΝΙ και Shell, που αποτελούν τους στρατηγικούς επενδυτές στις τρεις εταιρείες ΕΠΑ (Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας η πρώτη και Αττικής η δεύτερη). Σε πιο χαμηλούς τόνους ο εκπρόσωπος της ΕΝΙ και σε υψηλότερους αυτός της Shell ζήτησαν περαιτέρω βελτιώσεις του νόμου για την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου και μακροπρόθεσμο πλαίσιο προστασίας των επενδύσεων.

Την εκτίμηση ότι ο κλάδος της ενέργειας προσφέρεται για επενδύσεις και ότι ελληνικές και διεθνείς ενεργειακές εταιρείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν, αρκεί να υπάρξουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις, έκανε ο κ. Γιώργος Αλεξόπουλος, γενικός διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού και κοινοπραξιών των ΕΛΠΕ. Ως τέτοιες προϋποθέσεις ανέφερε τη νομοθετική, ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους και αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών, απλοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο και κοινή λογική και εκμετάλλευση της εμπειρίας άλλων χωρών. Ο κ. Αλεξόπουλος μετέφερε στο συνέδριο την απόφαση του ομίλου των ΕΛΠΕ να παίξει στρατηγικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και να δώσει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ.

To ενδιαφέρον των ομιλητών στο χθεσινό συνέδριο επικεντρώθηκε και στα θέματα των αγωγών, προεξάρχοντος του Τap, η έναρξη της κατασκευής του οποίου αναμένεται περί τα τέλη Μαΐου. Ο υπεύθυνος της κοινοπραξίας Τap για την Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, επεσήμανε ότι ήδη 150 ελληνικές επιχειρήσεις είναι προμηθευτές του αγωγού, καθώς επίσης και ότι ελληνικές εταιρείες κέρδισαν σημαντικά συμβόλαια, όπως συνέβη με τους σωλήνες. «Η περίπτωση του TAP αποτελεί πολύ ισχυρό παράδειγμα συνεργασίας με την Ελλάδα και δείχνει ότι είναι εφικτό να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό έργο», τόνισε ο κ. Σκούφιας, ενώ, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, σημείωσε ότι το έργο δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου, αφού έχει ληφθεί ήδη η επενδυτική απόφαση.

Τον ενθουσιασμό του για την πρόοδο του Τap και του αγωγού ΙGB εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο διευθυντής του γραφείου του State Department Γουίλιαμ Σίλκγουορθ, μεταφέροντας τη στήριξη των ΗΠΑ σε έργα που συμβάλλουν στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της Ευρώπης. Ο ίδιος επέκρινε τη στήριξη έργων όπως η αναβίωση του σχεδίου ITGI για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου. «Υπάρχουν και projects που μας αποσπούν την προσοχή σε σχέση με τη διαφοροποίηση των πηγών, που επαναπροωθούν με διαφορετικό τρόπο το υπάρχον φυσικό αέριο και υπονομεύουν τη διαφοροποίηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης», είπε ο κ. Γουίλιαμ Σίλκγουορθ και συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία θέλει να είναι ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να επηρεάζει διάφορες οικονομικές καταστάσεις».


 ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου