Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Υδροηλεκτρικό ρεύμα στις δημοπρασίες NOME για να πέσει η τιμή εκκίνησης

 
Όπως προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι δημοπρασίες τύπου NOME φαίνεται ότι δεν αποτελούν πλέον το βασικό μηχανισμό για την επίτευξη του βασικού στόχου στον οποίον, θεωρητικά, απέβλεπαν, δηλαδή στην μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική του ρεύματος, σε πρώτη φάση κατά 25% και μέχρι το 2020 στο 50%.
Παρόλα αυτά το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί το Υπουργείο
Περιβάλλοντος, με αλλαγές τις οποίες προτείνουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου, φαίνεται ότι θα θεσμοθετηθεί έστω και για σχετικά βραχεία χρονική περίοδο.
Για να γίνουν μάλιστα ελκυστικές οι δημοπρασίες στους προμηθευτές (στους οποίους άλλωστε απευθύνονται), οι πληροφορίες τουenergypress αναφέρουν ότι, πρώτον θα είναι βραχυχρόνιες και, δεύτερον, θα ξεκινούν με τιμή βάσης που θα είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα η Οριακή Τιμή Συστήματος, ίσως και λίγο παρακάτω. Μιλάμε συνεπώς, πλέον, μετά και τη χθεσινή συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ με το κουαρτέτο, για επίπεδα περί τα 40 ευρώ τη Μεγαβατώρα.
Για να επιτευχθεί αυτή η τιμή βάσης είναι βέβαιον ότι θα πιεστεί η ΔΕΗ να αποδεχθεί παραδοχές (σχετικά με το κόστος της κ.λπ.) που μέχρι σήμερα απέρριπτε, αλλά και να βγάλει στις δημοπρασίες όχι μόνον ρεύμα από λιγνιτικές μονάδες αλλά και από υδροηλεκτρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου