Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022

O Στάσσης της ΔΕΗ αγοράζει στη Ρουμανία την εταιρία που ήταν διευθύνων σύμβουλος πριν έρθει στην ΔΕΗ


Η ΔΕΗ ετοιμάζεται να αγοράσει το 70% της Enel Ρουμανίας και να γίνει ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ενέργειας στη χώρα.

Η Enel Romania, θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel, αποτιμάται σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με Profit.ro. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιώτες επενδυτές στον

τομέα της ενέργειας σε εθνικό επίπεδο, όντας τόσο παραγωγός όσο και μεταφορέας ενέργειας.

Η Enel λειτουργεί δίκτυα συνολικού μήκους περίπου 128.000 χιλιομέτρων στο νότο (συμπεριλαμβανομένου του Βουκουρεστίου), τις περιοχές Banat και Dobrogea. Συνολικά, η Enel Romania ελέγχει το ένα τρίτο του εθνικού συστήματος διανομής ενέργειας.

Φωνές στη διοίκηση της Enel Romania επέκριναν πρόσφατα το ανώτατο όριο της κυβέρνησης στις τιμές της ενέργειας, λέγοντας ότι ο κανονισμός δεν ευνοεί τις επενδύσεις. Ο Alberto De Paoli, οικονομικός διευθυντής της Enel, δήλωσεότι το ενεργειακό ανώτατο όριο θα μπορούσε να επηρεάσει τη συνεχιζόμενη παρουσία του ομίλου στη Ρουμανία.

Η Enel επιδιώκει να πουλήσει πακέτα μειοψηφικών μετοχών στις δραστηριότητές της στη Ρουμανία από το 2019 και είχε προσφύγει σε αρκετά επενδυτικά κεφάλαια για τον σκοπό αυτό. Αυτή τη φορά, ωστόσο, η ΔΕΗ επιδιώκει να αγοράσει ένα μερίδιο ελέγχου της Enel Romania. Έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία μεταξύ των δύο, καθώς και αξιολόγηση της θυγατρικής στα 1,3 δισ.

Η ΔΕΗ αναμένεται να καταβάλει περίπου 300-400 εκατομμύρια ευρώ από τα ίδια κεφάλαιά της και να καλύψει τα υπόλοιπα μέσω δανείων για την εξαγορά της Enel Romania. Ο Γεώργιος Στάσσης, ο σημερινός Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, ήταν επικεφαλής της Enel Ρουμανίας μεταξύ 2016 και 2019.

Η ΔΕΗ ιδρύθηκε το 1950 και είναι η κορυφαία εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και έχει περίπου 6 εκατομμύρια πελάτες στη χώρα, τους οποίους προμηθεύει με τη βοήθεια θερμικών, υδροηλεκτρικών και ανανεώσιμων σταθμών και πηγών ενέργειας. Δραστηριοποιείται επίσης σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως και έχει περιουσιακή βάση περίπου 3 δισ.

Ο όμιλος ανακοίνωσε την πρόθεσή του να εισέλθει στη ρουμανική αγορά πριν από ένα χρόνο, συγκεντρώνοντας 1 δισεκατομμύριο ευρώ από τους επενδυτές για την κίνηση.

Το ελληνικό δημόσιο κατέχει πακέτο μειοψηφικού μεριδίου 34% στη ΔΕΗ.

 

www.romania-insider.com

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου