Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022

Φάμελλος - Πέρκα: Κλοπή 1,8 δισ. ευρώ των καταναλωτών για χατίρι του καρτέλ ενέργειας

Φάμελλος - Πέρκα: Κλοπή 1,8 δισ. ευρώ των καταναλωτών για χατίρι του καρτέλ ενέργειας

«Είναι οκτώ οι μήνες που χρειάστηκε τελικώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη για να μειώσει, κάτω από κάθε προσδοκία, τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών από 2,2 δισ. ευρώ σε μόλις 415 εκατ. ευρώ», υποστηρίζουν Σωκράτης Φάμελλος και Πέτη Πέρκα, με αφορμή τη δήλωση του υπουργού Περιβάλλοντος, Κώστα Σκρέκα, για τα υπερκέρδη

των ενεργειακών εταιρειών.

«Από τον περασμένο Μάρτιο, που υποχρεώθηκε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης να δεσμευθεί για τη φορολόγηση των υπερκερδών κατά 90%, μέχρι σήμερα η κυβέρνηση πέρασε ακόμα και νομοθετική ρύθμιση για να μειωθούν τα υπερκέρδη. Κι έρχεται σήμερα να ανακοινώσει πως τελικώς θα ανακτήσει μόλις 373,55 εκατ. ευρώ», σημειώνουν οι τομεάρχες Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία.

Οι ίδιοι τονίζουν πως περισσεύει, όπως φαίνεται, το θράσος της κυβέρνησης, που συνεχίζει σταθερά να εμπαίζει τους καταναλωτές εδώ κι ενάμιση χρόνο, υποσχόμενη και πάλι ότι θα μοιράσει ψίχουλα, σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια ευρώ των απαράδεκτων, ειδικά εν μέσω της ακραίας κρίσης ακρίβειας, υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών.

Οι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης και Φλώρινας προσθέτουν πως η κυβέρνηση αυτοσυγχαίρεται επειδή τάχατες τηρεί τις δεσμεύσεις της, αλλά η μόνη δέσμευση που τηρεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είναι η προστασία των υπερκερδών των λίγων ηλεκτροπαραγωγών που φροντίζει να πέφτουν στα μαλακά, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιδότηση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας με λεφτά των πολιτών.

Κι αυτό, όπως συμπληρώνουν, γιατί, ήδη μετά τον Αύγουστο, μία νέα γενιά υπερκερδών, άνω του ενός δισ. ευρώ, είναι στα ταμεία των παρόχων ενέργειας και η κυβέρνηση, πάλι μετά την ανάδειξη του θέματος από το ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, εξαγγέλλει αναδρομική φορολόγηση.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ με βάση αδιαμφισβήτητα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ παρουσίασε δημόσια τον υπολογισμό των υπερκερδών των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ανέρχονται σε 2,2 δισ. ευρώ. Η σημερινή κυβερνητική ανακοίνωση σημαίνει ότι 1,8 δισ. ευρώ χρήματα των καταναλωτών, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, γίνονται κυβερνητικό δώρο στο καρτέλ ηλεκτρικής ενέργειας. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Εκλογές τώρα για να τους στείλει ο λαός πίσω το λογαριασμό», καταλήγουν Φάμελλος- Πέρκα.

Ανάρτηση Φάμελλου στο twitter:

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου