Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Η «συμφωνία» Κώστα Σκρέκα με τη διοίκηση της ΔΕΗ κρατά ψηλά τα τιμολόγια ρεύματος

Η «συμφωνία» Κώστα Σκρέκα με τη διοίκηση της ΔΕΗ κρατά ψηλά τα τιμολόγια ρεύματος

Το ΥΠΕΝ θα προχωρήσει σε μείωση της επιδότησης κατά 17 λεπτά η οποία να σημειωθεί ταυτίζεται με τη μείωση που έκανε η ΔΕΗ... 

Στα 221 ευρώ ανά MWh αναμένεται να διαμορφωθεί η κρατική επιδότηση των τιμολογίων ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο από 238

ευρώ που ήταν το Νοέμβριο 2022.
Το Υπουργείο Ενέργειας θα προχωρήσει σε μείωση της επιδότησης κατά 17 λεπτά η οποία να σημειωθεί ταυτίζεται με τη μείωση που έκανε η ΔΕΗ.
Το τιμολόγιο Γ1 της ΔΕΗ έχει τιμή χρέωσης τα 380 ευρώ ανά MWh τον Δεκέμβριο από 397 του Νοεμβρίου.
Η διαφορά μείωσης της MWh είναι 170 ευρώ και με βάση την KWH είναι 17 λεπτά.
 Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και η διοίκηση της ΔΕΗ είναι σε αγαστή συνεργασία διότι ο σκοπός δεν είναι η ελάφρυνση των τιμολογίων ρεύματος των νοικοκυριών αλλά πως θα διατηρήσει την κερδοφορία της ΔΕΗ ως μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της χώρας.
Το Νοέμβριο η κρατική επιδότηση υποχώρησε στα 238 ευρώ ανά MWh έναντι 436 του Οκτωβρίου.
Η επιδότηση μειώθηκε κατά 198 ευρώ όπως και η τιμή ανά MWh της ΔΕΗ, από 595 ευρώ του Οκτωβρίου έπεσε στα 397 ευρώ ανά MWh τον Νοέμβριο η μείωση ήταν στα 198 ευρώ ανά MWh.
Το συμπέρασμα όπως και η απορία των νοικοκυριών είναι ποιοι συντελεστές παρεμβαίνουν και τα τιμολόγια παραμένουν αμετάβλητα ενώ το ενεργειακό κόστος για τους παραγωγούς μειώνεται όπως και η κρατική επιδότηση.
Ωστόσο στην περίπτωση που το ΥΠΕΝ ανακοινώσει μικρότερη επιδότηση των 221 ευρώ τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών θα αυξηθούν τον Δεκέμβριο.
Τα χρήματα της επιδότησης θα έρθουν κυρίως από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης αφού ο κρατικός προϋπολογισμός δείχνει αδυναμίες και οι οικονομικές ανάγκες των νοικοκυριών μειώνονται διότι η τιμή του φυσικού αερίου είναι σε καθοδική τροχιά.
Το χονδρεμπορικό κόστος  της Τρίτης 22 Νοεμβρίου 2022 διαμορφώθηκε στα 217,95 ευρώ ανά MWh σύμφωνα με το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Πέρυσι η αντίστοιχη  χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 415,94 ευρώ και οι καταναλώσεις ενέργειας  των νοικοκυριών ήταν στις 110.589 MWh ενώ σήμερα οι αντίστοιχες καταναλώσεις είναι 68.128 Mwh.
Η τιμή του φυσικού αέριου με βάση το συμβόλαιο TTF ήταν στα  85 ευρώ ανά MWh  το 2021 και σήμερα είναι στα 116 ευρώ.

 Πώς παραμένουν αμετάβλητα τα οικιακά τιμολόγια

Οι συντελεστές που διατηρούν τα τιμολόγια ρεύματος άνω των 0,159 ευρώ και φθάνουν  έως τα  0,28 λεπτά ανά KWh δεν μπορούν να αιτιολογηθούν επαρκώς.
 Η Ρυθμιστική Αρχή Ενεργείας η οποία είναι αρμόδια να αξιολογεί το κόστος της ενέργειας εμφανίζει εν γένει αδύναμη τον  τελευταίο χρόνο αφού άφησε την γιγάντωση  της ρήτρας αναπροσαρμογής. Φέτος  η δραστηριότητα της ΡΑΕ εξαντλήθηκε σε υπολογισμούς  αναζητώντας  τα κέρδη των παραγωγών και πρόσφατα ανέλαβε να καταγράψει των προμηθευτών.
 Τα τιμολόγια ρεύματος χωρίς την κρατική επιδότηση θα ήταν διπλάσια και τριπλάσια αλλά  η διαμόρφωσή τους γίνεται με βάση την κερδοφορία των προμηθευτών.

Τα τιμολόγια των προμηθευτών
 
Η Elpedison ανακοίνωσε χρέωση 35 λεπτά ανά kWh για το πρόγραμμα «Electricity Home Day» από 38 λεπτά τον Νοέμβριο. Το «Elpedison Συνέπεια Day» προσφέρεται με πάγιο 5 ευρώ αλλά και έκπτωση συνέπειας, χάρις στην οποία η χρέωση Νοεμβρίου διαμορφώνεται στα 32,27 λεπτά ανά kWh.
Η ΗΡΩΝ ανακοίνωσε για τον Δεκέμβριο για το GENEROUS Home τελική (με έκπτωση συνέπειας 20%) χρέωση 30,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ η αρχική τιμή (χωρίς την έκπτωση συνέπειας) είναι 38 λεπτά.
Η χρέωση της Protergia είναι 36,8 λεπτά του ευρώ ανά kWh, από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο. Η NRG ανακοίνωσε τιμοκαταλόγους στα 36,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα και στο πρόγραμμα Prime τιμή 31,9 λεπτά την κιλοβατώρα
H Watt+Volt ανακοίνωσε χρέωση στα 38,9 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα από 40,6 λεπτά/kWh.
η ΖeniΘ ανακοίνωσε 32,9 λεπτά/ΚWh (από 38,5 το Νοέμβριο).
Η Volterra 39,8 λεπτά/ΚWh (από 42,8 το Νοέμβριο)
Η τιμή της VOLTON είναι 36,67 λεπτά η κιλοβατώρα.
Η Ελιν ανακοίνωσε για το πρόγραμμα της Power On! Home Comfort τιμή στα 28,5 λεπτά/kWh από 39,5 λεπτά/kWh τον Νοέμβριο.Νίκος Θεοδωρόπουλος
 ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου