Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Ποια είναι τα 200-220 εκατ. ευρώ που η ΔΕΗ θεωρεί ως «μη αναζητήσιμα»

Αποτέλεσμα εικόνας για δεη 
Σε εισπράξιμα και μη εισπράξιμα χωρίζει η ΔΕΗ τα φέσια που της έχουν βάλει οι πελάτες της.
Στην δεύτερη λοιπόν κατηγορία, η ΔΕΗ υπολογίζει ότι ανήκουν 200-220 εκατ. ευρώ από τα 2,2 δισ. ευρώ συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη της.
Τι αφορούν; Όπως έχει γράψει το Energypress αφορούν οφειλές ως επί τω πλείστον από τη δεκαετία του 1990 από
επιχειρήσεις που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε εκκαθάριση. Αν και η ΔΕΗ γνωρίζει ως δεν πρόκειται ποτέ να τα εισπράξει, εντούτοις προτιμά να μην τα διαγράψει, παρά να τα αφήσει μαζί με τα άλλα διεκδικούμενα ποσά.
Θυμίζουμε ότι ανάμεσα σε αυτά τα 200-220 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβάνονται ληξιπρόθεσμα χρέη της μεγαλύτερης κάποτε κλωστοϋφαντουργικής επιχείρησης της χώρας, της … Πειραϊκής Πατραϊκής που έκλεισε το 1996. Αντίστοιχη είναι η περίπτωση της ομοειδούς εταιρείας Αιγαίο της οικογένειας Καρέλλα που λειτουργούσε κάποτε εργοστάσιο στον Πειραιά αλλά έκλεισε οριστικά το Φεβρουάριο του 1990. Στην ίδια λίστα συναντά επίσης κανείς ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν βάλει λουκέτο εδώ και χρόνια ή πάλαι ποτέ ονόματα της Σοφοκλέους στα χρόνια της δόξας του χρηματιστηρίου.
Δεδομένου ότι οι περιπτώσεις αυτές δεν είναι λίγες, ο υπουργός ΠΕΝ Π. Σκουρλέτης έχει εδώ και καιρό ζητήσει από τη διοίκηση της ΔΕΗ να διαγράψει τις εν λόγω απαιτήσεις. «Δεν μπορείς να διεκδικείς χρήματα από σκελετούς», όπως έλεγε πρόσφατα στέλεχος του υπουργείου.
Φαίνεται ωστόσο ότι η ΔΕΗ δεν προτίθεται να το κάνει. Τουλάχιστον όχι προς το παρόν. Στο μεταξύ ανακοινώνονται σήμερα τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για τη χρήση του 2015.
Σε πρόσφατη έκθεσή της η Επενδυτική Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι προβλέπει αυξημένες ζημίες για τη ΔΕΗ, στα 104 εκατ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο του 2015 από ζημίες 30,5 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.
Κατά τις προβλέψεις πάντοτε της τράπεζας, η ΔΕΗ αναμένεται να εμφανίσει πτώση εσόδων κατά 9,7% στο 1,32 δισ. ευρώ, με τις συνολικές λειτουργικές της δαπάνες να εμφανίζουν άνοδο 0,6% σε ετήσια βάση, στα 1,21 δισ. ευρώ. Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, τα EBITDA της επιχείρησης αναμένεται να καταγράψουν κάμψη 53% στα 107,2 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου