Δευτέρα 28 Μαρτίου 2016

Βάζει μέρος του πελατολογίου σε κοινοπραξίες για την παραγωγή ρεύματος

 

του Χρήστου Κολώνα

Και μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ σχεδιάζει η διοίκηση της επιχείρησης να διαθέσει στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα κάνει με τους ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

Και μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ σχεδιάζει η διοίκηση της επιχείρησης να διαθέσει στα κοινοπρακτικά σχήματα που θα κάνει με τους ιδιώτες επενδυτές στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του “Business Energy” η δημόσια
επιχείρηση στην προσπάθεια της να κάνει πιο ελκυστική την προσφορά της στους υποψήφιους επενδυτές εκτός από τη συνεισφορά της σε λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες μελετά σοβαρά και το σενάριο της διάθεση και τμήματος των πελατών της που ηλεκτροδοτεί με αντιπροσωπευτικό δείγμα από τη χαμηλή, τη μέση αλλά και την υψηλή τάση. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η θυγατρική ή οι θυγατρικές που θα κάνει η ΔΕΗ για τη σύσταση σε συγκεκριμένες μονάδες της κοινής ή κοινών εταιριών με ιδιώτες παραγωγούς ηλεκτρικού ρεύματος επιδιώκει να κάνει περισσότερο δελεαστικό το “πακέτο” της προσφοράς της καθώς προτείνει τη δημιουργία καθετοποιημένου κοινοπρακτικού σχήματος στην ενέργεια.
Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο ορίζει πως το 2020 η ΔΕΗ θα πρέπει το 2020 να έχει κατεβάσει το μερίδιο της κάτω από το 50%. Η μία η λύση είναι οι δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ισχύος τύπου ΝΟΜΕ αλλά λόγω των χαμηλών τιμών το εγχείρημα δεν φαίνεται να αποδίδει τα αναμενόμενα ως προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Έτσι, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δρομολογεί άλλη μία παρέμβαση ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός μειώνοντας το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά.
Το σχέδιο, που έχει παρουσιαστεί και στους θεσμούς από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, προβλέπει τη δυνατότητα η ΔΕΗ να κάνει ένα ή δύο κοινοπρακτικά σχήματα με ιδιώτες επενδυτές σε συγκεκριμένες μονάδες της δημόσιας επιχείρησης. Με θυγατρική της και σε ποσοστό κάτω από το 50% θα κάνει κοινή εταιρία με ανεξάρτητο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, ο οποίος θα έχει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ένα πλάνο είναι η ΔΕΗ να συνεισφέρει τη λιγνιτική μονάδα “Μελίτη Ι”, στη Φλώρινα, τα δικαιώματα των ορυχείων αλλά και την άδεια για την κατασκευή της “Μελίτη ΙΙ” που θα χρηματοδοτήσει ο ιδιώτης επενδυτής. Επίσης, στην ίδια κοινή εταιρία η ΔΕΗ θα διαθέσει και υδροηλεκτρική μονάδα, ενώ τώρα, όπως αναφέρουν πηγές στο “Business Energy”, εξετάζεται σοβαρά και η συνεισφορά από την πλευρά της δημόσιας επιχείρησης και πελατολογίου της με καταναλωτές και από τις τρεις τάσεις ηλεκτροδότησης (υψηλή, μέση και χαμηλή).
Στα σχέδια του υπουργείου και της ΔΕΗ, υπάρχει και η δυνατότητα και δημιουργίας και δεύτερου κοινοπρακτικού σχήματος, με τη δημόσια εταιρία να διαθέτει στην προκειμένη περίπτωση τη λιγνιτική μονάδα του Αμυνταίου, η οποία χρειάζεται επενδύσεις για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Και σε αυτό το σενάριο η ΔΕΗ πάλι με το ίδιο ποσοστό συμμετοχής στην κοινή εταιρία με τον επενδυτή θα διαθέσει και υδροηλεκτρική μονάδα αλλά και τμήμα του πελατολογίου της.

πηγή http://www.businessenergy.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου