Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022

Προοπτικές διανομής μερίσματος για την ΔΕΗ στην οικονομική χρήση 2023 – Πιθανό σενάριο εάν έχει κέρδη…

Προοπτικές διανομής μερίσματος για την ΔΕΗ στην οικονομική χρήση 2023 – Πιθανό σενάριο εάν έχει κέρδη…

Στο πλαίσιο αυτή η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη πως ο στόχος στο σύνολο του 2022 για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 800-850 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και το 2021, θα επιτευχθεί

Εάν ο ιστορικός του μέλλοντος ήθελε να καταγράψει μια από τις δυσκολότερες στιγμές της ΔΕΗ, από την έναρξη της ενεργειακής

κρίσης, αυτή θα ήταν αναμφίβολα το γ΄ τρίμηνο του 2022.

Μέσα σε αυτή την περίοδο σημειώθηκαν ιστορικά υψηλές τιμές ρεύματος στη χονδρική τιμή, ενώ την ίδια στιγμή η ΔΕΗ έπρεπε να διαχειριστεί το κεφάλαιο κίνησης σε συνάρτηση με το υψηλό κόστος των τιμολογίων.
Αυτό το εκρηκτικό κοκτέιλ είχε ως συνέπεια να επηρεαστεί και το EBITDA της εταιρείας:
Το τρίτο τρίμηνο 2022 η ΔΕΗ κατέγραψε τζίρο 4,17 δισ. ευρώ όταν σε όλη τη χρήση του 2020 ο τζίρος της μόλις και μετά βίας ανερχόταν σε 3,7 δισ. ευρώ.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως η ΔΕΗ έπρεπε την ίδια περίοδο να πληρώσει 1,9 δισ. ευρώ για εισαγωγές ρεύματος και επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε αγορές υγρών καυσίμων για να πουλήσει ρεύμα στην κατανάλωση.

Σημαντική, αλλά όχι αμελητέα λεπτομέρεια είναι ότι το ποσό αυτό θα το εισέπραττε από τους καταναλωτές σε 2 μήνες.

Το γεγονός ότι η ΔΕΗ είχε αφήσει τα κακώς κείμενα του παρελθόντος, καταγράφοντας ανοδική πορεία, σε συνδυασμό μάλιστα με την αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου, αλλά και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ συνέβαλε δραστικά στο να καταφέρει η επιχείρηση να αντεπεξέλθει αυτής της δύσκολης συγκυρίας.
Ξεπέρασε μάλιστα τον σκόπελο χωρίς να χρειαστεί να δανειστεί με επαχθείς όρους ή να αναγκαστεί να διακόψει την παροχή ρεύματος σε νοικοκυριά.

Και μέσα σε όλες αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που επικρατούν η ΔΕΗ κατάφερε, παράλληλα με τη διατήρηση της κερδοφορίας εντός των στόχων που έχουν τεθεί, να αυξήσει και τις επενδύσεις σε έργα για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας όπως και για τον εκσυγχρονισμό του Δικτύου Διανομής.

Φαίνεται δε πως παρά το δυσμενές εξωτερικό περιβάλλον και τα ρυθμιστικά μέτρα που έχουν ληφθεί λόγω της ενεργειακής κρίσης και των δαπανών για αγορές ενέργειας και για φυσικό αέριο, η εταιρεία ήταν ανθεκτική, η θέση και οι προοπτικές της παρέμειναν ισχυρές και διατήρησε την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία το 2022, στα επίπεδα του 2021.

Στο πλαίσιο αυτή η διοίκηση της ΔΕΗ εμφανίζεται αισιόδοξη πως ο στόχος στο σύνολο του έτους για λειτουργικά κέρδη (EBITDA) 800-850 εκατ. ευρώ, όσα περίπου και το 2021, θα επιτευχθεί.
Αυτό συνεκτιμάται και από το γεγονός ότι το δ΄ τρίμηνο 2022 αναμένεται περίπου 1 δισ. ευρώ ταμειακών εισροών από μείωση απαιτήσεων, επιδοτήσεων για τη διατήρηση μονάδων σε νησιά και προκαταβολών για τη χρήση ηλεκτρισμού από Δημόσιες υπηρεσίες.
Μετά τις επενδύσεις σε ΑΠΕ και την τακτική συντήρηση των μονάδων εκτιμάται ότι ο καθαρός δανεισμός της θα ανέλθει σε 2 δισ. ευρώ με απόλυτα νούμερα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η ΔΕΗ μπορεί να προχωρήσει στον στρατηγικό της σχεδιασμό για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ ισχύος 5 GW για τα αμέσως 4-5 χρόνια.
Σχεδιασμό τον οποίο επανεκκίνησε τον τελευταίο χρόνο μετά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που σημειωτέον δεν έγινε ούτε μια επένδυση σε ΑΠΕ.

Ήδη, ξεκίνησε η κατασκευή Φωτοβολταϊκού πάρκου 94 MW στην Πτολεμαΐδα, ενώ είναι σε τελικό στάδιο οι διαδικασίες για την επιλογή αναδόχου για το πρώτο cluster φωτοβολταϊκών πάρκων στο Αμύνταιο συνολικής ισχύος 210MW με αναμενόμενη έναρξη κατασκευής στο επόμενο δίμηνο.

Παράλληλα, συνεχίστηκε η περαιτέρω ωρίμανση του χαρτοφυλακίου των έργων της ΔΕΗ με την εξασφάλιση δεσμευτικών όρων σύνδεσης για άλλα 88MW και την υποβολή αιτήσεων για εξασφάλιση περιβαλλοντικών αδειών για άλλα 252MW.

Συνεχίζεται, επίσης με αυξημένους ρυθμούς η σύνδεση νέων μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Δίκτυο Διανομής, ενώ προχωρά με γρήγορους ρυθμούς και ο μετασχηματισμός των εμπορικών δραστηριοτήτων της επιχείρησης.
Την ίδια ώρα διερευνώνται οι ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών στην Ελλάδα και σε αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται επιλεγμένες πιθανές περιπτώσεις εξαγορών σε Ρουμανία και Βουλγαρία.

Εκτιμάται δε, πως στο τέλος του 2023 η ΔΕΗ θα έχει εγκατεστημένη δυναμικότητα 1500 MW και μάλλον θα έχει την πρώτη θέση στο πίνακα των εγχώριων παραγωγών ενέργειας από ΑΠΕ.

Ενδιαφέρον, επιπλέον, παρουσιάζει το γεγονός ότι διαφαίνεται υπόσχεση μερίσματος για τη χρήση του 2023 που σημαίνει ότι ανεξαρτήτως ποσού η επιχείρηση θα καταγράψει κάποια κερδοφορία.

Μόνο αισιόδοξα μπορεί να είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται πλέον από τη ΔΕΗ, η οποία φαίνεται ότι έχει αφήσει στο παρελθόν τις μαύρες στιγμές της κακοδιαχείρισής της, που παρ’ ολίγον να τη ρίξουν στα βράχια της χρεοκοπίας και μπορεί να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.
Αυτό το τελευταίο φάνηκε και στην πορεία της μετοχής, η οποία κατά την επίμαχη περίοδο, βρέθηκε από την περιοχή των 5 ευρώ, 1,5 ευρώ ψηλότερα, στα 6,5 ευρώ με προοπτική έως τα 7,20 με 7,30 ευρώ…

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου