Τρίτη 21 Μαρτίου 2023

Νέες μειώσεις στα ονομαστικά τιμολόγια ρεύματος ανακοίνωσαν οι προμηθευτές για τον Απρίλιο – Στα 16,5 λεπτά ανά KWh το οικιακό της ΔΕΗ - Οι τιμές των υπόλοιπων παρόχων

Στα 16,5 λεπτά το τιμολόγιο της ΔΕΗ για τον Απρίλιο - Δείτε τα νέα τιμολόγια των προμηθευτών

Σημαντική μείωση, ίσως και πάνω από ότι αναμενόταν με βάση την πτώση της τιμής χονδρικής το τελευταίο διάστημα, κατά περίπου 16%, στους τιμοκαταλόγους ρεύματος για τον Απρίλιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ, διαμορφώνοντας το οικιακό τιμολόγιο στα 16,5 λεπτά ανά Κιλοβατώρα για τις πρώτες 500 Κιλοβατώρες, από 19,5 λεπτά που ήταν τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο.

Για τις καταναλώσεις άνω των 500 κιλοβατωρών η τιμή που

ανακοίνωσε για τον Απρίλιο είναι στα 17,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα από 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Μάρτιο. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ εδώ.

Η Ήρων ανακοίνωσε 15,68 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας για GENEROUS HOME (χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 19,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα). Στο πρόγραμμα SOLAR GENEROUS HOME  ανακοίνωσε 14,03 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (χωρίς την έκπτωση, η τιμή είναι 16,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα).

Η Elpedison ανακοίνωσε στο πρόγραμμα Electricity HomeDay 19,50 λεπτά ανά κιλοβατώρα, ενώ στο πρόγραμμα Elpedison Economy 12,50 λεπτά ανά κιλοβατώρα για οικιακούς πελάτες, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και χωρίς πάγιο.

Η Protergia ανακοίνωσε το Οικιακό Energy Save με τιμή 19,98 λεπτά /kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης, αλλά και το Οικιακό MVP Reward με τιμή 13,98 λεπτά /kWh με έκπτωση συνέπειας(χωρίς την έκπτωση η τιμή είναι 19,98 λεπτά /kWh).

Η NRG στο πρόγραμμα nrg on time ανακοίνωσε 13,94 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας (16,4 λεπτά χωρίς την έκπτωση) . Στο πρόγραμμα Prime ανακοίνωσε τιμή Απριλίου στα 18,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η Volton ανακοίνωσε τιμολόγιο στα 16,4 λεπτά με έκπτωση συνέπειας (στα 17,26 λεπτά χωρίς την έκπτωση συνέπειας). Επίσης, στα 13,95 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο πρόγραμμα Volton Energy Control (18,60 χωρίς έκπτωση συνέπειας)».

Η Φυσικό αέριο προσφέρει το οικιακό πρόγραμμα MAXI FREE+ με έκπτωση συνέπειας, στα 10,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (χωρίς την έκπτωση η τιμή είναι 13,9 λεπτά).

H Volterra προσφέρει το βασικό οικιακό της τιμολόγιο στα 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η WATT & VOLT ανακοίνωσε το πρόγραμμα Zero με τιμή 19,95 λεπτά/kWh ανεξαρτήτως κατανάλωσης και χωρίς πάγιο, αλλά και το πρόγραμμα Value με τιμή στα 14 λεπτά και πάγιο 3 ευρώ το μήνα.

Η ΖΕΝΙΘ το Power Home Basic με τιμή 16,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Η Ελίν δίνει το πρόγραμμα Power On! Home Comfort με τιμή 14,8 λεπτά την κιλοβατώρα.

Πρέπει να σημειωθεί βεβαίως ότι για τον καταναλωτή οι ονομαστικές τιμές έχουν μικρή σημασία δεδομένου ότι η τελική τιμή που θα πληρώσουν συναρτάται από την επιδότηση που θα δώσει η πολιτεία, με την πολιτική που ακολουθεί το οικονομικό επιτελείο να διαμορφώνει τους τελευταίους μήνες την τελική τιμή στα 15-16 λεπτά την Κιλοβατώρα (με άξονα τους τιμοκαταλόγους της ΔΕΗ). Έτσι η αποκλιμάκωση των τιμών σημαίνει ότι θα χρειαστούν για αυτό το μήνα μικρότερα ή ίσως και μηδενικά κονδύλια από το Ταμείο Ενεργειακής Ματάβασης για την επιδότηση της κατανάλωσης.

Οι παράμετροι, όπως τους περιγράφουν στελέχη της αγοράς, που καθορίζουν τις εμπορικές τους πολιτικές, είναι οι εξής:

1.     Η πορεία των τιμών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και το φυσικό αέριο TTFΜπορεί οι τιμές να υποχωρούν, ωστόσο, οι εταιρείες ενέργειας εμφανίζονται συγκρατημένες καθώς θεωρούν ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει και οι αγορές είναι ευμετάβλητες. Πάντως ο ήπιος χειμώνας, η εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων φυσικού αερίου για την Ευρώπη μετά τη διακοπή του ρωσικού εφοδιασμού και η διατήρηση υψηλών αποθεμάτων στις αποθήκες φυσικού αερίου στο τέλος του χειμώνα είναι ορισμένες από τις αιτίες της πτώσης των διεθνών τιμών.

2.     Η ειδική εισφορά των 10 ευρώ/MWh: Ανήκει στο παρελθόν και ήδη οι εταιρείες έχουν προγραμματίσει να περάσουν το όφελος στην τελική κατανάλωση (18 ευρώ/MWh). Σημειωτέον ότι έχει αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού. 

3.     Η φορολόγηση των πρόσθετων εσόδωνΗ αγορά είναι σε αναμονή της κοινής υπουργικής απόφασης που θα καθορίζει τον τρόπο φορολόγησης των πρόσθετων εσόδων. Επί της ουσίας η φόρμουλα που θα οριστεί θα υπολογίζει και το περιθώριο κέρδους των εταιρειών. 

Επιπλέον, η αυξημένη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, πιέζει προς τα κάτω τις τιμές καθώς οι ΑΠΕ βγάζουν εκτός αγοράς τις ακριβότερες μονάδες παραγωγής σε συνδυασμό με την σχετικά χαμηλή, λόγω καιρικών συνθηκών, ζήτηση ενέργειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περασμένη Δευτέρα και Τρίτη με τη συμμετοχή των ΑΠΕ κοντά στο 50% στην κάλυψη του φορτίου, η τιμή χονδρικής υποχώρησε κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

energypress.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου