Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης


Υπέρ μιας ευρωπαϊκής λύσης για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους τάχθηκε σήμερα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, εκτιμώντας ότι η ΕΕ έχει περιθώριο 12 μήνες για να υλοποιήσει μέτρα χωρίς να χρειάζεται να σηκώνουν όλο το βάρος κάθε κράτος μεμονωμένα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, στο ίδιο πάνελ με τον πρώην

πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ο κ. Στάσσης υποστήριξε ότι τα μέτρα αυτά χρειάζεται να εφαρμοστούν πριν από τις επόμενες ευρωεκλογές.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε απάντηση αλλά με καθυστέρηση και χωρίς σαφή στρατηγική» είπε ο κ. Στάσσης. Πρόσθεσε πως «πρέπει να επικεντρωθούμε στις πραγματικές αιτίες του προβλήματος και να υλοποιήσουμε πανευρωπαϊκές λύσεις. Οποιαδήποτε μεμονωμένη προσέγγιση οδηγεί σε περισσότερες στρεβλώσεις. Σε αυτή την προσπάθεια της Ε.Ε. κάποια κράτη μέλη ένιωσαν μόνα και έδρασαν αυτόνομα.

Στα αμιγώς ενεργειακά ζητήματα που άπτονται και των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ, δήλωσε ότι για τις λιγνιτικές μονάδες ενισχύεται η λειτουργία τους ώστε να μείνουν ανοικτοί οι διακόπτες, αλλά δεν μεταβάλλεται ο σχεδιασμός της ΔΕΗ για πλήρη απόσυρσή τους.

Για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόνισε ότι η κρίση επιβεβαιώνει ότι είναι η μόνη εναλλακτική. Προέβλεψε πως η Ευρώπη μπορεί να βγει κερδισμένη από την κρίση. «Ο πόλεμος επιταχύνει καταστάσεις» είπε.

«Η αδειοδότηση των ΑΠΕ είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά η Ελλάδα σήμερα λόγω της κρίσης έδωσε άδειες σε εκατοντάδες MW νέων μονάδων ΑΠΕ. Στην ΕΕ ετοιμάζεται πακέτο επιτάχυνσης των διαδικασιών. Δεν υπάρχει βιομηχανία που να μη σκέφτεται να υπογράφει διμερείς συμβάσεις για να είναι πιο πράσινη. Η ηλεκτροκίνηση πάει πιο γρήγορα, όπως και το υδρογόνο».

Κατά τον κ. Στάσση, «η Ευρώπη πρέπει να αγκαλιάσει τις νέες τεχνολογίες. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που αναδύθηκαν και ένα από τα πιο μεγάλα έχει σχέση με τον βαθμό που η Ευρώπη αγκαλιάζει την τεχνολογική εξέλιξη και θεωρώ πως χάνουμε το παιχνίδι. Να πειραματιστούμε και ενδεχόμενα να αποτύχουμε και μέσω αυτής της διαδικασίας να δημιουργήσουμε νέες βιομηχανίες. Χαίρομαι που οι μπαταρίες και το υδρογόνο ανεβαίνουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» τόνισε.

 

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΤΖΑΝΝΕ

www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου