Δευτέρα 27 Μαρτίου 2023

Νέο πλαίσιο για την «Καθολική Υπηρεσία» στο ρεύμα αλλά... μετά τις εκλογές – Έχει γίνει ένα από τα μεγαλύτερα αγκάθια στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας

Μετά τις εκλογές το νέο πλαίσιο για την Καθολική Υπηρεσία - Τι επιδιώκει το ΥΠΕΝ με την πρόταση που έχει καταρτίσει

Αλλαγές στο πλαίσιο για το καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας επεξεργάζεται το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναγνωρίζοντας πλέον και δια στόματος του Υπουργού Κώστα Σκρέκα, ότι συνιστά ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι φέτος καταγράφηκε μια αύξηση 12% στις παροχές που «πέρασαν» στο τιμολόγιο καθολικής

Υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, ο Διευθυντής Ρυθμιστικών Υποθέσεων της nrg, Βασίλης Ζούβιας, μιλώντας την προηγούμενη εβδομάδα στο 4ο Power & Gas Forum, ήδη επί του παρόντος, ο προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας είναι ο έκτος μεγαλύτερος προμηθευτής στη χώρα με πάνω από 210 χιλιάδες μετρητές, όταν 10 χρόνια πριν είχε μόλις 22,5 χιλιάδες μετρητές.

Οι μετρητές αυτοί, όπως ανέφερε, παράγουν ληξιπρόθεσμες οφειλές που στην περίπτωση της nrg, επί παραδείγματι, μόλις το 9% των πελατών σε καθεστώς Καθολικής Υπηρεσίας εξοφλεί τους λογαριασμούς στην ώρα του, ενώ πάνω από το 60% των πελατών της εταιρείας δεν πληρώνει ποτέ τους λογαριασμούς του.

Η αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΝ έχει ήδη καταλήξει σε μια πρόταση που αφορά την αναμόρφωση του πλαισίου προς αντιμετώπιση των «κακώς κειμένων». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΝ, Δημήτρης Τσαλέμης, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, «δεν είναι αναλογικά τα νούμερα αυτά με τον σκοπό του τιμολογίου καθολικής υπηρεσίας. Άρα εκεί κάτι πρέπει να γίνει».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο στόχος της νέας πρότασης είναι να καταστήσει το τιμολόγιο Καθολικής Υπηρεσίας ένα ελκυστικό τιμολόγιο για τους προμηθευτές, ώστε ο πάροχος να προκύπτει από την ανταγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ και όχι διοικητικά από τον Υπουργό, όπως καταλήγει να γίνεται και η ευθύνη να επιμερίζεται στους πέντε μεγαλύτερους παρόχους της αγοράς.

Βέβαια να σημειωθεί ότι η εν λόγω τροποποίηση απαιτεί αναθεώρηση του Κώδικα Λιανικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και επομένως νομοθετική ρύθμιση, πράγμα που προβλέπεται να γίνει μετά τις εκλογές. 

 Μιχάλης Μαστοράκης

energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου