Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022

ΥΠΕΝ: Ατεκμηρίωτη η εκτίμηση της αντιπολίτευσης για το μέγεθος των υπερκερδών - Δημόσια η έκθεσή μας, απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ


Να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ που θεωρεί ότι έγινε λάθος στην εκτίμηση των υπερκερδών των παραγωγών, τονίζει το ΥΠΕΝ σε ανακοίνωσή του με αφορμή τη φορολόγησή τους.

Αναλυτικότερα, το υπουργείο επισημαίνει τα εξής:

Η κυβέρνηση μιλάει με τις πράξεις της, η αντιπολίτευση απαντά με

αστήρικτους ισχυρισμούς. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, ανακοινώνονται τα ακόλουθα: 

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί ανεπιτυχώς να κάνει αντιπολίτευση, διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα και προβάλλοντας τη δική του ανευθυνότητα. Σε ανακοίνωση των αρμοδίων για θέματα ενέργειας βουλευτών, προβάλλεται ο ατεκμηρίωτος ισχυρισμός ότι τα υπερέσοδα των εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της περιόδου Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022, υπολείπονται, δήθεν, κατά 1,8 δισεκ. ευρώ. 

Μια στοιχειωδώς υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα όφειλε να εξηγήσει από ποιες ακριβώς μελέτες και με ποιον ακριβώς τρόπο προκύπτει το παραπάνω ποσό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει αναλυτικά, ούτε καν επιγραμματικά τον τρόπο που κατέληξε σε αυτό το ποσό. Παράλληλα, ένα στοιχειωδώς υπεύθυνο κόμμα, θα εξηγούσε πού πιστεύει ότι έκανε λάθος η ΡΑΕ όταν υπολόγισε τα υπερέσοδα τα οποία απέστειλε χθες στο Υπουργείο. Ούτε αυτό μπήκε στον κόπο να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Απλώς, πετάει ένα ποσό, αυθαίρετο, αναπόδεικτο, εξωπραγματικό, μόνο και μόνο γιατί έτσι νομίζει ότι κάνει αντιπολίτευση.

Ανακτούμε για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022 το ποσό των 2,69 δισεκ. ευρώ χάρη στον μηχανισμό που δημιουργήσαμε και που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση μιλάει με τις πράξεις της, η αντιπολίτευση απαντά με αστήρικτους ισχυρισμούς. Οι πολίτες βλέπουν και κρίνουν. 

Απαντώντας στο ΥΠΕΝ, ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση όπου υποστηρίζει τα εξής:

Η επιλεκτική αμνησία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) δεν μπορεί να  δικαιολογήσει την επιλογή της κυβέρνησης να στηρίζει τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών, ούτε να κρύψει τις ευθύνες της για αυτό. Τι άλλο θα μπορούσε βέβαια να κάνει για να καλύψει ότι 1,8 δισ. ευρώ αφαιρέθηκαν από τα ελληνικά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να τροφοδοτήσουν τα άδικα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή από τον Ιούλιο του 2021. Το ΥΠΕΝ δήλωσε άγνοια (!) για την έκθεση εκτίμησης των υπερκερδών της περιόδου Ιούλιος 2021 με Ιούνιος 2022, που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε συνέντευξη τύπου στις 21.07.2022 και υπάρχει και σήμερα αναρτημένη στο διαδίκτυο με όλους τους σχετικούς πίνακες και με αναφορές σε στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και του ΑΔΜΗΕ, όπου βασίστηκε και ο υπολογισμός.

Σχετικό δημοσίευμα στο left.gr:

https://left.gr/news/syriza-ps-ekthesi-kolafos-17-dis-eyro-ta-pragmatika-yperkerdi?fbclid=IwAR3cT-9StEJZEjgpxc4Hrr5qVj2qGMusK7NaqzpVUW0bImvGvKl7bmF_t5I

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στους καταναλωτές γιατί δεν επιστρέφει το 90% των 2,2 δισ. ευρώ των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή αλλά μόλις 373,55 εκατ. ευρώ! Για να φανεί το μέγεθος της κοροϊδίας έναντι των καταναλωτών υπενθυμίζουμε ότι οι επιδοτήσεις της ακρίβειας στο ρεύμα μόνο για τον Σεπτέμβριο έφτασαν στο 1,9 δισ. ευρώ! Και ότι η κυβέρνηση ανακτά για 9 μήνες μόλις 373,55 εκατ. ευρώ, ενώ τους τελευταίους 3 μήνες περηφανεύεται ότι έχει ανακτήσει 2,2 δισ. ευρώ υπερέσοδα.

Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση για να μειώσει τον υπολογισμό των υπερκερδών ψήφισε τροπολογία αφαίρεσης του κόστους εκπτώσεων και εμπορικών πακέτων, που μείωσαν τον υπολογισμό της ΡΑΕ από 1,22 δισ. ευρώ σε 0,415 δισ. ευρώ! Για όλα αυτά οφείλει να απολογηθεί η κυβέρνηση!

Από τη μεριά μας, για να «φρεσκάρουμε» τη μνήμη των κυβερνητικών στελεχών, θα αποστείλουμε τη Δευτέρα στο ΥΠΕΝ τη σχετική Έκθεση με τον υπολογισμό των πραγματικών υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιουλίου 2021- Μαρτίου 2022.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασκεί, ως οφείλει, υπεύθυνη και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με μοναδικό σκοπό να προστατεύσει το συμφέρον και την πρόσβαση των καταναλωτών στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. Αυτό χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και οικονομία και όχι το πάρτι αισχροκέρδειας που έχει στηθεί στην Ελλάδα, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη, και με πρωταγωνιστικό ρόλο του κ. Στάσση και των γαλάζιων παιδιών στης ΔΕΗ, η οποία παρουσιάζει και  «high score» υπερκερδών.

Περιμένουμε λοιπόν το ΥΠΕΝ, από Δευτέρα, να μελετήσει τα στοιχεία της έκθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα πραγματικά υπερκέρδη και στη συνέχεια να τα φορολογήσει και να τα επιστρέψει στους καταναλωτές.

 

energypress.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου